Meleșcanu, la CAE: O cooperare permanentă structurată va oferi ocazia unui proces ambițios în domeniul securității

 •  Politică
450 afişări

O cooperare permanentă structurată va oferi ocazia statelor membre să contribuie la un proces incluziv și ambițios în domeniul securității și apărării, a declarat, luni, ministrul român de Externe Teodor Meleșcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

eb2fbd37-085f-437d-9e27-566371b30092

În marja reuniunii, Teodor Meleșcanu a avut întâlniri cu omologii săi slovac, respectiv francez.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis luni AGERPRES, discuțiile miniștrilor de Externe europeni au vizat, în principal, prioritățile pentru următorul an în implementarea Strategiei Globale pentru Politica Externă și de Securitate a Uniunii Europene (EUGS), evoluțiile din Libia și un schimb de opinii pe marginea celor mai recente evenimente din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).

În cadrul dejunului de lucru, oficialii statelor membre au discutat despre prioritățile de acțiune destinate gestionării migrației în contextul dificil cu care se confruntă Italia.

Dezbaterea consacrată EUGS a urmărit identificarea priorităților de acțiune pentru anul următor. Din discuții, a reieșit sprijinul pentru continuarea implementării în domeniile deja abordate, inclusiv cel al securității și apărării, rezilienței și abordării integrate a conflictelor și crizelor, "UE continuând să promoveze ordinea internațională bazată pe reguli, multilateralismul și sprijinul pentru organizațiile regionale", arată sursa citată.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a evidențiat implicarea României în procesul de implementare a EUGS, precum și disponibilitatea de a contribui activ în continuare la acest proces. S-a referit la importanța majoră a progreselor în domeniul securității și apărării, unde cooperarea permanentă structurată va oferi ocazia statelor membre să contribuie la un proces incluziv și ambițios. A pledat în favoarea operaționalizării rezilienței, în principal în sprijinul statelor din vecinătatea Uniunii Europene (de la est și de la sud) și cooperarea cu ONU, NATO și organizațiile regionale. A reiterat importanța eforturilor UE și contribuția României în sprijinul proceselor de reformă și de consolidare economică în Balcanii de Vest și vecinătatea estică.

Criza libiană a fost discutată din perspectiva celor mai recente evoluții, cu accent pe identificarea modalităților în care UE poate contribui, în actualul context, la efortul ONU în sprijinul unei soluții politice, dar și la consolidarea instituțiilor, inclusiv prin intermediul misiunilor UE de gestionare a crizelor (EUNAVFOR Sophia și EUBAM Libia).

A fost evocată situația îngrijorătoare din Peninsula Coreeană, în contextul încălcărilor tot mai frecvente a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU de către autoritățile de la Phenian, precizează sursa citată. Dezbaterea a permis evaluarea și perspectivele politicii UE față de RPDC.

A reieșit rolul actorilor regionali în sprijinirea demersurilor comunității internaționale, dar și disponibilitatea UE pentru un angajament suplimentar. Oficialul român a reiterat poziția României în sprijinul realizării obiectivului privind denuclearizarea Peninsulei Coreene într-o manieră completă, verificabilă și ireversibilă. A condamnat ferm acțiunile care generează tensionarea suplimentară a situației și se constituie în amenințări la adresa păcii și securității în regiune și la nivel global.

În cadrul dejunului de lucru a fost discutat stadiul măsurilor de gestionare a crizei migranților, cu accent pe ruta central-mediteraneană. Ministrul român al Afacerilor Externe a evidențiat necesitatea ca abordarea UE să fie "una țintită, conjugată, dar și adaptată capacităților, mijloacelor operaționale și cerințele de stabilitate ale statelor membre". În actualul context, a opinat că o protecție sporită a frontierelor externe și o cooperare eficientă cu țările de origine și de tranzit ar trebui să reprezintă prioritățile acțiunii UE în acest domeniu.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul Teodor Meleșcanu a avut întrevederi bilaterale cu ministrul slovac de Externe și cu cel francez.

Discuția cu ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajčák, s-a axat în principal asupra pregătirilor în perspectiva preluării președinției Consiliului UE de către țara noastră în primul semestru al anului 2019, respectiv a experienței Slovaciei în urma exercițiului similar din anul 2016.

Întrevederea cu ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a prilejuit o nouă asumare a parteneriatului strategic, menit dezvoltării în continuare a relației extrem de strânse între cele două țări.

Discuțiile au reliefat perspectivele extrem de favorabile de cooperare bilaterală, inclusiv în cadrul Uniunii Europene, pe marginea temelor de interes major precum securitatea externă și internă a UE, afaceri europene și viitorul Europei. S-a convenit ca în zilele de 7 și 8 septembrie, la Tallinn, să se organizeze o întâlnire în formatul 2+2 (miniștrii de Externe și cei ai Apărării din România și Franța) pentru a discuta modalitățile de promovare a temelor menționate, mai arată MAE.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe