Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Timişoara, 17 iul /Agerpres/ - Deputatul PNL Marilen Pirtea susţine că incapacitatea statului de a oferi tinerilor şansa unui viitor decent este evidentă în condiţiile în care unul din doi absolvenţi de gimnaziu nu promovează Bacalaureatul, adăugând că ratele de promovare cresc pentru că mulţi tineri nu mai dau acest examen.

''Incapacitatea statului român de a le oferi tinerilor şansa unui viitor decent este evidentă în momentul în care ne dăm seama că aproape jumătate dintre absolvenţii de gimnaziu ajung să nu promoveze bacalaureatul. Realitatea este cosmetizată de statistici. Dacă ne uităm la ratele de promovabilitate a examenului de bacalaureat, observăm că acestea se înscriu pe o tendinţă ascendentă, dar dacă ne raportăm la numărul elevilor care au absolvit gimnaziul, vom vedea că, în medie, aproape unul din doi elevi nu obţin diploma de bacalaureat'', arată Marilen Pirtea, rector al Universităţii de Vest Timişoara, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acestuia, cifrele sunt preluate dintr-o analiză a specialiştilor de la Centrul de Politici Publice al Universităţii de Vest din Timişoara, iar concluzia acestora este alarmantă, întrucât ratele de promovare a Bacalaureatului cresc pentru că mulţi tineri nu mai dau acest examen.

''Această situaţie este una foarte nefericită pentru fiecare dintre noi, în primul rând pentru tinerii care ajung să renunţe la bacalaureat. Prea puţini dintre ei găsesc o alternativă în învăţământul profesional. Ce se întâmplă cu aceşti tineri, ce şanse au ei de a se realiza, de a duce o viaţă decentă în România? Avem nevoie de investiţii, de asumare, de proiecte concrete, pentru a le oferi o promisiune credibilă acestor tineri că pot să rămână în România şi să îşi găsească locul lor în viaţă'', a susţinut Marilen Pirtea.

Potrivit deputatului PNL, această incapacitate de a găsi o soluţie - "alta decât aceea de a-i 'îngrămădi'' în universităţi pe locuri cu taxă sau la specializări fără cerere" pe piaţa forţei de muncă, are efecte imense asupra dezvoltării României, întrucât aproape jumătate dintre generaţiile de tineri nu contribuie la dezvoltarea României, într-o etapă în care s-a ajuns la un deficit de forţă de muncă, după 8 - 12 ani în care le-a fost plătită şcolarizarea, din banii contribuabililor.

''Bacalaureatul diferenţiat nu este o soluţie, ci încă un remediu care ne deturnează de la problema reală, şi anume incapacitatea statului român de a găsi o soluţie pentru aceşti tineri. Esenţială este o alternativă, care, indiferent cum se numeşte, filieră tehnologică, şcoli de meserii, învăţământ dual, să constituie baza pentru evoluţia profesională a acestor tineri'', a adăugat Pirtea.

Pentru ca aceste lucruri să devină realitate, concluzionează rectorul UVT, "este nevoie atât de voinţă politică, cât şi de expertiză", manifestându-şi public intenţia de a căuta susţinere pentru un proiect legislativ prin care legislaţia din domeniu să fie armonizată. AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Diana Dumitru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.