Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 26 sep /Agerpres/ - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este inadecvată abordarea ministrului Tudorel Toader referitoare la verificarea legalităţii unei hotărâri de guvern, şeful statului susţinând că, în cazul în care acesta a constatat că anumite lucruri nu sunt bine clarificate în Justiţie, trebuia să vină cu un act care să corecteze.

"Domnul ministru Toader a confundat poziţia domniei sale de acum cu poziţia de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte. Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur se poate purta o discuţie pe competenţa de contencios administrativ, contencios constituţional sau alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Este adevărat că se poate purta această discuţie şi, dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sunt anumite aspecte care pentru mulţi sunt interesante şi importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci ministru al Justiţiei. Or, din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teoretice, ci trebuia să vină cu un act care corecta, spre exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ şi nu de către procuror.

"De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. Ştiţi că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanţele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul "Belina". AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.