COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 2 mai /Agerpres/ - Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a avizat favorabil, marţi, propunerile legislative referitoare la obligativitatea prezenţei la comisiile parlamentare de anchetă.

Iniţiativele legislative depuse de deputaţii PSD Eugen Nicolicea şi Florin Iordache modifică în acest sens legea Statutului deputaţilor şi senatorilor şi Regulamentul şedinţelor comune ale Parlamentului.

Deputatul liberal Gabriel Andronache a anunţat că propunerile au fost avizate favorabil cu 6 voturi pentru şi 3 împotrivă, liberalii exprimându-se contra acestora.

"PNL prin reprezentanţii săi în Comisia de statut au votat împotriva celor două proiecte: proiectul de modificare a Regulamentului şedinţelor comune şi, de asemenea, împotriva proiectului de modificare a Legii 96 privind statutul deputatului şi senatorului. Prin modificările respective, din punctul nostru de vedere, se încalcă inclusiv o decizie a CCR, 1231 din 2009, când s-a mai dorit introducerea obligativităţii prezenţei la comisiile de anchetă a oricărei persoane din România şi Curtea s-a pronunţat în sensul în care reglementările respective au fost declarate neconstituţionale. (...) Rapoartele au fost aprobate cu 6 voturi pentru, ale colegilor din majoritatea parlamentară, şi 3 voturi împotrivă, voturile PNL şi USR", a precizat Andronache.

El a explicat că prin modificările aduse Regulamentului şedinţelor comune se prevede şi posibilitatea creării unei comisii de anchetă în paralel cu o anchetă a Parchetului.

Andronache a mai spus că, din punctul de vedere al PNL, aceste chestiuni nu pot fi introduse nici în Regulamentul şedinţelor comune şi nici în Legea Statutului.

"Am şi exprimat un punctul de vedere în sensul acesta că astfel de reglementări în Statutul deputatului şi senatorului nu au ce să caute, nu au nicio legătură cu obiectul de reglementare al Legii 96. Pe cale de consecinţă, rămâne de văzut ce va vota majoritatea parlamentară, poate că se vor răzgândi aşa cum s-au răzgândit în privinţa comisiei de anchetă când au constatat că modul în care au constituit comisia şi regulamentul acestuia a fost un pic pe lângă lege şi sperăm că le va da Dumnezeu mintea cea de pe urmă", a adăugat deputatul liberal.

Ambele proiecte vor merge la Birourile permanente reunite, care ar urma să decidă introducerea sau nu pe ordinea de zi, a mai spus Andronache.

Potrivit propunerilor legislative, se stabilesc alte reguli cu privire la audierea persoanelor în comisiile de anchetă parlamentare, printre care şi sancţionarea celor care refuză să se prezinte la audieri.

"Comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară. În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei de anchetă, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea persoana citată, în vederea aplicării în mod corespunzător a prevederilor regulamentelor de organizare şi funcţionare a instituţiei respective, sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală pentru infracţiunea prevăzută de articolul 267 din Legea 286/2009 privind Codul penal cu modificările şi completările ulterioare", se arată în propunerea legislativă. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.