UPDATE Iohannis: Noi dorim o Uniune Europeană unită și puternică

 •  Politică
1511 afişări

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că România dorește o Uniune Europeană unită și puternică, punctând că aceasta este poziția care va fi prezentată atât de el, cât și de toți ceilalți participanți la dezbaterea și la procesul diplomatic cu privire la viitorul UE.

e1505e11-8ae0-4a81-9522-5ae71db26d6c

"Poziția noastră este bine cunoscută. Am avut această poziție de la început. Am reiterat-o de fiecare dată când a venit vorba despre acest lucru. Noi credem, și am spus acest lucru foarte clar și ferm, într-o UE puternică, unită, solidară, iar această consolidare trebuie să o realizăm împreună, toți cei 27. Din acest considerent nu am fost de părere că este bine să mergem pe variante cum ar fi Europa cu mai multe viteze sau Europa cu două viteze, sau Europa cercurilor concentrice. Nu, noi dorim o Uniune Europeană unită și puternică. Acest lucru a fost și va fi în continuare prezentat ca și poziția României și de mine, dar și de toți ceilalți participanți la dezbatere și la procesul diplomatic", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Președintele participă joi și vineri la summitul Consiliului European de la Bruxelles. Șeful statului a anunțat că principalele subiecte sunt legate de ocuparea forței de muncă, creștere economică și competitivitate, migrație, aspecte instituționale și relații externe ale UE.

El a indicat că vineri va avea loc o sesiune a Consiliului, fără Marea Britanie, unde se va discuta informal despre viitorul UE în perspectiva summitului de la Roma, care va avea loc pe 25 martie.

"Această temă a viitorului UE a generat un interes firesc în rândul opiniei publice de la noi și din alte țări pentru că punerea în discuție nu se referă doar la viitorul Uniunii, dar și la viitorul României", a afirmat Iohannis.

El a precizat că în ceea ce privește viitorul UE a început faza de dezbateri, plecând de la Carta Albă care detaliază cele cinci scenarii expuse de președintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker.

"Nu suntem în faza de decizie și nici nu putem fi siguri că vom alege unul din aceste cinci scenarii. Este felul în care președintele Comisiei a văzut variantele, dar este posibil ca pe parcursul discuțiilor, și vă asigur că vor fi multe discuții, nu numai la noi, ci și la Bruxelles, s-ar putea să apară alt scenariu ca fiind mai potrivit, mai convenabil, mai fezabil", a spus șeful statului.

Președintele Iohannis a arătat că primele concluzii ale acestui proces de dezbatere, care va începe formal la Roma, vor fi agreate probabil în ședința Consiliului European din decembrie și cu acel prilej se vor stabili și acțiunile următoare care se vor derula până în semestrul I din 2019, când se dorește finalizarea acestui proces.

"Consolidarea Uniunii Europene poate să aibă loc doar dacă coeziunea între state este întărită, nu slăbită. Este foarte adevărat că și în prezent putem să constatăm că nu toată lumea se mișcă cu aceeași viteză. Deci faptul că avem o Uniune Europeană cu mai multe viteze este o constatare facilă, așa se întâmplă lucrurile acum, dar asta nu înseamnă că vrem să se întâmple așa și în viitor. Nu trebuie să facem confuzia între constatarea că acum țările Uniunii se mișcă cu viteze diferite și obiectivul spre care tindem și eu îmi imaginez că nu avem un obiectiv ce va fi peste doi sau trei ani. Ar fi pe termen foarte scurt, trebuie să ne gândim ce va fi peste 10 ani, peste 50 de ani, și atunci să construim conceptul nostru în așa fel încât să tindem spre o Uniune puternică, nu spre o Uniune slabă", a adăugat Iohannis.

El a subliniat că țările care doresc să adere la euro și Schengen trebuie să lucreze mai bine.

"S-a vehiculat deja, în discuția publică, că țările care pot mai mult să facă mai mult. Și în momentul de față avem dosare pe care se lucrează în acest fel. Ar fi foarte simplu de găsit două exemple: Zona Euro și Zona Schengen. Da, dar aceste dosare sunt deschise pentru toată lumea și așa este bine și cei care încă n-au ajuns acolo trebuie să lucreze mai intens, mai bine, ca în final să ajungă tot acolo. Ceea ce este important nu este să închidem variante care pot fi începute de unii și la care pot ajunge toți. Important este să nu dezvoltăm proiecte exclusiviste. Ar fi total contraproductiv dacă Uniunea Europeană ar accepta proiecte care sunt accesibile doar unor membri și altora nu. De fapt, asta ar însemna Europa cu două viteze și acest lucru în niciun caz nu ni-l dorim. Este acea situație — constatăm că acum avem astfel de proiecte, dar ele trebuie să reprezinte faze intermediare, faze de tranziție și trebuie să reprezinte excepțiile, în niciun caz regula", a spus Iohannis.

AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe