Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 4 oct /Agerpres/ - Parlamentarii din comisiile juridice, de administraţie publică şi pentru drepturile omului au respins miercuri, cu majoritate de voturi, fără dezbateri, proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale, iniţiat de UDMR.

Au votat în favoarea proiectului numai deputaţii UDMR.

Proiectul de lege prevede că în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, şi-au declarat apartenenţa etnică sau în care există un număr semnificativ de cetăţeni aparţinând minorităţilor naţionale, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ-teritoriale au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituţiei, ale prezentei legi şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

Iniţiatorii doresc, între altele, reglementarea clară şi predictibiă a subiecţilor de drept care au obligaţia de a asigura folosirea limbii materne şi scăderea pragului de la 20% la 10% al numărului persoanelor aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unităţii administrativ-teritoriale, cu introducerea unui prag alternativ.

Proiectul, care a fost prezentat de deputatul UDMR Marton Arpad, nu s-a bucurat de susţinerea niciunui grup parlamentar, nici cel al minorităţilor naţionale, care a considerat că drepturile existente acordate de statul român sunt suficiente. Cu excepţia UDMR, reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare au apreciat că România rămâne una dintre ţările model în ceea ce priveşte toleranţa faţă de minorităţi.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaţilor, forul decizional fiind Senatul. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.