Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 10 iul /Agerpres/ - Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat luni, la o dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri, că România riscă să intre în criză prin măsurile propuse de Guvernul condus de Mihai Tudose.

Reprezentanţii mediului de afaceri au criticat şi ei măsurile propuse de Executiv.

"Eu sunt foarte preocupat de calul care trage. Nicio societate nu se mişcă înainte fără oameni de afaceri, fără antreprenori. (...) Statul trebuie să creeze o administraţie prietenoasă, care să nu fie o frână în calea iniţiativei individuale pe care o au oamenii, ci o trambulină. (...) România riscă să intre în criză şi nu sunt un prooroc. Nu ai cum să susţii cheltuieli publice aşa cum sunt ele astăzi, nu vorbesc despre cele care urmează a fi prognozate, nu ai cum, nu se poate, decât dacă te îndatorezi sau dacă iei şapte piei de pe firme. Dar dacă iei şapte piei de pe firme ce vor face firmele? O să îşi închidă porţile, o să apeleze la măsuri din zona gri. Cei care au investit din alte ţări îşi vor căuta alte locaţii să investească, pentru că ăsta este capitalul, întotdeauna caută să îşi reducă costurile, să îşi maximizeze profitul", a afirmat Orban, la dezbaterea "SOS, mediul de afaceri în pericol!", organizată la Parlament.

El a admis că în perioada în care PNL s-a aflat la guvernare au fost luate măsuri favorabile mediului de afaceri, după care s-a recurs la creşterea "facturii sociale".

Orban a precizat că în România Codul fiscal a fost modificat de aproape 250 de ori, în 27 de ani de tranziţie, iar aceste schimbări s-au realizat fără studiu de impact şi fără consultarea mediului de afaceri.

"Ne-am confruntat cu o săptămână în urmă la învestire cu modificarea programului de guvernare, făcută peste noapte, fără niciun fel de avertisment prealabil, fără niciun fel de consultare a mediului de afaceri, nici măcar cu parlamentarii majorităţii. (...) Simt o profundă îngrijorare faţă de această modificare a programului de guvernare. Arată că de fapt nota de plată pentru majorarea de salarii, ajutoare sociale, către categoriile care sunt general captive unor formaţiuni politice urmează să fie suportate de firme, de cei care muncesc, antreprenori. (...) Noi nu putem accepta aşa ceva. Ne vom bate cu toate forţele să nu fie adoptate aceste măsuri, precum impozitarea pe cifra de afaceri", a susţinut liderul liberalilor, precizând că măsurile propuse de Guvern afectează negativ economia.

Măsurile economice şi fiscale propuse de Guvernul Tudose au fost criticate şi de reprezentanţii mediului de afaceri.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Liviu Rogojinaru, a declarat că este imposibil să se ajungă la un salariu minim de 2.000 de lei.

"Suntem ca acel copil căruia i s-a promis o bicicletă şi acum i se aduce un prăjitor de pâine stricat", a spus el.

La rândul său, fostul secretar de stat în Ministerul de Finanţe Gabriel Biriş a afirmat că scutirile de taxe creează distorsiuni şi a punctat că este nevoie de stabilitate şi predictibilitate în economia românească.

"Avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate mai mult decât de reduceri de taxe. Avem nevoie de profesionalism. (...) Avem nevoie ca atunci când te duci la o instituţie să simţi că ai un partener", a declarat Biriş.

Marius Bostan, fostul ministru pentru Societatea Informaţională, a criticat lipsa studiilor de impact pentru măsurile propuse de Executiv.

"Este un atac direct asupra proprietăţii. Este ilegal să iei măsuri fără studiu de impact. (...) E ca şi cum cineva vine în grădina ta şi îţi ia o parte din recoltă. Această tactică denotă lipsă de inteligenţă", a arătat Bostan.

La rândul său, fostul şef al ANAF Gelu Diaconu a susţinut că este o ruşine să se vorbească în 2017 despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri.

"Niciun stat civilizat nu reduce sarcina fiscală din dorinţa de a reduce încasările la buget. Nu am cunoştinţă ca într-un stat civilizat, concomitent cu o masivă reducere a fiscalităţii, să se declanşeze majorări de salarii. Cheltuielile cu salariile din sistemul public au crescut cu o cifră formidabilă. Spirala cheltuielilor publice, aşa cum a fost încurajată de PSD, va face necesară căutarea de noi surse de venituri la buget. Nu putem decât să limităm proporţiile dezastrului. Mi-e jenă să discut în România anului 2017 despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri", a spus el.

Directorul general al Farmec, Mircea Tudean, a subliniat că impozitul pe cifra de afaceri ar distruge orice idee de investiţie. Unul dintre fondatorii firmei de curierat FAN Courier, Felix Pătrăşcanu, a arătat că marota dintre investitorii români şi cei străini este o falsă problemă şi a precizat că marea problemă este forţa de muncă. Antreprenorul Octavian Bădescu a adăugat că "programul de guvernare şi proiectele aflate în dezbatere pot fi circumscrise unei viziuni în cinci cuvinte: mai mulţi bani la stat".

Şi omul de afaceri Dragoş Anastasiu a susţinut că măsurile propuse de Guvern trebuie să aibă un studiu de impact, adăugând că trebuie menţinută cota unică. "Mediul de afaceri este calul care trage şi mediul politic trebuie să înţeleagă să nu mai dea în cal, pentru că o ia razna şi rămâne căruţa în drum", a declarat el.

La dezbaterea organizată de PNL au fost invitaţi să participe şi reprezentanţi ai majorităţii parlamentare şi ai Guvernului, însă nu au fost prezenţi. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.