Merkel: În UE avem o serie de eforturi în planul apărării, unde dorim să colaborăm mai strâns

 •  Politică
383 afişări

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: În cadrul Uniunii Europene există o serie de eforturi în planul apărării, unde se dorește o colaborare mai strânsă, iar Uniunea își menține atașamentul față de Articolul 5 al NATO, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-o conferință de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

a66f33ce-378c-4b2f-b7c6-eacdce676758

La finalul unei întrevederi avute la Berlin, Merkel și Iohannis și-au exprimat dorința comună în privința intensificării eforturilor în privința apărării și, în acest context, s-a arătat că România nu va opta între NATO și Uniunea Europeană sau între UE și SUA.

"În primul rând, trebuie să spunem că în Uniunea Europeană avem o serie de eforturi în planul apărării, unde dorim să colaborăm mai strâns și asta este o completare a activității NATO. Deci, noi, europenii, vrem să fim mai activi, să fim integrați în NATO, dar dorim să avem și soluții politice, pentru că soluții militare sunt ultima ratio, sunt ultimul argument. Ne exprimăm atașamentul față de Articolul 5 al NATO și, în acest sens, noi vom avea, vom menține aceeași linie. Sigur, există și discuții controversate cu Statele Unite, de exemplu faptul că au denunțat Acordul privind schimbările climatice. Și aici ne vom exprima foarte limpede poziția noastră în cadrul Consiliului și cred că este foarte necesar acest lucru, mai ales atunci când există păreri diferite, cum am văzut", a subliniat Angela Merkel.

Relația dintre Uniunea Europeană și Statele Unite trebuie să fie una foarte bună, a subliniat, la rândul său, președintele Iohannis.

"Am subliniat acest lucru și cu ocazia recentei mele vizite la Washington și cred că acest mesaj este important și trebuie transpus în practică. Am mai spus-o și o repet: nu este cazul să optăm între NATO și Uniune sau să optăm între Uniune și Statele Unite. Așa ceva este imposibil și, de fapt, nu este dorit de nimeni", a arătat șeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a evidențiat că "au apărut anumite sincope în bunul mers al lucrurilor".

"Și toată lumea se străduiește să găsească căi de ieșire din sincopă și reluare a relațiilor foarte bune. Relația transatlantică nu este o opțiune politică sau diplomatică. Relația transatlantică este la baza civilizației noastre de tip democratic și trebuie păstrată ca atare foarte, foarte bine. Încet, încet, impresia mea este că foarte multă lume înțelege că a merge spre slăbirea relației este o mare eroare și cam toți sunt pe un discurs politic care duce, cu siguranță, către o reîmbunătățire a acestei relații, fiindcă Europa are nevoie de America și invers, și între NATO și Uniune trebuie să apară colaborări cu efect de sinergie și nu altceva", a mai arătat șeful statului.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin)

Citiți și:
Iohannis în discuțiile cu Merkel despre situația politică de la București: Am transmis că România este o țară stabilă

Iohannis: Problema unei Europe cu două viteze aproape că nu mai există

Merkel: Minoritatea germană din România joacă un rol important în relațiile bilaterale

Iohannis: Relația României cu Germania este nu doar de importanță strategică, ci și privilegiată

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe