Cluj: Participanții la Congresul FUEN au lansat campania strângerii unui milion de semnături pentru minorități

 •  Politică
1015 afişări

Peste 200 dintre participanții la Congresul FUEN - Uniunea Federativă a Naționalităților Europene - au lansat, vineri seară, la Castelul Banffy din Bonțida (județul Cluj), campania de strângere a unui milion de semnături pentru protecția minorităților din UE.

c805cac4-43a6-41e6-84d7-9ca3d51a39da

Campania de strângere a semnăturilor de susținere pentru Minority SafePack Initiative a fost lansată în prezența președintelui UDMR, Kelemen Hunor, a președintelui FUEN, Vincze Lorant, și a președintelui comisiei de inițiativă a Minority SafePack și fost președinte al FUEN, Hans Heinrich Hansen. Cei trei au fost primii semnatari pentru inițiativă, pe un panou cu harta Europei, amplasat în curtea Castelului Banffy, urrmând ca semnăturile propriu-zise să fie adunate începând din zilele următoare.

''Am progresat, am început pas cu pas și cred că ceea ce am plănuit vom fi gata să îndeplinim și să strângem cele un milion de semnături, pentru că suntem în stare să le obținem. Credem cu tărie că avem dreptate, că 60 de milioane de oameni din Europa aparținând minorităților merită mai mult decât au acum și cred că ceea ce facem este bine, nu vrem să luăm nimic de la nimeni, ci să adăugăm. Avem nevoie de puterea solidarității și credem că minoritățile pot arăta solidaritate. Organizarea pentru colectarea unui milion de semnături este o provocare și va trebui să găsim parteneri care să ne ajute în această campanie, trebuie să convingem opinia publică și să explicăm intențiile noastre, să îi combatem pe cei care cred că Minority SafePack este o amenințare la adresa majorității'', a declarat președintele UDMR, Kelemen Hunor, în cadrul evenimentului festiv de lansare a campaniei.

Pe 20 aprilie, Kelemen Hunor a declarat, la Cluj, că proiectul a fost inițiat de UDMR și de alte câteva formațiuni din Europa.

''Minority SafePack este cel mai mare proiect politic al FUEN, inițiat de UDMR, Partidul Popular din Tirolul de Sud (SVP) și Tineretul Naționalităților Europene (YEN). Scopul documentului, ce are ca motto 'Nu ești singur. Un milion de semnături pentru diversitatea Europei', este să ridice nivelul de protecție al minorităților naționale din competența exclusivă a statelor membre la cel al UE. Minority SafePack propune un set de măsuri și acte normative care să contribuie la protejarea și afirmarea intereselor minorităților naționale și etnice autohtone europene în următoarele domenii: limbi regionale și minoritare, cultură și învățământ, politica regională, reprezentare publică, egalitate, audiovizual și alte instrumente media, sprijin regional (de stat)'', a spus Kelemen Hunor.

Pachetul de propuneri pentru protecția minorităților a fost depus în 2013 de către comisia de inițiativă, iar Comisia Europeană, invocând lipsa de competență a UE, a refuzat înregistrarea. Inițiatorii au apelat la Curtea de Justiție a UE, au câștigat, iar Comisia Europeană i-a invitat la negocieri și a acceptat 9 propuneri din cele 12 inițiale. Pentru continuarea demersului legislativ la nivelul forurilor europene, inițiatorii trebuie să adune, în termen de 12 luni, un milion de semnături de susținere, din cel puțin șapte state ale UE.

Kelemen Hunor spune că din România își propune să adune peste 200.000 de semnături.

Congresul anual al FUEN, organizat în 2017 la Cluj-Napoca, se desfășoară în perioada 17-20 mai.

AGERPRES/(A-autor: Marius Septimiu Avram, editor: Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe