Cameră: Proiectul UDMR de modificare a Legii administrației publice locale, respins în comisiile de specialitate

 •  Politică
585 afişări

Parlamentarii din comisiile juridice, de administrație publică și pentru drepturile omului au respins miercuri, cu majoritate de voturi, fără dezbateri pe articole, proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii 215/2001 a administrației publice locale, inițiat de UDMR.

5e8454d8-4532-422a-b778-57f60c6af95c

Au votat în favoarea proiectului numai deputații UDMR.

Proiectul de lege prevede că în unitățile administrativ-teritoriale în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor, și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne, în conformitate cu procedurile Constituției, ale prezentei legi și ale tratatelor internaționale la care România este parte.

Inițiatorii au dorit, între altele, reglementarea clară și predictibilă a subiecților de drept care au obligația de a asigura folosirea limbii materne și scăderea pragului de la 20% la 10% al numărului persoanelor aparținând minorității naționale din totalul populației unității administrativ-teritoriale, cu introducerea unui prag alternativ exprimat prin numărul persoanelor aparținând minorităților naționale din totalul populației care să reflecte exprimarea 'număr semnificativ/substanțial de cetățeni aparținând minorității naționale din Constituția României, dar și din tratatele internaționale'.

Ei au mai propus stipularea dreptului de a utiliza limba maternă în unitățile teritoriale locale care îndeplinesc pragul legal și de către persoanele aparținând minorităților naționale care nu au domiciliul sau reședința în acestea.

Proiectul, care a fost prezentat de deputatul UDMR Marton Arpad, nu s-a bucurat de susținerea niciunui grup parlamentar, nici cel al minorităților naționale, care a considerat că drepturile existente acordate de statul român sunt suficiente.

El a prezentat și o serie de amendamente care, potrivit UDMR, doresc să clarifice prevederi care "sunt clar ratificate în Cartă și în Constituție". "Dar am constatat în teritoriu că, în diferite unități administrativ-teritoriale, se interpretează în fel și chip, pentru ce situații este obligatorie folosirea limbii materne, inscripționarea în acele limbi minoritare, care sunt elementele ce pot fi inscripționate și care nu pot fi inscripționate, ajungând chiar și până la decizii ale unor curți de a invalida și pedepsi pentru a se folosi o limbă a unei minorități naționale. (...) Ca atare, pentru a clarifica aceste elemente, am încercat să scriem exhaustiv toate acele situații care izvorăsc din Cartă și Constituția României", a susținut Marton Arpad.

Cu excepția UDMR, reprezentanții tuturor grupurilor parlamentare au apreciat că România rămâne una dintre țările model în ceea ce privește toleranța față de minorități.

Reprezentanții PNL au evidențiat că România respectă în integralitate Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale, document invocat de inițiatori și de liderii UDMR pentru completarea și modificarea Legii 215 a administrației publice locale, iar prevederile europene nu stipulează scăderea pragului de la 20 la 10% pentru o minoritate națională.

"Regret că UDMR consideră aniversarea Centenarului ca fiind o zi de doliu. Cred că toți parlamentarii trebuie să ne cenzurăm atunci când vorbim de anumite luări de poziții, atunci când vorbim de țara în care trăim. (...) România este dată drept exemplu de bune practici în ceea ce înseamnă protecția minorităților. (...) Vorbim de o propunere, de o încercare care nu poate deși sfera Constituției României. (...) Procentul de 20% este în concordanță cu prevederile articolului din Legea 22 pentru ratificarea Cartei europene. PNL va propune un raport de respingere a proiectului de lege și cred că, împreună cu toți românii din țară și din străinătate, indiferent de etnie, vom putea să ne bucuram de sărbătoarea Centenarului — cea mai mare sărbătoare a tuturor românilor", a afirmat deputatul PNL Florin Roman.

În opinia sa, prezența constantă la guvernare a UDMR este cel mai bun exemplu de bune practici în ceea ce privește minoritățile naționale, punct de vedere susținut și de liberalul Dan Vîlceanu.

Deputatul PNL Ioan Cupșa a arătat, între altele, că în țara noastră există zone unde copii maghiari nu au șansa să învețe limba română, iar Dan Vîlceanu le-a transmis celor de la UDMR nu se poate să vii cu anumite înlesniri și cu toleranța, europenismul, multilingvismul și apoi să uiți de aceste valori, să joci politic și să dorești înțelegere de cealaltă parte.

Tudor Benga, deputat USR, a susținut că și-ar dori să voteze acest proiect, care este, în primul rând, o problemă de drepturi și de valori, însă există "un mare dar".

"Problema este însă că UDMR a ales că aducă acest proiect de lege în spațiul public într-un mod extrem de nefericit pentru relațiile dintre comunități. Acest proiect de lege a apărut și a intrat în dezbatere publică și a fost forțat aproape să treacă într-un moment în care majoritatea parlamentară condusă de un condamnat penal lupta să-și salveze pielea", a spus Benga.

În acel moment, microfonul i-a fost închis de președintele de Comisiei juridice din Camera Deputaților, social-democratul Eugen Nicolicea. "Vă rog să vă comportați ca un deputat, să nu faceți Parlamentul de râs. Voi fi obligat să vă sancționez și vă voi sancționa", a spus Nicolicea.

"Am statuat ceea ce este corect", a continuat Benga, dar a fost din nou întrerupt.

Eugen Nicolicea a invocat posibilitatea ca legea să treacă tacit, adăugând că acesta ar fi motivul pentru care USR a încercat să facă "scandal".

Minoritățile naționale nu susțin proiectul UDMR, a declarat deputatul Mariana Popescu.

"Am votat ieri, în cadrul grupului minorităților naționale, respingerea proiectului de lege. (...) Scăderea pragului la 10% este neconstituțională, peste tot în Europa este de 20%. (...) Considerăm că România ne-a acordat nouă minoritarilor destule drepturi și noi suntem mulțumiți de ceea ce ne-a oferit statul român", a argumentat ea.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților, forul decizional fiind Senatul.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe