UPDATE Rapoartele SRR pe 2013 și 2014 - vot favorabil în Comisiile reunite de cultură; raportul pe 2015 - respins

 •  Politică
1740 afişări

Rapoartele de activitate ale Societății Române de Radiodifuziune pe anii 2013 și 2014 au primit marți vot favorabil, în unanimitate, de la senatorii și deputații Comisiilor reunite de cultură. Raportul de activitate al SRR pe anul 2015 a fost însă respins.

5c87ae32-1a64-4988-9828-ed083a36b9df

Raportul pe 2015 a fost respins cu 16 voturi pentru, două împotrivă și o abținere. Respingerea de către Parlament a unui raport de activitate aduce după sine încetarea mandatului Consiliului de Administrație.

Deciziile luate în Comisiile reunite de cultură urmează să fie supuse aprobării plenului reunit al Parlamentului.

Conform Legii 41/1994, în cazul demiterii CA și a președintelui-director general, președintele rămâne în funcție până la numirea unui nou CA sau până la numirea unui nou director interimar.

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, liberalul Gigel Știrbu, a afirmat, înaintea votului, că este vorba despre "o piesă cu final așteptat" și a anunțat că deputații și senatorii PNL vot vota în favoarea rapoartelor de activitate.

"Am senzația că ne ascundem după deget. Știm toți că acum e o piesă cu final așteptat, ceea ce se întâmplă astăzi aici. (...) Din punctul meu de vedere, trăim acum în mijlocul unor răfuieli politice, iar lucrul ăsta dăunează instituției pe care o reprezentați, care este una dintre puținele instituții ale statului român care în ultimii ani a funcționat. Au mai existat anumite probleme cu sindicatele, dar a funcționat din punct de vedere economic, din punct de vedere al cotei de piață, al ratingului. Vă felicit pentru activitatea pe care ați desfășurat-o. Noi, membrii PNL, vom vota pentru aceste trei rapoarte, dar este vorba de reglare de conturi. Ați făcut probabil o greșeală, din partea unora, dle președinte, atunci când ați luat o atitudine în favoarea scoaterii taxei radio. Și ați făcut-o probabil cu bună credință, pentru bunul mers al instituției, acum suportați consecințele", a afirmat Știrbu, care a votat în favoarea tuturor celor trei rapoarte de activitate.

"Media și-a câștigat dreptul la cuvânt, ca toți cetățenii acestei țări. Eu cred că acest Consiliu de Administrație și această societate a performat și a plătit cu sânge această performanță în beneficiul plătitorilor de taxe. Consider în continuare că taxa era o variantă mai bună decât cea actuală. Dar, în momentul în care se întâmplă astfel de lucruri, consider că lucrurile au derapat și derapează și pot acoperi cu ridicol oameni despre care noi credem că reprezintă cetățeni care sprijină această instituție (Parlamentul — n.r.). Este vorba despre instituție, nu despre oameni aici", a declarat în completare Ovidiu Miculescu, președintele-director general al Societății Române de Radiodifuziune.

Președintele Comisiei de cultură din Senat, social-democratul Lucian Romașcanu, a amintit de decizia ANI împotriva lui Ovidiu Miculescu și a apreciat că SRR are nevoie "de un nou început", cu un nou Consiliu de Administrație și de un nou președinte-director general, acesta fiind și "punctul de vedere al PSD".

Romașcanu a reproșat, între altele, conducerii Radio România că în 2015 nu au fost făcute investiții în clădire sau echipamente și că nu au fost angajați corespondenți în fiecare județ, deși instituția "a înregistrat economii", deci își permitea acest lucru.

"Trebuie să facem diferența între rezultate și modul în care ele au fost atinse. Nu cred că oricum sau în orice fel niște rezultate validează. (...) Faptul că dvs puneți la 'succese' profitul vine în contradicție cu părerea mea că nu este neapărat un succes. CA are cu certitudine și o responsabilitate morală în modul în care ia decizii. (...) Problemele apărute se derulează pe toți anii, inclusiv pe anul 2015. Un raport al Curții de Conturi constată că, în perioada 2013 — 2015, SRR a încheiat cu membri ai CA contracte civile de prestări servicii prin care aceștia au fost remunerați cu încălcarea (...) legii. Este pentru prima dată în istoria Radioului când comitetul director este format fie de oameni din afară, fără experiență sau care nu înțeleg ce se întâmplă, sau cu oameni care nu reprezintă departamentele sau conducerile departamentelor", a spus Romașcanu, care a votat în favoarea respingerii raportului pe 2015.

