Șerban Nicolae: MCV și-a atins obiectivele; cred că la finalul acestui an decizia de închidere a Mecanismului va fi luată

 •  Politică
569 afişări

Președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae, afirmă că Mecanismul de Cooperare și Verificare și-a atins obiectivele, iar la sfârșitul anului va fi luată o decizie de închidere a acestuia astfel încât anumite state să nu mai invoce MCV de aderarea României la Spațiul Schengen.

f163b01b-e0ee-47ab-b44f-e1c8c43a2f09

"Raportul prezentat în 2017 în privința MCV este ultimul care conține recomandări pentru România. De altfel, asta a subliniat domnul Timmermans (...) faptul că nu mai există recomandări suplimentare sau obligații pe care România ar trebui să le urmărească. Este practic situația finală. Toată lumea e de acord că MCV trebuie să se închidă și, de asemenea, ar trebui să facem în așa fel încât să nu mai existe o legătură invocată de unele state prin care Raportul de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției să fie relaționat în vreun fel cu aderarea României la Spațiul Schengen. Lucrurile sunt total separate. (...) Eu cred că la finalul acestui an decizia va fi luată (n.r. de închidere a MCV) în sensul în care s-a ajuns la final, cu bune și cu rele. MCV și-a atins obiectivele (...), aproape toată lumea este de acord că MCV pe justiție, cel puțin pentru România, ar trebui să își înceteze funcționarea începând cu anul 2018", a afirmat Șerban Nicolae, după întâlnirea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu membrii Comisiilor juridice și de afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților.

Referindu-se la relația Parlament-Guvern, Șerban Nicolae a subliniat că oficialul european și-a exprimat speranța că "niciodată o echipă guvernamentală nu ar putea pune un Parlament național într-o poziție de subordonare".

"Frans Timmermans (...) știe foarte bine că suportul pe care îl asigură Parlamentul nu este unul secundar, al Guvernului, suportul pe care îl asigură Parlamentul este pentru a menține Guvernul în limita angajamentelor sale, în limita mandatului încredințat prin votul de la învestitură. (...) În rapoartele MCV se vorbea de faptul că Parlamentul ar trebui să adopte acele modificări pe care le propune Guvernul. Am spus că lucrul acesta este greșit redactat, greșit formulat, că se poate înțelege că Parlamentul este limitat de Guvern și nu viceversa. Frans Timmermans a fost bineînțeles de acord și a spus că niciodată nicio echipă guvernamentală, că e vorba de o echipă națională sau echipă europeană, nu poate impune unui Parlament național să adopte anumite decizii sau nu ar putea să pună un Parlament național într-o poziție de subordonare'', a explicat Șerban Nicolae.

El a susținut că fiecare instituție trebuie să urmărească recomandările care îi revin din raportul MCV și a pledat pentru eliminarea din raportul final al MCV a unor paragrafe care "nu au o utilitate practică".

"E foarte important ca din raportul final al MCV să fie eliminate acele paragrafe care nu au o utilitate practică, acele paragrafe care par mai degrabă decizii politice, sau declarații politice, cum ar fi cel din 2012 care vorbea de tulburări constituționale în România. Nu au fost tulburări constituționale", a adăugat Șerban Nicolae.

Întrebat dacă în întâlnirea cu Timmermans s-a discutat și despre îngrijorările venite din partea CE privind procesul legislativ, Șerban Nicolae a răspuns: "Nu, nu s-a vorbit de îngrijorări''.

''Poziția constituțională a Parlamentului nu ar permite critici sau nu ar permite îngrijorări în legătură cu procesul de legiferare. Mai mult decât atât, dacă vă uitați pe raportul MCV, această formulă este prezentată într-o cheie de prezumtive îngrijorări (...). Aceste forme condiționale repetate denotă faptul că nu se poate pune sub semnul întrebării suveranitatea pe care Parlamentul o exercită între autoritățile publice din România", a punctat el.

În ceea ce privește dezbaterea de la începutul anului din Parlamentul European referitoare la OUG 13 care ar fi fost inițiată de Timmermans, social-democratul a negat, precizând că a fost vorba ''de o solicitare care i-a fost adresată''.

"Nu e adevărat. A fost vorba de o solicitare care i-a fost adresată. (...) Acum, ceaușist sau democrat, toți avem dreptul la opinie și eu respect acest punct de vedere'', a adăugat el.

Șerban Nicolae a susținut că una dintre criticile sale legate de rapoartele MCV se referă la o îngrijorare a Comisiei Europene referitoare la grațiere.

"Am arătat că una din criticile mele cele mai severe legate de rapoartele MCV este cea legată de o afirmație legată de Raportul din 2012 în care se spunea la un moment dat că își exprimă Comisia îngrijorarea că printr-o grațiere, în perioada interimatului președinției, s-ar putea răsturna hotărârile judecătorești. Și am atras atenția că grațierea întărește condamnările, întărește actul de justiție, nicidecum nu răstoarnă deciziile judecătorești. Și lucrul acesta nu ar fi trebuit să apară într-un raport însușit de Comisia Europeană. Timmermans a fost de acord și sper ca în rapoartele viitoare, sub supravegherea și coordonarea domniei sale, nu vor mai apărea fraze confuze sau care să nască diverse controverse", a conchis Șerban Nicolae.

AGERPRES/(A/AS — autor: Livia Popescu, editor: Cristina Tatu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe