Secretarul de stat George Ciamba a participat la reuniunea cu miniștrii de externe ai statelor din Parteneriatul Estic

 •  Politică
424 afişări

Secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale și Strategice în Spațiul Euro-atlantic, George Ciamba, a participat luni la reuniunea comună a miniștrilor de externe din statele membre ale UE cu omologii lor din statele Parteneriatului Estic: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

9bd74c47-ad96-4e36-991f-03e4aa4f8544

"Discuțiile au prilejuit un schimb deschis de opinii între oficialii europeni și omologii din statele partenere din Vecinătatea Estică, reieșind interesul general pentru o relație consolidată, care să urmărească obiective concrete, a căror implementare până în anul 2020 să aducă beneficii directe cetățenilor statelor PaE. Au fost exprimate opinii în sprijinul eficientizării cadrului multilateral de cooperare și sincronizării proiectelor din cadrul platformelor tematice", se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Potrivit sursei citate, în perspectiva negocierii Declarației comune a Summit-ului din 24 noiembrie, a reieșit sprijinul general pentru un text politic succint, care să reitereze interesul pentru o cooperare cât mai strânsă, adaptată ambițiilor politice ale fiecărui stat partener.

Secretarul de stat George Ciamba a subliniat în intervenția sa importanța consolidării Parteneriatului Estic în contextul regional marcat de multiple provocări, acesta reprezentând cadrul prioritar prin care UE și statele partenere pot contribui la asigurarea stabilității, securității și prosperității în regiune, inclusiv prin consolidarea rezilienței partenerilor și sprijinul în gestionarea amenințărilor hibride și a comunicării strategice.

Totodată, diplomatul român a menționat că Parteneriatul Estic reprezintă una dintre politicile de succes ale UE și a enumerat principalele rezultate deja obținute în acest context: implementarea Acordurilor de Asociere și a Acordurilor de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător dintre statele partenere și UE, precum și liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

În privința Summit-ului Parteneriatului Estic, oficialul român a precizat că acesta trebuie să reprezinte un moment marcant pentru relațiile UE cu statele partenere, de evaluare a progreselor și de reafirmare a viziunii politice asupra viitorului PaE, cu abordări pragmatice pentru fiecare dintre cele șase state partenere.

Ciamba a pledat pentru un limbaj cât mai ambițios al Declarației Summit-ului de la Bruxelles, care să contribuie la stimularea proceselor de reformă și la susținerea evoluțiilor democratice și a demersurilor de modernizare din statele partenere.

De asemenea, secretarul de stat a arătat că România consideră că aspirațiilor pro-europene, UE trebuie să le răspundă printr-un sprijin pe măsură, în beneficiul final deopotrivă al cetățenilor respectivelor state și al cetățenilor UE.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Daniela Juncu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe