COD GALBEN: 23-01-2018 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala Ceață care determină scăderea vizibilității local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Harghita, Județul Sibiu, Județul Mureș;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 18 mai /Agerpres/ - Implementarea Programului Naţional de Irigaţii va asigura noi locuri de muncă şi va fi o sursă de dezvoltare durabilă, a apreciat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, iar ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a evidenţiat că sectorul agricol este cel mai mare angajator din România.

Cei doi au participat, alături de ambasadoarea statului Israel în România, Tamar Samash, şi experţi în domeniu, la seminarul "Reabilitarea sistemelor de irigaţii şi afacerile din agricultură, în România şi Republica Moldova", care a avut loc la Bucureşti.

"Investiţiile în agricultură şi domeniile conexe sunt în continuă creştere. Avem ca principale atuuri resursele naturale unice în Europa", a spus Daea.

Ministrul Agriculturii a vorbit despre planurile Guvernului în acest domeniu. "Prioritatea zero a Guvernului României devine creşterea productivităţii agricole prin investiţii în agricultură, în sistemele de irigaţii, depozite, maşini şi utilaje agricole, accesare şi deschidere de noi pieţe, astfel încât produsul agroalimentar românesc şi gustul unic al alimentelor noastre să satisfacă pe cât mai mulţi consumatori", a spus el.

Daea a amintit că Parlamentul a adoptat recent legea prin care Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare va furniza apă gratuit pentru toţi beneficiarii.

De asemenea, a subliniat ministrul de resort, programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România are ca scop "adaptarea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea acestora asupra producţiei agricole".

El a punctat că Programul Naţional de Irigaţii prevede o investiţie totală de 1, 015 miliarde de euro pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii.

"Aceste fonduri vor fi în totalitate asigurate din bugetul de stat", a spus el. În cadrul programului vor fi reabilitate obiective din 86 de amenajări de irigaţii în suprafaţă de aproximativ 2 milioane de hectare, dintre care 110 staţii de pompare de bază, 137 de staţii de repompare pe 1997 de kilometri de canale de aducţiune, 2.885 de kilometri de canale de distribuţie.

Potrivit ministrului, implementarea programului va asigura noi locuri de muncă şi "va fi o sursă constantă de dezvoltare durabilă".

La rândul său, ambasadorul SUA la Bucureşti a vorbit despre percepţia sa asupra acestui domeniu. "Sectorul agriculturii este cel mai mare angajator din România. România şi partenerii săi internaţionali pot colabora pentru îmbunătăţirea acestui sector. Vrem să oferim o viaţă mai bună pentru milioane de români", a spus Hans Klemm.

El a vorbit despre vizitele sale în ţară, unde a întâlnit şi antreprenori din agricultură.

"Agricultura de succes este posibilă în România. Există, de asemenea, şi constrângeri, despre care am aflat din discuţiile cu fermierii români. Includ aici greutatea de a accesa finanţări sau managementul modern, accesul la echipamente. Un factor este menţionat frecvent (...) apa, anume lipsa sistemelor de irigare adecvate", a punctat ambasadorul.

Ambasadoarea Israelului la Bucureşti, Tamar Samash, a vorbit despre exemplul ţării sale în acest domeniu.

"Israelul nu e doar lider mondial în ceea ce priveşte reciclarea apei şi folosirea ei în agricultură, de asemenea a dezvoltat noi tehnologii în ceea ce priveşte desalinizarea apei (...) 80% din apa reziduală municipală este reciclată în agricultură în Israel", a spus ea.

Tamar Samash a evidenţiat, astfel, că orice stat ar putea urma exemplul Israelului.

"Dacă o ţară mică precum Israelul, fără resurse, într-o regiune dificilă, poate avea succes, orice ţară poate atinge acest succes. Suntem încrezători că viziunea şi valorile noastre comune ne vor ghida eforturile către o cooperare într-un nou domeniu", a afirmat ea. AGERPRES/(A - autor: Oana Ghiţă, editor: Mihai Simionescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.