Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Deputatul Uniunii Salvaţi România Cristian Ghinea a apreciat că Raportul MCV pentru România, prezentat de Comisia Europeană, este, în general, unul favorabil, deoarece acoperă perioada anului trecut, când ţara noastră a fost condusă de Guvernul Cioloş, considerând că singura instituţie care "iese foarte prost" este Parlamentul.

"În general, raportul este favorabil, pentru că el acoperă perioada anului trecut. Anul trecut, sub Guvernul condus de Dacian Cioloş, a fost primul an în care Guvernul nu a fost o ameninţare pentru instituţiile anti-corupţie sau pentru justiţie, în general. Observaţiile din partea politică a raportului iau notă de caracterul intempestiv al ordonanţelor Guvernului PSD şi, practic, strică impresia generală. Dacă vă uitaţi pe evoluţia generală: parchetele ies bine, CSM iese bine, justiţia, în general, este OK. Singura instituţie care iese foarte prost este Parlamentul, care nu a aprobat decât într-o mică măsură cererile de urmărire penală ale membrilor săi, nu a aprobat acel cod etic. Iar mie, acum, ca parlamentar, mi-e ruşine că această instituţie performează atât de prost şi că, în general, s-a constituit ca un fel de bastion al apărătorilor corupţiei", a precizat, pentru AGERPRES, parlamentarul USR.

În condiţiile în care preşedintele Senatului a apreciat că România ar trebui să înainteze Comisiei Europene un punct de vedere prin care să afirme că nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, întrucât acesta reprezintă, la zece ani de la aderarea la UE, un "tratament discriminatoriu", Ghinea a remarcat că Tăriceanu a fost prim-ministrul care a semnat tratatul de aderare la Uniunea Europeană tocmai cu această condiţie.

"Dacă nu era această condiţie, acest mecanism, care a fost foarte util în aceşti ani, nu intram în Uniunea Europeană. Dacă România era un actor european matur, putea să militeze pentru un mecanism generalizat la nivelul Uniunii Europene. Dar nu s-a întâmplat acest lucru. Practic, România a ţinut-o gaia maţu anti-MCV, pentru că aşa sunt politicieni ca domnul Tăriceanu, complet provinciali, şi nu se interesează de ce se întâmplă în alte ţări, decât atunci când îi afectează pe ei. Doi: prin cererea ca România să denunţe MCV, domnul Tăriceanu arată că este un om foarte incompetent, pentru că nu ştie natura juridică a acestui mecanism. Nu este un acord internaţional care să poată fi denunţat. Este o convenţie între România, Comisia Europeană şi instituţiile Uniunii Europene, prin care Comisia emite nişte rapoarte, cu nişte recomandări. Ce ar însemna să denunţăm? Să nu mai primim raportul? Să îl băgăm la spam?", a arătat Ghinea.

Comisia Europeană a publicat miercuri, la Bruxelles, cel mai recent raport elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind România, în care executivul comunitar face un bilanţ al măsurilor întreprinse de ţara noastră în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, al realizărilor, al provocărilor nedepăşite încă şi al acţiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV. AGERPRES/(A - autor: Irinela Vişan, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.