Pirtea (PNL Timiș): ''Incapacitatea statului de a oferi tinerilor șansa unui viitor decent este evidentă

 •  Politică
640 afişări

Deputatul PNL Marilen Pirtea susține că incapacitatea statului de a oferi tinerilor șansa unui viitor decent este evidentă în condițiile în care unul din doi absolvenți de gimnaziu nu promovează Bacalaureatul, adăugând că ratele de promovare cresc pentru că mulți tineri nu mai dau acest examen.

f541a1fa-3ce2-40eb-959d-40f8bfda6b17

''Incapacitatea statului român de a le oferi tinerilor șansa unui viitor decent este evidentă în momentul în care ne dăm seama că aproape jumătate dintre absolvenții de gimnaziu ajung să nu promoveze bacalaureatul. Realitatea este cosmetizată de statistici. Dacă ne uităm la ratele de promovabilitate a examenului de bacalaureat, observăm că acestea se înscriu pe o tendință ascendentă, dar dacă ne raportăm la numărul elevilor care au absolvit gimnaziul, vom vedea că, în medie, aproape unul din doi elevi nu obțin diploma de bacalaureat'', arată Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest Timișoara, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acestuia, cifrele sunt preluate dintr-o analiză a specialiștilor de la Centrul de Politici Publice al Universității de Vest din Timișoara, iar concluzia acestora este alarmantă, întrucât ratele de promovare a Bacalaureatului cresc pentru că mulți tineri nu mai dau acest examen.

''Această situație este una foarte nefericită pentru fiecare dintre noi, în primul rând pentru tinerii care ajung să renunțe la bacalaureat. Prea puțini dintre ei găsesc o alternativă în învățământul profesional. Ce se întâmplă cu acești tineri, ce șanse au ei de a se realiza, de a duce o viață decentă în România? Avem nevoie de investiții, de asumare, de proiecte concrete, pentru a le oferi o promisiune credibilă acestor tineri că pot să rămână în România și să își găsească locul lor în viață'', a susținut Marilen Pirtea.

Potrivit deputatului PNL, această incapacitate de a găsi o soluție — "alta decât aceea de a-i 'îngrămădi'' în universități pe locuri cu taxă sau la specializări fără cerere" pe piața forței de muncă, are efecte imense asupra dezvoltării României, întrucât aproape jumătate dintre generațiile de tineri nu contribuie la dezvoltarea României, într-o etapă în care s-a ajuns la un deficit de forță de muncă, după 8 — 12 ani în care le-a fost plătită școlarizarea, din banii contribuabililor.

''Bacalaureatul diferențiat nu este o soluție, ci încă un remediu care ne deturnează de la problema reală, și anume incapacitatea statului român de a găsi o soluție pentru acești tineri. Esențială este o alternativă, care, indiferent cum se numește, filieră tehnologică, școli de meserii, învățământ dual, să constituie baza pentru evoluția profesională a acestor tineri'', a adăugat Pirtea.

Pentru ca aceste lucruri să devină realitate, concluzionează rectorul UVT, "este nevoie atât de voință politică, cât și de expertiză", manifestându-și public intenția de a căuta susținere pentru un proiect legislativ prin care legislația din domeniu să fie armonizată.

AGERPRES/(AS — autor: Otilia Halunga, editor: Diana Dumitru, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe