Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 9 sep /Agerpres/ - Europarlamentarul Cristian Preda spune că frica de străin a redevenit o problemă politică foarte importantă în Europa.

"Astăzi, în Europa, în ceea ce instituţional descriem drept Uniunea Europeană, chestiunea străinului şi, mai precis, a fricii de străin a redevenit o problemă politică foarte importantă. Ea este o preocupare pentru cetăţeni, problema străinului şi frica de străini îi priveşte în foarte multe feluri pe cetăţeni, chestiunea raportului cu străinii se află în retoricile politice ale tuturor forţelor politice, tratată în felurite moduri. Această chestiune e şi pe agenda instituţiilor europene, că e vorba despre Parlament, (...) de Comisia Europeană sau de Consiliu", a declarat Cristian Preda, sâmbătă, la o dezbatere care a avut loc în cadrul Festivalului Ambasadelor "One World" 2017.

El a precizat că discuţia despre gestionarea problemei migranţilor a acaparat o bună parte nu doar din discuţiile la nivel european, nu doar din deciziile din instituţiile europene, ci şi o bună parte din politica internă a celor 28 de state membre şi în fiecare loc în parte forţe politice de diverse feluri au construit o retorică şi au propus politici referitoare la migranţi. "Ele se mişcă între cele două atitudini, între refuzul absolut de a primi pe cineva, cu argumentul că primirea unui străin/ musulman ar răsturna identitatea şi respectiv încercarea de a primi în modul cel mai decent cu putinţă refugiaţi", a menţionat europarlamentarul.

În opinia sa, ce este mai surprinzător e că frica de străin a fost transferată de la frica de migranţi, identificaţi cu musulmanii sau cu islamiştii, la ceilalţi europeni.

"În ultimii ani, paralel cu frica de străinul cu totul diferit, migrantul musulman (...), s-a introdus în dezbaterile politice naţionale şi în deciziile luate de guverne, puse pe agendele electorale, frica de ceilalţi europeni. (...) Brexit e fundamental un răspuns al unei majorităţi a britanicilor la frica de ceilalţi europeni. Europenii de est au fost consideraţi indezirabili în mai mare măsură decât, de pildă, un migrant din Bangladesh", a afirmat Cristian Preda.

Potrivit acestuia, s-a instalat sub o formă nouă un clivaj între est şi vest, care recent, de pildă, e larg dezbătut în chestiunea muncitorilor detaşaţi.

"Cred că avem nevoie de curaj. Mă tem că foarte multe dintre erorile politice comise în ultimii ani şi nu doar în chestiunea refugiaţilor sunt datorate laşităţii. Există oameni politici laşi, care preferă să mintă", a spus Preda.

Gabriela Drăgan, director general al Institutului European din România, a susţinut, la rândul său, că lumea în care trăim este a unor frici multiple.

"Avem şi frici economice, să nu ne pierdem locul de muncă, şi frici identitare, şi frici legate de securitatea personală, (...) sunt multiple frici pe care le putem identifica în acest moment la nivelul societăţii europene", a opinat Drăgan.

În context, Gabriela Leu de la Reprezentanţa Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) în România crede că este posibil un dialog între culturi atâta vreme cât se găsesc resursele necesare pentru a crea punţi, pentru a discerne între ce e fals şi adevărat, cât există puterea de a înţelege că anumite informaţii care circulă în spaţiul public despre refugiaţi sunt false.

Expoziţii, proiecţii cinematografice, spectacole de world music, dansuri, ateliere, gastronomie, standuri expoziţionale şi conferinţe se află printre evenimentele care au loc, de joi până duminică, la cea de a treia ediţie a Festivalului Ambasadelor "One World" 2017.

Ediţia din acest an "este despre cum Bucureştiul poate deveni o lume în lume timp de patru zile", precizează organizatorii.

Festivalul Ambasadelor este un eveniment produs şi marca Asociaţia ESCU, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de PMB prin ARCUB, în cadrul Programului cultural Bucureşti - Oraş Participativ 2017, organizat sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, în parteneriat cu Primăria Sector 3, Ministerul Turismului, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României. AGERPRES/(AS - autor: Iulia Carciog, editor: Andreea Rotaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.