Guvern: România își asumă aplicarea Definiției de lucru a antisemitismului

 •  Politică
917 afişări

România își asumă aplicarea Definiției de lucru a antisemitismului, pe care statele membre ale Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) au adoptat-o consensual cu ocazia reuniunii plenare a IHRA desfășurată în 2016 la București, în cursul mandatului României la președinția organizației, potrivit unui Memorandum adoptat joi de Guvern.

a4dcb0f0-6c6c-4560-b643-e4fbf2d0f49c

"Pentru aplicarea acestei Definiții de lucru, Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Interne vor iniția consultări cu instituțiile de aplicare a legii, pentru identificarea măsurilor adecvate de utilizare a acestui instrument, inclusiv în programele de pregătire profesională. În baza propunerilor Ministerului Justiției, Guvernul României se va adresa Parlamentului în vederea consolidării cadrului legislativ în baza acestei inițiative. De asemenea, Ministerul Educației Naționale va asigura includerea acestei definiții în programele de educație civică", potrivit unui comunicat al Executivului.

Sursa citată precizează că asumarea de către Guvern a Definiției de lucru a antisemitismului adoptată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului constituie "o confirmare a angajamentelor României ca membră a IHRA și exprimă puternicul angajament politic al României de a acționa hotărât împotriva antisemitismului, extremismului, rasismului și a oricăror forme de discriminare și intoleranță".

"În acest fel, societatea românească va avea la dispoziție un îndrumar eficient care va contribui la o mai bună înțelegere și definire a actelor cu caracter antisemit, precum și a consecințelor care derivă din acestea", se mai arată în comunicat.

Definiția de lucru a antisemitismului a fost adoptată de Alianța Internațională a Memoriei Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance / IHRA) în timpul mandatului României la președinția organizației, cu prilejul reuniunii plenare a IHRA organizată la București în perioada 23-26 mai 2016.

Adoptarea acestui document de lucru de la București a fost salutată și apreciată de importante organizații internaționale, între care American Jewish Committee, WJRO, ADL Anti-Defamation League, precum și de către Guvernul israelian.

Decizii similare de asumare a Definiției de lucru a antisemitismului adoptată de Alianța Internațională a Memoriei Holocaustului au mai fost luate până acum de către Guvernele Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și cel al Austriei.

De asemenea, la 25 aprilie 2017, Comisia Europeană a decis includerea acestei definiții de lucru pe site-ul său oficial.

AGERPRES/ (AS — autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe