Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 20 mar /Agerpres/ - Mai multe manifestări de diplomaţie publică au fost organizate luni, la Bucureşti, pentru a marca Ziua Internaţională a Francofoniei.

Cu această ocazie, România s-a alăturat celorlalţi 83 de membri şi observatori ai OIF care marchează crearea Francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În context, secretarul de stat în MAE Bogdan Mănoiu a participat la ceremonia de dezvelire a bustului lui Leopold Sedar Senghor, părinte cofondator al Francofoniei instituţionale, ilustră personalitate politică şi culturală a Senegalului, eveniment desfăşurat în Piaţa Francofoniei, în prezenţa ministrului senegalez al culturii şi comunicaţiilor, Mbagnick Ndiaye, şi a reprezentantului Secretarului General al Francofoniei, Hary Andriamboavonjy, precizează Ministerul Afacerilor Externe, printr-un comunicat transmis AGERPRES.

Conform sursei citate, Bogdan Mănoiu le-a mulţumit autorităţilor senegaleze pentru generoasa donaţie a bustului Senghor care completează monumentul edilitar Piaţa Francofoniei, inaugurat în 2013. El a menţionat semnificaţia complexului edilitar Piaţa Francofoniei, unicul de acest fel din Europa, care pune în lumină "vocaţia francofoniei de a contribui la apropierea şi înţelegerea dintre popoarele francofone, în spiritul valorilor pe care se fundamentează: diversitate culturală, solidaritate şi multilingvism".

În cadrul Serii Francofoniei, organizate la TNB, Bogdan Mănoiu a subliniat angajamentul susţinut al României în realizarea obiectivelor şi proiectelor Francofoniei instituţionale, în plan naţional şi regional. Demnitarul MAE a menţionat, totodată, necesitatea de a încuraja tinerii să folosească tot mai mult limba franceză, ca important vector de comunicare şi pentru facilitarea accesului la piaţa muncii, se arată în comunicatul citat.

Totodată, secretarul de stat în MAE a evocat printre priorităţile acţiunii francofone din România: preocuparea pentru dezvoltarea învăţământului în limba franceză la toate nivelurile, continuarea Programului de burse doctorale Eugen Ionescu, în interesul cooperării francofone inter-universitare, întărirea dimensiunii politice a francofoniei, îndeosebi în domeniul păcii şi securităţii, şi amplificarea francofoniei economice, prin punerea în aplicare a Strategiei economice a OIF şi amplificarea cooperării dintre agenţii economici din spaţiul francofon.

Seara Francofoniei a inclus ceremonia de decernare a Premiul Francofoniei, din partea Grupului Ambasadelor, delegaţiilor şi instituţiilor francofone din România (GADIF), actorului Ion Caramitru, coregrafului Gigi Căciuleanu şi secţiei de limba franceză din cadrul postului Radio România Internaţional, pentru contribuţii deosebite la promovarea limbii franceze şi a valorilor francofoniei în România.

La evenimente au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic, oficialităţi, reprezentanţi ai administraţiei publice, ai societăţii civile implicaţi în proiecte francofone, personalităţi politice şi culturale, membri ai cercurilor universitare şi academice cu preocupări în sfera Francofoniei. AGERPRES/(AS - editor: Andreea Rotaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.