Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 8 nov /Agerpres/ - Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, afirmă că trebuie arătată "mai multă toleranţă" faţă de sistemul penitenciar din România, "care nu este în cea mai bună dintre stările lui posibile".

Marţi, ministrul Prună a participat la o conferinţă de presă comună cu vicepremierul Vasile Dîncu la sediul MDRAP. Prună şi Dîncu au semnat în acest context Acordul de colaborare cu privire la implementarea, la nivel local, a Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA) 2016-2020.

"O spun foarte transparent, (...) trebuie să arătăm mai multă toleranţă faţă de un sistem penitenciar care nu este în cea mai bună dintre stările lui posibile", a declarat Raluca Prună, comentând criticile aduse proiectului de lege privind mecanismul de compensare a condiţiilor de detenţie necorespunzătoare supus recent dezbaterii publice.

Potrivit ministrului Justiţiei, în prezent există decizii pilot care au fost date împotriva Italiei, Ungariei şi Bulgariei şi în care acestor state li s-a cerut un recurs compensatoriu bănesc.

Totodată, Prună a spus că speră că nu va exista o astfel de decizie pilot şi împotriva României.

"Ar fi foarte greu de explicat (...) de ce, de exemplu, am decide noi fără o asemenea decizie pilot să dăm o compensaţie bănească, (...) de un euro, doi euro, trei euro pe zi. Cum anume ar putea un Guvern să explice (...) unei societăţi care vrea dreptate că în loc să dăm bani, de pildă, pentru educaţie, (...) alegem să dăm o compensaţie bănească celor aflaţi în detenţie. Aşa încât am găsit această modalitate, care (...) este o formă de compensare", a subliniat Prună.

Ministrul Justiţiei a mai afirmat că, în prezent, există numeroase modalităţi prin care pedeapsa poate fi redusă.

"Cu privire la acest proiect, pe care l-am pus în dezbatere acum câteva zile, (...) am citit evident despre criticile aduse de un sindicat. Sunt puţin uimită de aceste critici, pentru că preşedintele acestui sindicat, dacă nu mă înşel, a fost director general la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi cred că ar trebui să ştie care este diferenţa fundamentală între o graţiere şi faptul (...) de a avea un beneficiu în zile deduse din pedeapsă. Şi zilele deduse din pedeapsă, în dreptul român, nu sunt ceva excepţional (...). Avem numeroase modalităţi prin care, prin muncă, prin faptul de a studia în timp ce eşti în detenţie, prin faptul de a scrie lucrări ştiinţifice, poţi să-ţi deduci din pedeapsă", a arătat Prună.

Ea a precizat că aplicarea acestui proiect de lege înseamnă multă muncă pentru ANP. "Iau această îngrijorare a sindicatelor ca pe o preocupare firească pentru foarte multă muncă ce trebuie să fie depusă pentru a face ca acest recurs compensatoriu să fie şi eficient, şi corect, şi necontestat", a mai spus Prună.

Aceasta a explicat ce presupune proiectul de lege supus dezbaterii publice.

"Deci, 30 de zile de detenţie în condiţii (...) constatate drept precare înseamnă 3 zile de beneficiu dedus din pedeapsa executată şi acest lucru se va face numai (...) la momentul la care persoana în cauză ajunge la liberarea condiţionată, deci înainte să ajungă la liberarea condiţionată", a precizat Prună. AGERPRES/(A - autor: Mădălina Cerban, editor: Florin Marin)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.