Iohannis: Deciziile adoptate de Consiliul European nu introduc cote suplimentare de migranți pentru România

 •  Politică
783 afişări

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că deciziile adoptate de Consiliul European în cazul Turciei nu introduc cote suplimentare de migranți pentru România.

04b4834b-a5f6-4313-8212-6bf2f5c55898

* Principalele puncte ale acordului UE-Turcia privind criza migrației

* Iohannis: România susține propunerea CE privind ajutorul de urgență al UE pentru Grecia și este dispusă să ofere asistență

"Deciziile de astăzi nu introduc cote noi, nu introduc cote suplimentare pentru România. Această relocare din Turcia în UE se face în cadrul cotelor care au fost aprobate anul trecut deja", a subliniat Iohannis, după Consiliul European de la Bruxelles.

El a precizat ca discuțiile principale au vizat relația de cooperare a UE cu Turcia în gestionarea migrației.

"Este deosebit de important că am reușit să ajungem la un acord în ceea ce privește propunerile suplimentare de cooperare avansate de partea turcă la summitul UE-Turcia din 7 martie. Am agreat o declarație UE-Turcia care cuprinde angajamentele reciproce privind gestionarea migrației. Salut înțelegerea la care am ajuns și sper că aceasta va conduce la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea fluxurilor de migranți ilegali care pătrund în UE dinspre Turcia", a subliniat Iohannis.

El a indicat că prin acest acord se va consolida protecția frontierelor externe ale UE, punctând că în cadrul reuniunii a susținut necesitatea unei abordări cuprinzătoare și coerente a Uniunii în gestionarea provocărilor generate de migrație și ajungerea la un acord cu privire la propunerile prezentate de Turcia, cu condiția ca măsurile agreate să fie pe deplin compatibile cu legislația europeană și internațională.

Șeful statului a arătat că s-a agreat asupra returnării în Turcia a noilor migranți ilegali care ajung în insulele grecești, subliniind că returnarea poate avea loc doar cu respectarea cadrului juridic european și internațional, cazurile de returnare urmând a fi analizate individual.

"Nu poate fi vorba de expulzări colective", a evidențiat Iohannis.

Președintele a explicat că acest mecanism are un caracter excepțional și temporar.

"În ceea ce privește mecanismul așa numit 1 la 1, respectiv pentru fiecare migrant sirian care a venit ilegal în insulele grecești și a fost returnat în Turcia, UE va prelua un migrant sirian din Turcia, dar acest migrant preluat din Turcia va fi relocat din afara UE într-o țară a UE, însă în cadrul schemelor deja existente", a precizat Iohannis.

Potrivit șefului statului, odată ce va fi stopat valul de migranți, va putea fi activată schema de admisie umanitară voluntară, la care statele membre pot contribui.

"Am reiterat poziția României privind caracterul voluntar al oricărui angajament de relocare din afara UE în interiorul Uniunii. România consideră important parteneriatul UE cu Turcia în gestionarea crizei migrației și în acest context am susținut necesitatea implementării rapide și eficiente a planului de acțiune comun UE-Turcia de către ambele părți", a afirmat șeful statului.

Iohannis a menționat că UE s-a angajat să accelereze procesul de utilizare a celor 3 miliarde de euro pentru facilitatea pentru refugiații din Turcia și că doar după ce aceste fonduri vor fi complet utilizate se vor mobiliza fonduri suplimentare pentru această facilitate de până la 3 miliarde de euro până la finele anului 2018.

El a mai spus că Turcia s-a angajat să ia toate măsurile necesare pentru a preîntâmpina crearea de noi rute ilegale de migrație înspre Europa.

"Am subliniat necesitatea monitorizării atente a eventualelor rute alternative de migrație în scopul contracarării acestora în situația în care ruta din regiunea Balcanilor de Vest este blocată", a arătat Iohannis.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Citește și:

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe