COD GALBEN: 05-05-2025 ora 10 Intre 5 mai, ora 12 – 5 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 05-05-2025 ora 20 Intre 20:50 si 22:00 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Dolj, Județul Vâlcea; COD PORTOCALIU: 05-05-2025 ora 20 Intre 20:10 si 21:30 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale ( 25...35 l/mp), frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului. in Județul Brăila;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 9 oct /Agerpres/ - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat luni, în sesiunea plenară a Adunării Parlamentare a NATO, clauza apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice şi a subliniat importanţa misiunii aliate din Afganistan.

''NATO este o alianţă care îşi ţine promisiunile. Spunem ceea ce facem şi facem ceea ce spunem (...) Ne adaptăm la noile provocări de securitate cu care ne confruntăm, ne extindem prezenţa în estul Alianţei, sporind răspunsul nostru în faţa provocărilor, crescându-ne rezistenţa în faţa ameninţărilor, sprijinindu-ne partenerii şi aducând cooperarea cu Uniunea Europeană la un nou nivel. Am participat la toate discuţiile grupurilor multinaţionale şi m-am întâlnit cu membri ai trupelor aliate, în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Trupele operaţionale se află la faţa locului, sunt pe deplin operaţionale. Şi ştiu că un atac împotriva unuia dintre aliaţi va fi un atac împotriva tuturor'', a spus Stoltenberg în discursul său din sesiunea plenară a AP NATO, găzduită de Palatul Parlamentului.

Pe de altă parte, oficialul aliat a ţinut să remarce importanţa creşterii prezenţei NATO şi în zona Mării Negre. ''Piloţii canadieni zboară alături de piloţii români şi cei italieni lucrează împreună cu colegii lor bulgari. Desfăşurările noastre de trupe sunt un răspuns direct la acţiunile şi ameninţările Rusiei faţă de Ucraina. Această reacţie a NATO este proporţională cu angajamentele noastre naţionale şi internaţionale'', a explicat Jens Stoltenberg.

El a lansat un apel către Moscova de a se implica în angajamentele internaţionale, întrucât NATO nu vrea să izoleze Rusia şi nu doreşte un nou 'război rece', iar acţiunile Alianţei au drept scop să prevină şi nu să producă conflicte.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg s-a referit la situaţia din Afganistan, accentuând că instabilitatea din această ţară, din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii a inspirat atacurile teroriste din ţări membre ale NATO.

''NATO a jucat un rol în lupta împotriva terorismului pentru mulţi ani şi operaţiunea noastră militară cea mai mare de până acum a fost în Afganistan, unde, astăzi, avem 13 mii de militari din 39 de ţări membre şi partenere ale NATO, care formează forţele din Afganistan pentru a stabiliza această ţară'', a menţionat secretarul general al NATO.

Potrivit acestuia, situaţia din Afganistan este plină de provocări, mai ales în contextul în care, deşi prezenţa NATO presupune costuri umane şi financiare semnificative, costul plecării din această ţară ar fi mult mai ridicat. ''Dacă NATO pleacă prea devreme din zonă, atunci riscăm ca Afganistanul să se întoarcă la statutul său de stat marcat de haos şi acesta ar fi un paradis pentru terorismul internaţional'', a afirmat Stoltenberg.

În plus, el a evidenţiat rolul Alianţei Nord-Atlantice în campania internaţională antijihadistă. ''Alianţa este acum un membru deplin al coaliţiei globale de luptă împotriva grupării Statul Islamic (SI). Sistemele noastre de supraveghere ajută coaliţia, iar NATO antrenează forţe de securitate pentru a lupta împotriva SI în Irak, iar trupele din Irak antrenate de NATO sunt folosite în lupta de la Mosul şi în alte zone'', a mai spus oficialul NATO. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Mihai Simionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.