Mihai Busuioc: Lucrăm la înființarea Agenției pentru Administrarea Bunurilor Statului

 •  Politică
4467 afişări

Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, a declarat, joi, că se lucrează la înființarea Agenției pentru Administrarea Bunurilor Statului.

2231a009-e9da-4fbc-b468-ef0973bb3f04

"O altă problemă (...) este lipsa registrelor naționale și a interconectării și interoperabilității între aceste registre. Fiecare instituție din România a crezut că e mai puternică dacă nu dă acces celeilalte la baza ei de date (...) Cred că e deosebit de important să existe registre unice la nivel național, centralizate și Guvernul își propune înființarea Agenției Naționale pentru Servicii Electronice și Cloud, care să unifice și standardizeze aceste registre și un lucru deosebit de important — să aibă o evidență clară a domeniului public și privat al statului, acest lucru nu l-am făcut și este nevoie și aici lucrăm în acest moment la acest proiect, la înființarea Agenției pentru Administrarea Bunurilor Statului atât în domeniul public și privat", a spus Busuioc la simpozionul internațional "GeoPreVi" pe tema soluțiilor inteligente pentru o proprietate sigură și valoroasă.

El a menționat că Guvernul își propune să continue realizarea gratuită a planurilor cadastrale, a deschiderii cărților funciare și a emiterii certificatelor de moștenitor, pentru a cunoaște care sunt adevărații titulari ai dreptului de proprietate.

"În momentul în care s-au făcut punerile în posesie România nu avea niște hărți de actualitate, erau din anii '70, punerile în posesie s-au făcut uneori din birouri, cu nespecialiști, oamenii nu au fost la teren, nu știu unde e terenul lor. De asemenea, în zona de deal și munte au existat transmiteri ale dreptului de proprietate efectuate fără acte. (....) O altă problemă importantă e lipsa dezbaterii succesiunilor care să arate cine e adevăratul titular al dreptului de proprietate în acest moment și tot așa ca o problemă sistemică — cred eu — acum e faptul că am emis titluri de proprietate fără a identifica tarlaua și parcela (...) este obligatoriu să reglementăm posesia și unul dintre dezideratele Guvernului este să rezolve în toamna acestui an și să reglementeze posesia", a spus Busuioc.

El a afirmat că 98% dintre români sunt proprietari. "Ăsta este un lucru bun, dar este și un lucru rău faptul că oamenii s-au trezit proprietari, dar nu au știut să prețuiască proprietatea, mai ales în mediul rurul, acolo unde și-au înstrăinat în mod rapid drepturile de proprietate către oameni care știau valoarea acestui teren și avem și o problemă. Într-un studiu făcut de UE a rezultat că peste 50% din terenul agricol al României e înstrăinat către cetățeni străini și România trebuie să găsească soluții pentru asigurarea păstrării dreptului de proprietate de către cetățeni români și să consolideze o evidență clară a terenurilor agricole", a adăugat Busuioc.

AGERPRES/(A — autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe