COD GALBEN: 20-02-2018 ora 22 Intre 22:00 si 04:00 se va semnala intensificări ale vântului care la rafală vor atinge local 80-90 km/h in Județul Caraş-Severin; COD GALBEN: 20-02-2018 ora 19 Intre 19:00 si 01:00 se va semnala Intensificări ale vântului care vor atinge și depăși la rafală 75-85 km/h. in Județul Alba, Județul Sibiu, Județul Sibiu;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 14 sep /Agerpres/ - Comisia interguvernamentală mixtă româno-ucraineană privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale a semnat, miercuri, la Kiev, o Declaraţie comună prin care se asumă de către cele două Părţi preluarea pe agenda noii sesiuni din 2017 a tuturor temelor de interes pentru cele două Părţi, începând cu anul 1997.

Potrivit unui comunicat al MAE,în context, reprezentanţii MAE român au solicitat părţii ucrainene să ceară avizul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi al Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale înainte ca noua lege a învăţământului adoptată de Parlamentul de la Kiev să fie promulgată de Preşedintele Ucrainei.

"Un subiect căruia i s-a acordat o atenţie specială a fost adoptarea de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învăţământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017. Delegaţia română şi-a exprimat regretul profund pentru faptul că adoptarea noii Legi a Învăţământului şi mai a ales a art. 7, care priveşte limba de desfăşurare a procesului educaţional, s-a făcut fără consultarea reprezentanţilor organizaţiilor minorităţii române din Ucraina. A cerut ca autorităţile ucrainene să solicite avizul Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi al Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale înainte ca noua lege să fie promulgată de Preşedintele Ucrainei. De asemenea, a transmis determinarea părţii române pentru identificarea, în colaborare cu autorităţile ucrainene competente, de soluţii care să asigure respectarea dreptului la educaţie în limba română pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina", precizează sursa citată.

MAE informează că sesiunea plenului Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale s-a desfăşurat miercuri la Kiev, delegaţia română fiind condusă de de secretarul de stat Alexandru Victor Micula şi a cuprins reprezentanţi ai MAE, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Secretariatului de Stat pentru Culte şi ai Uniunii Ucrainenilor din România.

"Cu ocazia reluării activităţii, Comisia a agreat şi semnat o Declaraţie comună prin care se închid sesiunile Comisiei din 2002 şi 2006 şi prin care se asumă de către cele două Părţi preluarea pe agenda noii sesiuni din 2017 a tuturor temelor de interes pentru cele două Părţi, începând cu anul 1997. Sesiunea din anul 2017 a fost finalizată cu semnarea unui protocol, care consemnează atât concluziile comune, cât şi opiniile divergente ale celor două Părţi", se arată în comunicat.

Potrivit MAE, pe durata negocierilor de la Kiev, dar şi în perioada premergătoare reuniunii plenului Comisiei Mixte, mandatul delegaţiei României a urmărit promovarea aplicării cu bună credinţă a normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în vederea asigurării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a minorităţii române din Ucraina şi a minorităţii ucrainene din România.

Comisia interguvernamentală mixtă româno-ucraineană privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale a fost instituită în baza prevederilor articolului 13 al Tratatului cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina, semnat la 2 iunie 1997. Acesta este principalul cadru de consultare şi colaborare bilateral în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.