Iohannis a avut discuții, la New York, cu omologii din Estonia, Egipt și Serbia, dar și cu Tusk și Stoltenberg

 •  Politică
841 afişări

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a avut marți, în marja Adunării Generale a ONU, întâlniri cu omologii săi din Estonia, Kersti Kaljulaid, din Egipt, Abdel Fattah El Sisi, din Serbia, Aleksandar Vucic, dar și cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

eddd06f3-dc17-42d3-909d-e7d5e5fd6e74

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile cu președintele Estoniei au vizat subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană, regională, din domeniul securității, context în care cei doi oficiali au evidențiat nivelul foarte bun al relației bilaterale, ce are premise de consolidare în continuare, în condițiile în care cele două țări au opinii similare în multe dosare europene și în ceea ce privește problematica de securitate.

Cei doi președinți și-au exprimat interesul pentru organizarea unor manifestări comune anul viitor pentru sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire și, respectiv, a 100 de ani de la declararea independenței Estoniei.

În ceea ce privește agenda europeană, președintele Iohannis a reiterat susținerea pentru activitatea desfășurată de Estonia în condițiile exercitării, pentru prima dată, a președinției Consiliului Uniunii Europene și a exprimat interesul ca Summitul Digital de la Tallinn, din 29 septembrie, la care va participa, să fie unul de succes, care să ducă la noi progrese la nivelul Uniunii Europene în acest domeniu.

În plan securitar, șeful statului a salutat progresul înregistrat în consolidarea posturii de apărare și descurajare a Flancului Estic al NATO. Cei doi șefi de stat au convenit ca România și Estonia să lucreze împreună pentru asigurarea succesului Summitului aliat din 2018, cu precădere pentru realizarea unei coerențe reale între prezența NATO în Nordul și respectiv în Sudul Flancului Estic. În acest sens, președintele Iohannis a apreciat importanța Formatului București pentru buna pregătire a Summitului Alianței de anul viitor.

Totodată, șeful statului a informat cu privire la intențiile părții române în perspectiva găzduirii în 2018 de către țara noastră a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, prin prisma promovării acestei inițiative ca instrument util pentru modernizarea regiunii, care trebuie dezvoltat astfel încât să sprijine unitatea și coeziunea în cadrul Uniunii Europene.

Cei doi președinți au discutat și despre necesitatea promovării de proiecte concrete de interconectare în domeniile transporturi, energie și rețele digitale, în acest ultim domeniu Estonia având o competență apreciată.

Cei doi interlocutori au abordat și problematica Parteneriatului Estic, în perspectiva Summitului din luna noiembrie, precum și necesitatea continuării sprijinului pentru apropierea Republicii Moldova de UE. Oficialii au discutat și o serie de aspecte de interes privind problematica ONU.

La întâlnirea cu președintele egiptean, Iohannis a transmis aprecierea pentru raporturile foarte bune dintre cele două state, în acest an împlinindu-se 111 ani de relații diplomatice.

Cei doi au discutat despre relațiile bilaterale, relațiile UE-Egipt, precum și despre o serie de puncte importante pe agenda internațională, precum cooperarea împotriva terorismului și soluționarea dosarului libian și, respectiv, sirian.

"Președintele României și cel al Egiptului au convenit să efectueze un schimb de vizite pentru impulsionarea dialogului politic bilateral la cel mai înalt nivel", arată Administrația Prezidențială, punctând că Iohannis a evidențiat aprecierea țării noastre pentru rolul pe care Egiptul îl are ca factor de stabilitate în Orientul Mijlociu.

Șeful statului român a exprimat dorința de intensificare a cooperării economice, care are un potențial deosebit. Președintele El Sisi a subliniat, la rândul său, importanța dezvoltării relațiilor bilaterale, inclusiv pe dimensiunea economică, exprimând aprecierea deosebită pentru sprijinul constant acordat de România de-a lungul timpului, inclusiv prin împărtășirea expertizei de transformare democratică a țării și la nivel UE.

Președintele Iohannis a mai avut în marja Adunării Generale ONU o întâlnire cu omologul sârb, căruia i-a reiterat invitația de a vizita România, pentru a adânci și dezvolta relațiile bilaterale, foarte importante, dintre cele două țări.

Șeful statului a avut întrevederi și cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, pentru a discuta teme curente ale agendei europene, și cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care urmează să vină în România în luna octombrie, pentru convorbiri cu autoritățile române și participarea la Adunarea Parlamentară NATO.

AGERPRES/(AS-editor: Antonia Niță, editor online: Daniela Juncu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe