COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 07:20 si 09:00 se va semnala ceaţă care reduce vizibilitatea local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Olt; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 07:00 si 10:00 se va semnala ceață care reduce vizibilitatea local sub 200 m și izolar sub 50 m in Județul Caraș-Severin; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 06:40 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Galați; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:10 si 09:00 se va semnala Precipitaţii predominant sub formă de ploaie care izolat vor favoriza depunerea de polei. in Județul Covasna, Județul Braşov; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:10 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Vrancea; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 05:00 si 09:00 se va semnala ceata care determina reducerea vizibilitatii local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Iași, Județul Vaslui; COD GALBEN: 15-12-2017 Intre 03:00 si 09:00 se va semnala Precipitaţii predominant sub formă de ploaie care izolat vor favoriza depunerea de polei. in Județul Harghita;

CURS BNR

EUR
4.6332Up
USD
3.9185Down
GBP
5.2671Up
CHF
3.9642Down
MDL
0.2288Up
BGN
2.3690Up
Sursa: Banca Naţională a României

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 29 iun /Agerpres/ - Educaţiei despre Holocaust trebuie să i se acorde şi pe viitor locul cuvenit, a declarat, într-un mesaj transmis cu prilejul comemorării a 76 de ani de la Pogromul din Iaşi, preşedintele Klaus Iohannis.

Mesajul a fost prezentat joi la Iaşi de către Andrei Muraru, Consilier Prezidenţial la Departamentul Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, în cadrul unui eveniment de comemorare a 76 de ani de la Pogromul din Iaşi.

"Se împlinesc aproape opt decenii de la Pogromul din Iaşi, dar comemorarea momentului îşi amplifică, gradual, tragismul. Simţim cu atât mai mult încărcătura dramatică a evenimentelor de acum 76 de ani, cu cât numărul martorilor descreşte de la un an la altul. Uitarea tinde să corupă istoria, să o deformeze. Dacă martorii dispar, atunci unul dintre cei mai importanţi stâlpi ai memoriei este valorificarea locurilor", a declarat Iohannis.

El l-a citat în context şi pe laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel: "Când cineva nu e în stare să simtă şi să-şi manifeste recunoştinţa, atunci ceva lipseşte din umanitatea sa. Un om poate fi aproape definit prin atitudinea sa faţă de recunoştinţă".

"Aceste cuvinte sintetizează emblematic, prin simplitatea lor, datoria morală şi respectul pe care fiecare dintre noi trebuie să îl poarte celor care au căzut victime regimurilor dictatoriale şi totalitare ale secolului XX. În plus, cunoaşterea, asumarea şi transmiterea lecţiilor trecutului nu pot fi făcute decât prin acţiuni care să ducă la rezultate concrete, iar statul român a dovedit că a înţeles pe deplin acest lucru", a spus şeful statului.

El a vorbit despre importanţa păstrării amintirii legate de asemenea evenimente.

"Dincolo de măsurile care s-au luat deja la nivel naţional, cred că este de o importanţă esenţială continuarea demersurilor în vederea prezervării memoriei victimelor şi la nivel local. Fiind un loc simbolic, fosta Chestură a Poliţiei din Iaşi trebuie să fie reabilitată şi valorificată ca loc al memoriei. Cum să le insuflăm tinerilor respectul pentru adevăr şi responsabilitate civică dacă nu prin punerea în valoare a monumentelor cu încărcătură istorică?", a afirmat el.

Iohannis a spus că încurajează autorităţile locale "să se ralieze la progresele din ultimii ani ale României şi să continue demersurile necesare pentru realizarea, la Iaşi, a unui adevărat loc simbolic, care să reflecte tragismul evenimentelor din iunie 1941".

El s-a referit şi la proiectul unui muzeu al Holocaustului în România.

"Sper ca Pogromul de la Iaşi să primească locul cuvenit în viitorul Muzeu al Istoriei Evreilor şi Holocaustului din România, ce urmează să fie amenajat la Bucureşti", a menţionat preşedintele.

El a amintit şi că România a deţinut, până la începutul acestui an, preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului. "Am reuşit să consolidăm realizările noastre din ultimele decenii în combaterea antisemitismului, xenofobiei şi discriminării", a spus el.

Preşedintele a subliniat că "educaţiei despre Holocaust trebuie să i se acorde şi pe viitor locul cuvenit, iar în acest sens este necesar ca autorităţile publice şi societatea civilă să înţeleagă că demersurile concrete trebuie continuate".

"Este nevoie în această direcţie de o susţinere cât mai largă, a tuturor decidenţilor, pentru că memoria ne defineşte prezentul şi reflectă identitatea noastră ca popor. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în inimile noastre!", a încheiat Klaus Iohannis. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu)
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.