Ana Birchall: România rămâne cel mai puternic partener al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană

 •  Politică
892 afişări

România rămâne cel mai puternic partener al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, a declarat vineri, la Chișinău, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.

a6bf2502-8ad8-4b46-93f1-ed37cce27ce4

Sursa foto: Ana Birchall / Facebook

Ana Birchall a prezidat, împreună cu viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republicii Moldova, Daniela Morari, lucrările celei de-a patra reuniuni a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană. Ultima reuniune a fost organizată în martie 2015, la București, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Comisia a inclus reuniuni în plen, la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, și pe Grupuri sectoriale de lucru, pe domenii esențiale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova: armonizare legislativă, consolidarea statului de drept (reforma justiției și a procuraturii, integritate, combaterea discriminării), afaceri interne, dezvoltare regională, agricultură, politici sanitar-veterinare și siguranță alimentară.

În mesajul transmis Comisiei, ministrul delegat a evidențiat că reuniunea reprezintă o continuare firească a obiectivelor stabilite în cadrul ședinței comune a celor două Guverne de la Piatra Neamț din 23 martie 2017, reafirmând sprijinul ferm și constant al României pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Pe fiecare dintre domenii au fost convenite acțiuni și proiecte comune, care privesc consolidarea statului de drept, asistența tehnică pentru implementarea Acordului de Asociere, consolidarea instituțională și susținerea Chișinăului pentru valorificarea oportunităților oferite de UE.

"Este importantă continuarea proiectelor comune, obiectivul strategic fiind consolidarea capacității instituționale a Republicii Moldova, astfel încât locuitorii din Republica Moldova să se poată bucura pe deplin de avantajele apropierii de UE. De asemenea, este nevoie de continuarea fermă a reformelor în sectoarele cheie: consolidarea statului de drept, justiție, sectorul financiar-bancar, lupta anticorupție/integritate, mass-media, ameliorarea mediului de afaceri", a declarat ministrul Ana Birchall.

Ea a spus că țara noastră sprijină accelerarea proceselor de reformă și consolidarea pe mai departe a parcursului european al R. Moldova, subliniind că opțiunea europeană este singura în măsură să asigure prosperitate și siguranță cetățenilor acestei țări.

În cadrul reuniunii s-a convenit că următoarea sesiune a Comisiei interguvernamentale România — Republica Moldova pentru integrare europeană va avea loc în toamna acestui an, în România.

În marja reuniunii, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut întrevederi oficiale cu prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, și cu viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Daniela Morari. În cadrul discuțiilor au fost abordate prioritățile de acțiune în relația bilaterală și au fost analizate reperele agendei europene a Chișinăului, cu accent pe implementarea Acordului de Asociere.

Ana Birchall a reiterat susținerea acordată de România pentru parcursul european al Republicii Moldova, subliniind că "România a demonstrat consecvență în angajamentul de a sprijini Republica Moldova pe calea reformelor și a integrării europene''. ''România rămâne cel mai puternic partener al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană", a arătat Birchall.

Comisia interguvernamentală România — Republica Moldova pentru integrare europeană a fost creată în baza Planului de Acțiune pentru aplicarea Declarației Comune privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a acestei țări, semnat la Iași, la 3 martie 2012.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe