Modifică dimensiunea fontului:
Bucureşti, 9 nov /Agerpres/ - Guvernul este decis să susţină un mecanism de gen intervenţie teritorială integrată în vederea dezvoltării Clusterului de la Măgurele în jurul proiectului laserului de mare putere, a declarat Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al premierului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe ştiinţă, inovare şi antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.
"Dânsul (premierul Cioloş - n.r.) a fost impresionat de proiect de când era comisar şi i-a devenit un proiect drag, dar, la acel moment, accentul era pus pe unicitatea ştiinţifică şi oportunitatea tehnologică. (...) A apărut evidentă şansa pe care o avem ca, pornind de la această unicitate, să ne gândim la modul în care, valorificând-o, vom putea discuta de dezvoltare. (...) Este vorba de modul în care un întreg teritoriu va beneficia de şansa de a avea localizată aici nu numai o infrastructură de unicitate mondială ELI-NP, dar şi de o concentrare ştiinţifică şi tehnologică, de o zonă care are tradiţie şi o zonă care are o ofertă deosebită", a spus Adrian Curaj, în mesajul prezentat din partea premierului participanţilor la prima conferinţă anuală a Clusterului de la Măgurele (Măgurele High Tech Cluster - MHTC).
Potrivit acestuia, premierul consideră "o premieră" pentru România ca, "pornind de la o mişcare ştiinţifică, să se genereze un proiect de dezvoltare".
"Consideră esenţială participarea, implicarea (...) administraţiei locale, a municipiului Bucureşti, cât şi a Consiliului Judeţean Ilfov. Evident, (...) mai sunt şi alte unităţi administrative în zonă pe teritoriul acesta care va fi afectat. Cu siguranţă, este vorba de judeţul Giurgiu, pentru că (...) implicaţiile sunt importante, atât în legătură cu axa de transport şi de mobilitate, care este Dunărea, şi, evident, există o aşteptare de la acest proiect să fie asociat ca proiect important Strategiei Dunării. Se vor face demersuri din punctul acesta de vedere", a spus oficialul guvernamental.
El a arătat că în 2015 s-a încheiat cu bine faza I a proiectului ELI-NP Măgurele, iar în 2016 a fost semnat contractul pentru faza a II-a.
"Faptul că este clădirea liberă şi este recepţionată, faptul că începe instalarea echipamentelor - sunt lucruri importante, iar orizontul de timp, sfârşit de an 2018, 2019 - şi aici, din nou, este mesajul premierului - trebuie să ne găsească pregătiţi (...) în a oferi structura, conectivitatea, smart infrastructure, pentru ca mediul privat să aibă interes să investească. (...) Trebuie să existe un efort concentrat şi, (...) din nou, administraţia locală este determinantă în decizia şi acţiunea ei. Cu toate acestea, uitându-ne la dimensiunea dezvoltării, Guvernul este decis să aibă o acţiune hotărâtă în ideea de a susţine un mecanism de gen intervenţie teritorială integrată pe această zonă", a precizat Curaj.
Acesta a spus că mai există, deja, trei zone unde vor fi intervenţii teritoriale integrate - Valea Jiului, Roşia Montană şi o parte din Moldova.
Preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a declarat, la rândul său, că, în prezent, în zona Măgurele se află în faza dezvoltării două proiecte.
"Ne aflăm în faţa a două proiecte: proiectul propriu-zis - dezvoltarea celui mai mare laser din lume şi un proiect adiacent, care poate să facă posibilă transferarea cercetării ştiinţifice către oameni, spre beneficiul oamenilor. (...) Primul proiect poate să funcţioneze independent, al doilea proiect, numai dacă primul este o certitudine. (...) Putem să spunem aproape 100% că este o certitudine. (...) Ce e foarte important de făcut astăzi - parcul ştiinţific, fără acesta nu ar fi închis acest mare proiect. (...) Din păcate, la noi, lucrurile merg mai greu, dar e bine atunci când merg. Ca să facem acest parc ştiinţific ne trebuie spaţiul unei unităţi militare pe care ne chinuim să-l transferăm în proprietatea CJ, să sperăm că închidem acest lucru în acest an", a arătat şeful CJ Ilfov.
Potrivit acestuia, pe 23 noiembrie, va fi organizată "o conferinţă de lansare a caietului de sarcini pentru acest parc ştiinţific".
"Ar fi formidabil dacă Guvernul ar semna până pe 23 noiembrie şi acel memorandum, pentru că trecerea unităţilor militare la primării pentru construcţii de diverse chestii a fost făcută, mai simplu, aşa, printr-o semnătură. Pentru parcul ştiinţific e mai greu, trebuie un memorandum, mai multe acţiuni", a susţinut Petrache.
El a mai spus că este important ca Guvernul în funcţie sau următorul Executiv să înţeleagă nevoia unei dezvoltări integrate în zonă, pentru că, altfel, se va trece "dinspre Bucureşti spre laserul de la Măgurele doar cu avionul sau elicopterul".
"Va fi nevoie, dacă vrem să avem un parc ştiinţific şi un cluster care să funcţioneze la parametri optimi, astfel încât acest proiect formidabil să producă efecte pentru România şi pentru români, ca viitorul Guvern să se implice alături de comunitatea locală, CJ şi administraţia oraşului în acest proiect de dezvoltare integrată. (...) Până la Canalul Dunăre - Marea Neagră haideţi să facem legătura între Bucureşti şi Ilfov", a adăugat Petrache.
Prezent la eveniment, deputatul Laszlo Borbely, preşedinte al Comisiei pentru politică externă, a punctat necesitatea revizuirii strategiei de dezvoltare durabilă a României pentru următorii 30 - 35 de ani.
Prima conferinţă anuală a Clusterului de la Măgurele a fost organizată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" şi Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale. AGERPRES/(A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.