Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 25 mai /Agerpres/ - Defecţiunile constatate cu prilejul inspecţiei tehnice periodice vor fi încadrate în funcţie de gradele de risc asupra siguranţei rutiere şi de impactul asupra mediului, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu.
"Astăzi, au fost adoptate o serie de modificări şi completări ale cadrului general de organizare şi funcţionare a sistemului de inspecţie tehnică periodică a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România. E vorba în speţă despre o adaptare a acestor regulamente la o serie de directive europene (...). O noutate care este introdusă se referă la clasificarea defecţiunilor constatate cu prilejul inspecţiei tehnice periodice, defecţiuni care vor fi încadrate în funcţie de grade de risc asupra siguranţei rutiere, dar şi de impactul asupra mediului", a declarat Alina Petrescu după şedinţa de guvern.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, sunt trei grade de defecţiuni constatate: deficienţe minore, deficienţe majore şi deficienţe periculoase.
"Acestea din urmă reprezintă acele deficienţe care constituie un risc direct şi imediat la adresa siguranţei rutiere sau care au impact direct asupra mediului", a explicat Alina Petrescu.
Totodată, Alina Petrescu a precizat că autovehiculul care trece prin această inspecţie tehnică va primi, la final, un certificat ITP conţinând elementele standard aferente codurilor armonizate în cadrul Uniunii Europene.
"Dacă vehiculul nu trece această inspecţie, dacă se constată deficienţe majore sau periculoase, va fi necesară o nouă inspecţie a vehiculului în cel mult 30 de zile de la inspecţia iniţială", a spus Alina Petrescu.
Ea a arătat că aceste modificări urmează să fie explicate suplimentar printr-un ordin al ministrului Transporturilor.
"Regia Autonomă Registrul Auto Român este desemnată ca autoritate competentă şi responsabilă de administrarea sistemului naţional de inspecţii tehnice periodice şi ca organism de supraveghere a staţiilor de inspecţie tehnică", a mai afirmat Alina Petrescu.
Noile reglementări privind inspecţia tehnică periodică a vehiculelor sunt prevăzute într-un proiect de lege adoptat joi de Executiv, care modifică Ordonanţa Guvernului 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi în categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică, conform unui comunicat al Guvernului remis, joi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, lista faptelor considerate contravenţii a fost extinsă, cuantumul amenzilor aplicate fiind între 1.000 şi 5.000 de lei.
"Astfel, pe lângă faptele penalizate conform reglementărilor actuale, se vor considera contravenţii efectuarea ITP în staţii care nu deţin autorizare pentru categoria în care se încadrează vehiculul inspectat, nerespectarea metodologiei, a procedurilor ori a fluxului tehnologic comunicat de RAR cu ocazia autorizării, atestarea ca bun de circulaţie a unui vehicul care nu a fost prezentat în staţia de inspecţie tehnică, precum şi efectuarea ITP la vehiculele care prezintă modificări ale caracteristicilor din cartea de identitate a vehiculului fără ca modificările să fi fost înscrise în documentele respective", se arată în comunicat. AGERPRES/(A, AS - autor: Mădălina Cerban, editor: Florin Marin)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.