Mandatul României privind găzduirea Agenției Europene pentru Medicamente - discutat luni, la București

 •  Politică
380 afişări

Grupul de lucru interministerial privind Brexit a discutat luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din București, despre dosarele la zi în vederea lansării oficiale a negocierilor între UE27 și Marea Britanie, precum și despre stadiul și deciziile care trebuie luate pentru pregătirea candidaturii României în procesul de relocare a Agenției Europene pentru Medicamente, informează un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

6ef66b31-5b3a-427d-b572-6c095a2354c4

Sursa foto: Arhiva AGERPRES

Potrivit sursei citate, reuniunea a fost prezidată de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall și au participat membrii Grupului de lucru privind Brexit din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Mănoiu, secretar de stat în cadrul MAE, precum și reprezentanți, la nivel de secretar de stat, ai Ministerului Finanțelor Publice, Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Economiei, Ministerului Mediului de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Secretariatului General al Guvernului. De asemenea, la reuniune a fost prezent președintele Agenției Naționale a Medicamentului.

În cadrul reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a prezentat evoluțiile în plan european și demersurile care au avut loc privind dosarul Brexit, precum și principalele elemente ale mandatului pentru negocierile care vor începe luni. Totodată, au fost prezentate și discutate concluziile participării la reuniunile grupului de lucru ad-hoc și la reuniunea COREPER din 15 iunie. Astfel, în cadrul reuniunii grupului de lucru ad-hoc și a reuniunii COREPER, a fost făcută o evaluare a stadiului procesului de negociere și s-a purtat o discuție pe tema drepturilor cetățenilor și a aspectelor financiare legate de procesul ieșirii Marii Britanii din UE.

În acest context, ministrul delegat a evidențiat participarea "constantă și de substanță" a României la toate formatele de lucru la nivel european, axată pe susținerea și promovarea obiectivelor importante pentru țara noastră în această fază a negocierilor, respectiv: protejarea drepturilor și intereselor cetățenilor români, salvgardarea prevederilor bugetare europene aferente Politicii de Coeziune și Politicii Agricole Comune corespunzătoare Cadrului Financiar Multianual (CFM) al UE 2014-2020 și consolidarea cooperării UE-Marea Britanie post-Brexit în domeniul securității, apărării și al relațiilor externe.

În cadrul reuniunii, Ana Birchall a subliniat importanța lansării oficiale a negocierilor între UE27 și Marea Britanie, la 19 iunie și a arătat că România va participa activ la definirea și consolidarea unei poziții care să reflecte interesele UE27 în negocieri. Ministrul delegat a susținut, totodată, că mandatul cu care Comisia Europeană și negociatorul șef Michel Barnier se angajează în negocieri include și obiectivele României și a transmis sprijinul pentru un proces de negociere "transparent, predictibil, pe o singură voce și cu rezultate favorabile pentru ambele părți".

De asemenea, pe agenda reuniunii a fost propunerea revizuită a Comisiei Europene privind criteriile pe baza cărora vor fi analizate candidaturile statelor membre pentru relocarea agențiilor europene cu sediul în Marea Britanie, respectiv Agenția Europeană pentru Medicamente și Autoritatea Bancară Europeană. După cum precizează MAE, "au fost discutate aspecte referitoare la stadiul pregătirilor interne pentru întocmirea dosarului și depunerea candidaturii pentru relocarea Agenției, insistându-se asupra necesității ca eforturile să fie concentrate pe identificarea clădirii, elaborarea strategiei de promovare și finalizarea dosarului de candidatură".

"După zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România merită să găzduiască un sediu al unei agenții europene", a declarat Ana Birchall, potrivit comunicatului MAE.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe