Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, afirmă că în perioada campaniei pentru alegerile locale ofiţeri de la Corpul de control al MAI vor fi trimişi în ţară pentru a verifica aspectele legate de eventuale incidente electorale, care presupun o cercetare la nivelul instituţiei.

''Principalul meu mesaj pentru toţi cei care sunt implicaţi în organizarea alegerilor este echidistanţa şi fermitatea în aplicarea legii'', a declarat Petre Tobă, într-un interviu acordat AGERPRES pe tema organizării campaniei pentru alegerile locale din 5 iunie.

El spune că aproximativ 45.000 - 50.000 de angajaţi ai MAI vor asigura ordinea publică pe perioada campaniei electorale şi în ziua votului, o misiune importantă fiind paza fiecărei secţii de votare, precum şi a birourilor electorale.

Ministrul de Interne a vorbit şi despre noutăţile procesului electoral şi introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, sistem implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale împreună cu Autoritatea Electorală Permanentă.

''Dacă ar fi să mă raportez la alegerile locale precedente, în 2012 au fost sesizate peste 5.000 de incidente electorale. De data aceasta, evident că am aşteptări mai mari în ceea ce priveşte respectarea legii de către toţi participanţii la acest proces electoral'', afirmă Petre Tobă.

AGERPRES: Care sunt noutăţile acestui proces electoral?

Petre Tobă: Este important de ştiut că la alegerile locale se va vota numai în localitatea de domiciliu sau reşedinţă şi că se va vota pentru alegerea primarilor, a consiliilor locale şi a consiliilor judeţene, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Aşadar, nu se va mai vota pentru alegerea preşedintelui consiliului judeţean, acesta urmând a fi desemnat de către consilierii judeţeni aleşi.

O altă noutate este introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, sistem implementat de STS împreună cu AEP. Fiind prima dată când se va utiliza o astfel de platformă, suntem cu toţii interesaţi ca ea să funcţioneze foarte bine. În acest sens, am cerut colegilor de la AEP şi STS să realizeze mai multe testări de sistem în condiţii similare celor din ziua votului.

AGERPRES: Ce măsuri a luat MAI pentru desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor?

Petre Tobă: Pentru coordonarea activităţilor noastre a fost realizat la nivelul MAI un Plan general de măsuri, pe care l-am aprobat la începutul lunii aprilie.

Vom avea în jur de 45.000 - 50.000 de angajaţi ai MAI care vor asigura ordinea publică pe perioada campaniei electorale şi în ziua votului. O misiune importantă este asigurarea fiecărei secţii de votare cu pază din partea MAI, la fel ca şi în cazul birourilor electorale. Numai această misiune va capacita peste 30.000 de angajaţi ai MAI, în condiţiile în care se vor organiza peste 18.600 de secţii de votare. Însă activitatea noastră nu se limitează doar la paza secţiilor de votare, pentru că trebuie să asigurăm ordinea publică, intervenţia la evenimentele cotidiene, rezolvarea situaţiilor sesizate şi tot ceea ce înseamnă misiuni şi acţiuni pe care le desfăşurăm în fiecare zi pentru siguranţa cetăţenilor. De aceea, am luat câteva măsuri de implicare în acest dispozitiv şi a structurilor neoperative ale MAI şi mai avem posibilitatea folosirii şi a elevilor şi studenţilor din şcolile noastre, care să însoţească poliţiştii şi jandarmii în misiuni de ordine publică.

Trebuie precizat că sunt şi aspecte care revin în sarcina altor instituţii, cum ar fi Poliţia locală, care are atribuţii legale în ceea ce priveşte afişajul electoral, inclusiv sancţionarea celor care distrug sau degradează aceste materiale de campanie.

Ca o măsură în plus, pentru perioada campaniei electorale vom trimite în ţară ofiţeri de la Corpul de control al MAI, care să poată verifica cu celeritate aspectele în legătură cu eventualele incidente electorale care presupun o cercetare la nivelul MAI. De altfel, principalul meu mesaj pentru toţi cei care sunt implicaţi în organizarea alegerilor este echidistanţa şi fermitatea în aplicarea legii.

