Marinescu: Candidatura la OCDE este un excelent cadru în care România poate acționa ambițios în plan internațional

 •  Politică
418 afişări

România poate acționa ambițios în plan internațional prin candidatura la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), susține consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

05b61918-ea23-4545-a675-01416903174a

"Procesul de aderare la OCDE poate fi o reformă în sine, care să ofere imaginea obiectivă, clară, asupra situației favorabile a României, și să testeze, totodată, implementarea parametrilor OCDE în plan economic, social și administrativ. Avem, așadar, contextul tematic ideal pentru a discuta despre integrare și convergență, ca filiație de idei ce domină evoluția societății moderne. Fenomenul integraționist pare a fi cel care, în prezent, prefigurează dinamica și sensul convergenței, în ciuda unor pusee vremelnice de naționalism și protecționism. (...) Candidatura la OCDE este un excelent cadru în care România poate acționa ambițios în plan internațional", a afirmat Marinescu, la evenimentul "România și OCDE — Perspective actuale și viitoare", potrivit Administrației Prezidențiale.

Consilierul prezidențial a subliniat că OCDE are un foarte important rol în cooperarea economică internațională, adăugând că politicile monetare actuale sunt tot mai interdependente în întreaga lume.

"De exemplu, a fi în afara zonei euro nu mai înseamnă și deplină independență a politicii monetare, de vreme ce suntem, aproape ombilical, interdependenți față de piața comună, prin comerțul exterior, investiții și fluxuri de capital, precum și prin obiective fiscal-bugetare. În acest sens, fie că luăm ca reper zona euro — integrată instituțional, fie OCDE — integrată aspirațional, ne găsim, de fapt, în aceeași paradigmă a interdependenței. Politicile economice trebuie să fie acordate la acest registru al interdependenței și integrării. Pentru a deveni rezultat, convergența trebuie să fie proces. În privința euro, de exemplu, consider că nu trebuie să așteptăm până vom deveni pe deplin 'europeni', prin convergență reală și în sens cultural-instituțional, și abia apoi să adoptăm moneda comună. Aceste procese merg împreună și se susțin reciproc", a spus Marinescu.

Potrivit acestuia, există câteva provocări cu care România se confruntă, ca direcții de viziune economică.

"Dacă ar trebui să învățăm ceva din criza economică recentă, ar fi, cel mai probabil, ideea că politicile pro-ciclice, de care și România s-a lăsat sedusă, fac mai brutală căderea și mai dureroasă redresarea. De aceea, este important să discutăm deschis, dacă și pentru ce merită să facem deficite mari tocmai atunci când ne merge bine din punct de vedere economic, în loc să ne păstrăm spațiu fiscal pentru 'vremurile grele', când expansiunea economică se va epuiza", a explicat Marinescu.

El a indicat că România este țara care a înregistrat, în perioada post-criză, cea mai rapidă creștere a datoriei publice dintre toate țările UE.

"Față de anul 2008, datoria publică a crescut de circa 3,5 ori, deci cu peste 45 de miliarde de euro în ultimii 8 ani. Este evident că exuberanța bugetară din anii de dinaintea crizei și-a spus cuvântul. Dar România trebuie să respingă ferm exemplul țărilor care, în alte vremuri, au trăit pe deficite bugetare și au acumulat astfel datorii împovărătoare", a precizat consilierul prezidențial, adăugând că aproape întreaga creștere economică din ultima perioadă se bazează pe aportul consumului.

Cosmin Marinescu a afirmat că, din păcate, creșterea economică din ultimele luni nu s-a reflectat corespunzător și la nivelul încasărilor bugetare.

"În aceste condiții, devine mai puțin important dacă avem creștere de peste 5%, potrivit prognozei interne, sau doar peste 4%, ca în prognoza europeană, dacă trendul pro-ciclic se accentuează, prin dinamica deficitului structural", a explicat el.

Consilierul prezidențial a evidențiat că este nevoie de predictibilitate, responsabilitate, competitivitate, investiții și infrastructură.

"Toate acestea dau sens și consistență aspirațiilor României de a construi împreună cu OCDE. În esență, acestea dau sens aspirațiilor de stabilitate și prosperitate ale României", a conchis Marinescu.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Citiți și:

* Grindeanu: România este pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe