Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 mai /Agerpres/ - România îşi asumă aplicarea Definiţiei de lucru a antisemitismului, pe care statele membre ale Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) au adoptat-o consensual cu ocazia reuniunii plenare a IHRA desfăşurată în 2016 la Bucureşti, în cursul mandatului României la preşedinţia organizaţiei, potrivit unui Memorandum adoptat joi de Guvern.

"Pentru aplicarea acestei Definiţii de lucru, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Afacerilor Interne vor iniţia consultări cu instituţiile de aplicare a legii, pentru identificarea măsurilor adecvate de utilizare a acestui instrument, inclusiv în programele de pregătire profesională. În baza propunerilor Ministerului Justiţiei, Guvernul României se va adresa Parlamentului în vederea consolidării cadrului legislativ în baza acestei iniţiative. De asemenea, Ministerul Educaţiei Naţionale va asigura includerea acestei definiţii în programele de educaţie civică", potrivit unui comunicat al Executivului.

Sursa citată precizează că asumarea de către Guvern a Definiţiei de lucru a antisemitismului adoptată de Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului constituie "o confirmare a angajamentelor României ca membră a IHRA şi exprimă puternicul angajament politic al României de a acţiona hotărât împotriva antisemitismului, extremismului, rasismului şi a oricăror forme de discriminare şi intoleranţă".

"În acest fel, societatea românească va avea la dispoziţie un îndrumar eficient care va contribui la o mai bună înţelegere şi definire a actelor cu caracter antisemit, precum şi a consecinţelor care derivă din acestea", se mai arată în comunicat.

Definiţia de lucru a antisemitismului a fost adoptată de Alianţa Internaţională a Memoriei Holocaustului (International Holocaust Remembrance Alliance / IHRA) în timpul mandatului României la preşedinţia organizaţiei, cu prilejul reuniunii plenare a IHRA organizată la Bucureşti în perioada 23-26 mai 2016.

Adoptarea acestui document de lucru de la Bucureşti a fost salutată şi apreciată de importante organizaţii internaţionale, între care American Jewish Committee, WJRO, ADL Anti-Defamation League, precum şi de către Guvernul israelian.

Decizii similare de asumare a Definiţiei de lucru a antisemitismului adoptată de Alianţa Internaţională a Memoriei Holocaustului au mai fost luate până acum de către Guvernele Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi cel al Austriei.

De asemenea, la 25 aprilie 2017, Comisia Europeană a decis includerea acestei definiţii de lucru pe site-ul său oficial. AGERPRES/ (AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.