ANULARE știre publicată pe site, sâmbătă, la ora 13,26

 •  Politică
1215 afişări

Știrea cu titlul "Fifor: Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițe, de aceea am vorbit în Guvern despre un așa-numit Schengen militar" publicată pe site, sâmbătă, la ora 13,26 se anulează ca urmare a sesizărilor venite din partea MApN, potrivit cărora, "din primele verificări, declarațiile ministrului apărării au fost traduse eronat, schimbându-se profund sensul celor susținute".

d8b460ca-21c2-4118-9ace-0dbbce713fb8

Menționăm că traducerea nu aparține Agenției Naționale de Presă AGERPRES, fiind asigurată prin căști de organizatorii celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, desfășurată la Palatul Parlamentului.

Redăm mai jos integral precizările MApN pe acest subiect:

În urma preluărilor în mass media a declarațiilor ministrului apărării naționale, Mihai Fifor, susținute în cadrul lucrărilor Comisiei de Apărare și Securitate a Adunării Parlamentare NATO, Secția presă MApN face următoarele precizări:

Infirmăm categoric ideea lansată în spațiul public potrivit căreia, în cadrul Guvernului României, s-a luat în discuție ideea de formare a unui spațiu Schengen militar. Facem precizarea că sintagma "Schengen militar" se referă generic la simplificarea procedurilor și a legislației țărilor europene pentru a facilita mișcarea trupelor NATO, dintr-o țară în altă, astfel încât participarea la exerciții cu un număr mare de trupe și echipamente să se desfășoare rapid.

Din anul 2014 până în prezent, NATO și Armata României au făcut eforturi substanțiale pentru creșterea capacității operaționale a Forței de Reacție Rapidă pentru un răspuns eficient al Alianței în situații de criză.

Ministrul Mihai Fifor, în discursul său, a precizat că abordarea unui spațiu Schengen militar nu se poate realiza fără ca țara noastră să continue demersurile de aderare la Spațiul Schengen. România a îndeplinit toate condițiile impuse, conform termenelor agreate și angajate.

Redăm în continuare declarația exactă a ministrului apărării despre acest subiect:

"Noi vorbim de asemenea despre birocrație. Suntem conștienți despre birocrația de la frontierele României. Acesta este motivul pentru care insistăm, și fac asta și în numele Guvernului, nu putem discuta despre un spațiu Schengen militar fără a vorbi despre spațiul Schengen propriu-zis. Bineînțeles, convoaiele militare staționează la frontiere, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm să creăm reguli noi, dar ele fac parte din politica generală a spațiului Schengen. Fac încă o dată precizarea: dacă este să vorbim despre spațiul Schengen, trebuie să ne întoarcem la agenda Schengen și să o discutăm încă o dată. Eu cred cu tărie că România merită să fie membru al spațiului Schengen, este un lucru foarte important în efortul nostru de a demonstra că suntem un partener de nădejde al Alianței și al SUA".

Secția Presă

*** Precizările vin în contextul în care, potrivit traducerii oficiale a organizatorilor, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, ar fi făcut, sâmbătă, în cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, următoarea declarație:

"Ați vorbit și despre birocrație. Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițele României, de aceea am insistat și am vorbit și în Guvernul nostru, am discutat despre un așa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuși. Sigur, convoaiele militare stau în șir la graniță, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un Schengen militar să revenim la agenda Schengen-ului însuși să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spațiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianță, dar și pentru SUA".

Redăm textul inițial al știrii:

VIDEO UPDATE Fifor: Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițe, de aceea am vorbit în Guvern despre un așa-numit Schengen militar

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat sâmbătă că în Guvern s-a discutat despre un așa-numit Schengen militar.

"Ați vorbit și despre birocrație. Suntem foarte conștienți de procedurile birocratice de la granițele României, de aceea am insistat și am vorbit și în Guvernul nostru, am discutat despre un așa-numit Schengen militar, fără a vorbi de Schengen-ul însuși. Sigur, convoaiele militare stau în șir la graniță, pentru că acestea sunt regulile. Încercăm cumva să creăm noi reguli, dar toate fac parte din politica generală care se referă la Schengen. Încă o dată subliniez acest lucru. Dacă trebuie să discutăm despre un Schengen militar să revenim la agenda Schengen-ului însuși să o discutăm încă o dată. Cred că România merită să fie parte din spațiul Schengen. Acesta este un aspect important pentru noi în eforturile noastre de a dovedi că suntem un partener de încredere pentru Alianță, dar și pentru SUA", a spus Fifor în Comisia pentru apărare și securitate din cadrul celei de-a 63-a sesiuni anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care are loc la Palatul Parlamentului.

În altă ordine de idei, ministrul Apărării a vorbit și despre dotările navale ale României.

"Urmărim și reînnoirea capacităților maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele 8 programe aprobate, se referă la patru corvete care vor fi produse aici, în România, cel puțin vrem să le producem în România, printr-un program de cooperare industrială. Încă căutăm parteneri pentru a putea începe aceste lucrări și sperăm să începem în 2018 să putem realiza acest program. Nimeni nu poate vorbi de a înfrunta cu acestea capacitățile flotei rusești care este destul de prezentă în regiunile Mării Negre, dar credem că rolul nostru este de a descuraja aici în regiunile Mării Negre, de aceea vrem să ne consolidăm și forțele navale. Aceste patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare", a menționat Fifor.

Ministrul Apărării a atras atenția și asupra problemei terorismului.

"Nu spuneam că terorismul în statele balcanice a crescut ca și număr, dar este în amenințările principale, la fel ca și migranții, la fel ca și Rusia, trebuie să fie luate în considerare. Sunt provocări și amenințări și trebuie să fim pregătiți pentru ele. Recent, România de devenit o ușă pentru migranți pe coasta Mării Negre și ne confruntăm cu aceste probleme și considerăm că este o problemă nouă pentru România și îi acordăm o atenție sporită", a arătat el.

AGERPRES/(A — autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu, imagine: Catalin Soci, redactor video: Marilena Stanescu, grafician:
Andrei Serban, editor online: Irina Giurgiu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe