Curaj: Guvernul susține o intervenție teritorială integrată pentru dezvoltarea Clusterului de la Măgurele

 •  Politică
1088 afişări

Guvernul este decis să susțină un mecanism de gen intervenție teritorială integrată în vederea dezvoltării Clusterului de la Măgurele în jurul proiectului laserului de mare putere, a declarat Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al premierului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.

2893ecdc-967f-49f7-9629-1fb8916c9b30

"Dânsul (premierul Cioloș — n.r.) a fost impresionat de proiect de când era comisar și i-a devenit un proiect drag, dar, la acel moment, accentul era pus pe unicitatea științifică și oportunitatea tehnologică. (...) A apărut evidentă șansa pe care o avem ca, pornind de la această unicitate, să ne gândim la modul în care, valorificând-o, vom putea discuta de dezvoltare. (...) Este vorba de modul în care un întreg teritoriu va beneficia de șansa de a avea localizată aici nu numai o infrastructură de unicitate mondială ELI-NP, dar și de o concentrare științifică și tehnologică, de o zonă care are tradiție și o zonă care are o ofertă deosebită", a spus Adrian Curaj, în mesajul prezentat din partea premierului participanților la prima conferință anuală a Clusterului de la Măgurele (Măgurele High Tech Cluster — MHTC).

Potrivit acestuia, premierul consideră "o premieră" pentru România ca, "pornind de la o mișcare științifică, să se genereze un proiect de dezvoltare".

"Consideră esențială participarea, implicarea (...) administrației locale, a municipiului București, cât și a Consiliului Județean Ilfov. Evident, (...) mai sunt și alte unități administrative în zonă pe teritoriul acesta care va fi afectat. Cu siguranță, este vorba de județul Giurgiu, pentru că (...) implicațiile sunt importante, atât în legătură cu axa de transport și de mobilitate, care este Dunărea, și, evident, există o așteptare de la acest proiect să fie asociat ca proiect important Strategiei Dunării. Se vor face demersuri din punctul acesta de vedere", a spus oficialul guvernamental.

El a arătat că în 2015 s-a încheiat cu bine faza I a proiectului ELI-NP Măgurele, iar în 2016 a fost semnat contractul pentru faza a II-a.

"Faptul că este clădirea liberă și este recepționată, faptul că începe instalarea echipamentelor — sunt lucruri importante, iar orizontul de timp, sfârșit de an 2018, 2019 — și aici, din nou, este mesajul premierului — trebuie să ne găsească pregătiți (...) în a oferi structura, conectivitatea, smart infrastructure, pentru ca mediul privat să aibă interes să investească. (...) Trebuie să existe un efort concentrat și, (...) din nou, administrația locală este determinantă în decizia și acțiunea ei. Cu toate acestea, uitându-ne la dimensiunea dezvoltării, Guvernul este decis să aibă o acțiune hotărâtă în ideea de a susține un mecanism de gen intervenție teritorială integrată pe această zonă", a precizat Curaj.

Acesta a spus că mai există, deja, trei zone unde vor fi intervenții teritoriale integrate — Valea Jiului, Roșia Montană și o parte din Moldova.

Președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat, la rândul său, că, în prezent, în zona Măgurele se află în faza dezvoltării două proiecte.

"Ne aflăm în fața a două proiecte: proiectul propriu-zis — dezvoltarea celui mai mare laser din lume și un proiect adiacent, care poate să facă posibilă transferarea cercetării științifice către oameni, spre beneficiul oamenilor. (...) Primul proiect poate să funcționeze independent, al doilea proiect, numai dacă primul este o certitudine. (...) Putem să spunem aproape 100% că este o certitudine. (...) Ce e foarte important de făcut astăzi — parcul științific, fără acesta nu ar fi închis acest mare proiect. (...) Din păcate, la noi, lucrurile merg mai greu, dar e bine atunci când merg. Ca să facem acest parc științific ne trebuie spațiul unei unități militare pe care ne chinuim să-l transferăm în proprietatea CJ, să sperăm că închidem acest lucru în acest an", a arătat șeful CJ Ilfov.

Potrivit acestuia, pe 23 noiembrie, va fi organizată "o conferință de lansare a caietului de sarcini pentru acest parc științific".

"Ar fi formidabil dacă Guvernul ar semna până pe 23 noiembrie și acel memorandum, pentru că trecerea unităților militare la primării pentru construcții de diverse chestii a fost făcută, mai simplu, așa, printr-o semnătură. Pentru parcul științific e mai greu, trebuie un memorandum, mai multe acțiuni", a susținut Petrache.

El a mai spus că este important ca Guvernul în funcție sau următorul Executiv să înțeleagă nevoia unei dezvoltări integrate în zonă, pentru că, altfel, se va trece "dinspre București spre laserul de la Măgurele doar cu avionul sau elicopterul".

"Va fi nevoie, dacă vrem să avem un parc științific și un cluster care să funcționeze la parametri optimi, astfel încât acest proiect formidabil să producă efecte pentru România și pentru români, ca viitorul Guvern să se implice alături de comunitatea locală, CJ și administrația orașului în acest proiect de dezvoltare integrată. (...) Până la Canalul Dunăre — Marea Neagră haideți să facem legătura între București și Ilfov", a adăugat Petrache.

Prezent la eveniment, deputatul Laszlo Borbely, președinte al Comisiei pentru politică externă, a punctat necesitatea revizuirii strategiei de dezvoltare durabilă a României pentru următorii 30 — 35 de ani.

Prima conferință anuală a Clusterului de la Măgurele a fost organizată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" și Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruștei)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe