A fost înființată Comisia prezidențială privind Proiectul de țară; Croitoru, Pușcaș, Lazea, Chifu - între membri

 •  Politică
25635 afişări

Dan Dungaciu, Lucian Croitoru, Vasile Pușcaș, Cristian Pârvulescu, Valentin Lazea și Iulian Chifu se numără printre persoanele nominalizate să facă parte din Comisia prezidențială pentru elaborarea Proiectului de țară.

d5283307-77e4-46ad-9a9d-42e1fd500053

Pentru această comisie au fost nominalizate 23 de persoane, respectiv zece membri independenți, un reprezentant al Guvernului, câte doi reprezentanți ai formațiunilor și partidelor parlamentare.

Cei zece membri independenți sunt: Cristian Popa — fost viceguvernator al BNR și fost vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, Dan Dungaciu — sociolog și geopolitician, președinte al Fundației Mării Negre, Gabriela Drăgan — profesor universitar la ASE și director general al Institutului European din România, Ioan-Aurel Pop — academician și rector al Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, Gheorghe Oprescu — profesor universitar la Universitatea Politehnică București și fost președinte al Consiliului Concurenței, Lucian Croitoru — consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR, Vasile Pușcaș — istoric și profesor la Universitatea "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca și fost negociator-șef al României pentru aderarea la UE, Cristian Pârvulescu — politolog și președinte al Asociației "Pro Democrația", Valentin Lazea — economist-șef al Băncii Naționale a României și Iulian Chifu — fost consilier prezidențial, analist de politică externă și profesor la SNSPA București.

Din partea Guvernului a fost nominalizat Vasile Iuga — senior advisor la PwC.

PSD i-a nominalizat pentru această comisie prezidențială pe deputatul Viorel Ștefan și pe fostul ministru al Fondurilor Europene Marius Nica.

De la PNL în comisie fac parte Ene Dinga — fost ministru al Integrării Europene, cercetător științific la Academia Română și Adrian Ciocănea — profesor universitar la Universitatea Politehnică București și fost ministru al Economiei.

UDMR îi trimite în comisia prezidențială pe europarlamentarul Winkler Gyula și pe deputatul Attila Korodi, fost ministru al Mediului, iar grupul minorităților naționale — pe liderul grupului, Varujan Pambuccian, și pe deputatul Ovidiu Ganț.

ALDE este reprezentat de Cosmin Cristian — fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și de fostul parlamentar Radu Cojocaru, iar PMP de europarlamentarul Siegfried Mureșan și de Lucian Alexandru Curtu — decan al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere de la Universitatea Transilvania din Brașov.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat marți că această comisie prezidențială privind Proiectul de țară își va desfășura activitatea la nivelul Administrației Prezidențiale și va fi coordonată de consilierii prezidențiali Leonard Orban și Cosmin Marinescu.

Ea a precizat că, în perioada imediat următoare, va avea loc o primă ședință a acestei comisii, care va fi prezidată de șeful statului.

Comisia va avea, de principiu, întâlniri lunare, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui.

"Undeva la mijlocul anului viitor ar trebui ca această comisie prezidențială să își încheie activitatea", a precizat Mădălina Dobrovolschi.

Ea a arătat că cele zece personalități care vin în componența comisiei o fac în nume propriu, nu al instituțiilor în care au lucrat sau în care lucrează și au competențe dovedite și experiență în domenii de specialitate. "Sunt persoane cu notorietate mare, care au o cunoaștere bună a realităților bune europene, a afacerilor europene", a precizat purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Mădălina Dobrovolschi a subliniat că președintele Klaus Iohannis consideră necesar un Proiect de țară care să fie o viziune despre cum ar trebui să arate România pe termen mediu și lung în raport cu statutul de membru al Uniunii Europene, dar luând în calcul realitățile de bază — Parteneriatul strategic cu SUA.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe