COD GALBEN: 23-03-2025 ora 10 Intre 24 martie, ora 9 - 24 martie, ora 21    Fenomene vizate se va semnala 24 martie, ora 9 - 24 martie, ora 21    Fenomene vizate COD GALBEN: 24-03-2025 Intre 01:00 si 07:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale formarea ghețușului in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 nov /Agerpres/ - Premierul Dacian Cioloş a declarat, vineri, că pentru dezvoltarea României este nevoie de o reformă profundă a statului, de o reîmprospătare a clasei politice şi de o Constituţie care să reflecte lecţiile şi experienţele democratice şi consensul real al societăţii asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

"În 2018, România va celebra centenarul Marii Uniri. 100 de ani au însemnat cicluri dramatice de la totalitarism către democraţie, de la războaie şi crize profunde la integrarea în NATO şi UE. Dacă vrem ca România să crească, dacă vrem ca România să se dezvolte, avem nevoie de o reformă profundă a statului, avem nevoie de o reîmprospătare profundă a clasei politice, de principii pe care noi, ca societate, le asumăm. (...) Avem nevoie de dezbateri de substanţă din care să rezulte o Lege Fundamentală adaptată, care instituţional să reflecte lecţiile şi experienţele democratice pe care le-am parcurs deja ca stat şi care ca substanţă să reflecte consensul real al societăţii asupra drepturilor şi libertăţilor de care dorim să ne bucurăm şi pe care le merităm toţi ca cetăţeni", a afirmat Cioloş, la şedinţa festivă a CCR prilejuită de împlinirea a 150 de ani de la adoptarea Constituţiei din 1866 şi a 25 de ani de la adoptarea celei din 1991.

În opinia premierului, "Constituţia este reperul de neclintit al României de 150 de ani pentru funcţionarea statului de drept, sistemului juridic şi politic".

El a precizat că printre cele mai importante principii consfinţite prin Legea Fundamentală este independenţa justiţiei.

"Este ceea ce trebuie să protejăm şi să asigurăm prin toate acţiunile noastre instituţionale sau politice", a spus Cioloş.

Un alt principiu consfinţit de Legea Fundamentală este legat de drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, a adăugat prim-ministrul.

"Aniversarea de astăzi a Legii Fundamentale are o dublă dimensiune: una care se leagă de crearea şi consolidarea României ca stat, cealaltă de recreare a României în etapa post-comunistă - un important element comun: parcursul democratic al României. Parcursul nu a fost unul liniar. Am avut deopotrivă perioade tulburi şi perioade de limpezime, de construcţie. Avem datoria de a menţine acest parcurs democratic constant. Direcţia şi echilibrul ni le dă Legea Fundamentală", a arătat Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, în prezent, România este "un pol regional de stabilitate, de valori democratice, de creştere economică".

"Avem datoria de a continua pe această cale, de a transforma aceste garanţii în valoare adăugată concretă pentru statul român şi pentru cetăţenii săi", a precizat acesta.

Dacian Cioloş a menţionat că România este în "pragul unui examen de maturitate ca stat" - aniversarea centenarului României şi preluarea preşedinţiei Consiliului UE.

"Vestea bună (...) este că avem o bază foarte solidă. Sistemul democratic al României post-decembriste este în liniile sale fundamentale aşezat. (...) Suntem în situaţia fericită ca stat de a putea ajusta o discuţie solidă deja, de a face reglajul fin, astfel încât, în contextul actual, echilibrul, controlul reciproc şi colaborarea loială între puteri să fie eficiente, drepturile şi libertăţile fundamentale să fie efective", a adăugat premierul.

Contextul actual, potrivit premierului, nu este unul uşor.

"Pentru a face acest reglaj fin, pentru a asigura pârghiile constituţionale necesare aplicării proiectului de ţară avem însă nevoie de o schimbare de metodă, de o schimbare a modului în care dezbatem temele publice. Faptul că avem puncte de vedere diferite, poziţii diferite este un element absolut firesc al pluralismului democratic, dar dezbaterea democratică nu este aceea în care prevalează punctul de vedere majoritar asupra celui minoritar în mod exclusiv, în care este punctul meu de vedere sau nimic. Dezbaterea democratică este, din punctul meu de vedere, aceea în care ne ascultăm, nu doar ne auzim unii pe ceilalţi, în care se naşte un punct de vedere comun, un punct de vedere îmbogăţit cu perspectiva celuilalt", a explicat Cioloş. AGERPRES/(A - autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.