Pe timpul campaniei electorale, o atenţie deosebită va fi acordată menţinerii ordinii pe timpul manifestărilor publice pentru a preveni actele de violenţă sau încălcări ale legii. În acest sens, a fost realizat la nivelul MAI un Ghid legislativ privind contravenţiile şi infracţiunile în legătură cu procesul electoral, cine le constată şi care sunt sancţiunile pentru aceste fapte, acest ghid fiind trimis în ţară pentru ca toţi cei implicaţi în asigurarea ordinii publice să le cunoască foarte bine şi să aplice unitar prevederile legale.

Totodată, avem o colaborare permanentă cu AEP şi BEC pentru a implementa acele decizii care vizează aspectele de ordin organizatoric sau al ordinii publice şi care trebuie respectate de competitorii electorali.

Un alt palier organizatoric important este respectarea tuturor atribuţiilor care ne revin conform legislaţiei electorale şi a termenelor din calendarul electoral, aşa cum a fost acesta aprobat prin Hotărâre de Guvern. Mă refer la activităţile care revin MAI şi care privesc achiziţionarea timbrelor autocolante, confecţionarea ştampilelor cu menţiunea "Votat", punerea la dispoziţie a hârtiei şi tipărirea buletinelor de vot şi asigurarea sumelor de bani prevăzute de lege şi necesare instituţiilor prefectului pentru a organiza acest scrutin în bune condiţii.

Totodată, am sprijinit AEP şi STS pentru activităţile de selecţie şi instruire a informaticienilor şi operatorilor de calculator care vor gestiona sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, realizat şi implementat de cele două instituţii.

AGERPRES: Sunt pregătiţi prefecţii pentru a gestiona acest proces electoral?

Petre Tobă: Cadrul normativ privitor la alegeri stabileşte foarte clar care sunt atribuţiilor fiecărei instituţii implicate în organizarea alegerilor. Pentru buna desfăşurare a activităţilor care revin în sarcina Instituţiilor Prefectului am început încă de la sfârşitul lunii februarie un întreg proces organizatoric, însemnând inclusiv elaborarea unui program calendaristic pentru realizarea acţiunilor, care ulterior a fost adoptat prin Hotărâre de Guvern. Toate activităţile din acest calendar au fost monitorizate şi prezentate în cadrul şedinţelor Comisiei Tehnice Centrale din care fac parte reprezentanţii tuturor instituţiilor şi autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor. În plus, au existat mai multe videoconferinţe cu prefecţii şi membrii Comisiilor Tehnice Judeţene pentru coordonarea activităţilor organizatorice pentru alegeri, dar şi activităţi de pregătire şi instruire împreună cu AEP a personalului din cadrul Instituţiilor Prefectului care este implicat în acest proces.

Avem, de asemenea, la nivelul MAI o structură pentru relaţiile cu Instituţiile Prefectului în care lucrează oameni cu experienţă, pregătiţi să ajute la găsirea celor mai bune soluţii la diversele situaţii care pot apărea în procesul de organizare a alegerilor.

AGERPRES: Ce aşteptări aveţi de la participanţii la alegeri?

Petre Tobă: Aşteptarea mea este respectarea legii. Codul Penal stabileşte foarte clar care sunt infracţiunile electorale, iar Legea nr. 115 din 2015 pentru alegerea autorităţile administraţiei publice locale - contravenţiile care au legătură cu procesul electoral. Aceasta este plaja de legalitate în care mă aştept să se încadreze toţi competitorii electorali.

Dacă ar fi să mă raportez la alegerile locale precedente, în 2012 au fost sesizate peste 5.000 de incidente electorale. De data aceasta, evident că am aşteptări mai mari în ceea ce priveşte respectarea legii de către toţi participanţii la acest proces electoral. Pot să vă asigur că angajaţii Ministerului Afacerilor Interne vor trata cu maximă fermitate şi echidistanţă orice sesizare de încălcare a legii.

În ceea ce priveşte alegătorii, avem pregătită o campanie de informare publică privind exercitarea în mod legal a dreptului la vot, iar această campanie va fi promovată atât în media, cât şi în zona publică prin afişe, spoturi tv şi radio şi alte activităţi preventive. AGERPRES/(AS - autor: Cristina Tatu, editor: Andreea Rotaru)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.