"Cred că vă e greu undeva. Și vă înțeleg. Domnule președinte (Romașcanu — n.r.), nu mai suntem copii, sunteți la mijloc, și vă înțeleg și promit că nu am să vă port niciun resentiment pentru toată această așa-zisă argumentație, despre care nu cred — sunteți un om inteligent — acestea sunt alegații, sunt acuze despre fiecare dintre noi, se spun în spațiul public tot felul de lucruri adevărate sau nu. (...) Este un gest politic pe care nu încercați să îl mascați sub altceva. (...) Investițiile s-au făcut și s-au făcut alea care trebuie. Sigur că unele contracte nu s-au dus cum unii așteptau. (...) Cred că o discuție bărbătească pe parcursul acestei perioade ne ducea la o rezolvare elegantă, civilizată a acestei situații. Nimeni nu se agață de nimic! Mi-e teamă că în ochii celor din afara acestei camere ne acoperim de ridicol! Existau soluții, și știți și dvs", a replicat președintele SRR, care a arătat că mai multe detalii referitoare la acuzațiile senatorului Romașcanu vor exista în raportul de activitate pe 2016.

Ovidiu Miculescu a prezentat rezultatele celor trei ani de activitate și a precizat că 2015 a fost cel mai bun din istoria Radioului, cu cea mai mare audiență, și cu cel mai important rezultat financiar.

"Vorbim despre 18 milioane la final. 2015 practic înseamnă stabilizarea ca lider în piață și ca lider de audiență și lider de credibilitate a SRR, prin cele 15 posturi pe care le operează în România și unul la Chișinău. Anul 2015 a fost un an cu Festivalul Enescu. (...) În anul 2015 Radio România a finalizat acțiunea de acoperire, a obținut frecvențe noi. În anul 2015 Radio România a câștigat cele mai multe premii din existența sa modernă. (...) În Consiliul de Administrație nu s-a făcut politică. (...) Anul 2015 a fost cel mai bun an din existența Radioului", a subliniat președintele-director general al SRR, înainte de votul la Raportul de activitate pe 2015.

La Raportul pe 2013, Miculescu a menționat că acel an a fost unul care a marcat trendul ascendent pentru modernizarea instituției.

"SRR și-a mărit practic viteza în ceea ce privește partea organizațională, partea de modernizare a structurii de program, au început demersurile pentru creșterea acoperirii cu semnal în teritoriu, s-au inițiat proiecte importante culturale și educaționale atât în România, cât și în afara țării. Și 2013, la final, devenea, din punct de vedere al audienței și al performanței financiare, din scopul îndeplinirii misiunii publice, cel mai bun an de până atunci al SRR. (...) A fost primul an în care s-a serbat Ziua Mondială a Radioului, sub egida ONU, un an cu multe premii, cu un Gaudeamus foarte bun, cu festival internațional de teatru radiofonic", a susținut Miculescu.

Despre 2014, el a spus că a fost un an în care jumătate de mandat "l-a dus singur". "Pentru că, după ce Consiliul de Administrație a fost votat, la începutul lui iulie 2014, tot din cauze exterioare, și probabil tot pe motive care țineau de meciuri de altă natură decât cele profesionale, membri desemnați de partide din CA au fost suspendați, s-au pierdut niște luni. Bineînțeles că decizia finală a fost cea inițială, s-a făcut o buclă de 6 luni și s-a revenit la normal, la situația din momentul alegerilor. 2014 a fost un an complicat, cu două rânduri de alegeri, cu o competiție pe audiență mai dură decât în 2013. 2014 a fost al doilea an cu Festivalul internațional al Orchestrelor Radio. În urma celor două tipuri de alegeri, Radio România a dovedit că este un exemplu de echidistanță și de onestitate. Audiența crește în continuare. (...) Principalul obiectiv al anului 2014 a fost creșterea calității programelor și lucrul ăsta s-a întâmplat — Radio România Actualități își păstrează poziția de lider, Radio România Cultural și Muzicalul urcă în audiență. S-a extins emisia în limbile minorităților naționale", a arătat Miculescu, la prezentarea raportului pe 2014, care a trecut, la fel ca cel din 2013, cu unanimitate de voturi.

AGERPRES/(A — autor: Cătălina Matei, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe