COD GALBEN: 21-01-2018 ora 11 Intre 22 ianuarie, ora 05 - 22 ianuarie, ora 22 se va semnala intensificări susținute ale vântului, ninsori viscolite COD GALBEN: 22-01-2018 Intre 08:45 si 12:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Maramureș; COD GALBEN: 22-01-2018 Intre 08:30 si 11:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Gorj, Județul Dolj, Județul Mehedinți;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 15 mar /Agerpres/ - Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că, indiferent câte resurse ar avea un guvern, dacă nu există coerenţă în acţiunile sale nu are credibilitate.

"Nu ne propunem să revoluţionăm intervenţiile statului, ci acolo unde s-au făcut lucruri bune în trecut să le continuăm, iar acolo unde mai lipsesc anumite lucruri să le putem adăuga şi eventual să mai venim cu câteva idei noi, dar în acest spirit de predictibilitate şi de coerenţă a acţiunilor statului. (...) Oricâte resurse am avea, dacă nu suntem coerenţi în ceea ce facem şi dacă nu adăugăm la această viziune pe termen lung inclusiv continuitatea anumitor idei bune, nu avem cum să fim credibili", a spus Cioloş, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României.

În opinia sa, fără o strategie de dezvoltare sau o gândire strategică, orice decizie a unui guvern e doar una conjuncturală, care nu are capacitatea de a aşeza lucrurile într-o direcţie clară şi coerentă.

"Pentru un guvern cu un mandat limitat, singurul lucru pe care îl poate lăsa drept moştenire este probabil tocmai aceasta - o strategie, o gândire de dezvoltare care să fie eliberată de constrângeri ideologice sau de obligaţii de partid sau electorale, care să poată ajunge un element de legătură între interese politice legitime sau aşteptări ale societăţii şi ale mediului de afaceri. Guvernul pe care îl conduc îşi propune tocmai un asemenea demers", a afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, o astfel de abordare strategică presupune trei paliere. Primul se referă la stabilirea direcţiei de urmat şi la identificarea unor elemente bazate pe o viziune comună.

"Înainte de a lucra pe detaliu, avem nevoie să împărtăşim aceleaşi idealuri. Cred că pentru societatea românească, pentru diferitele categorii ale societăţii româneşti tocmai acest lucru e necesar mai mult ca oricând - să fim în măsură să împărtăşim idealuri şi valori comune înainte de a ne defini orice alt obiectiv precis", a susţinut Dacian Cioloş.

După cum a afirmat premierul, al doilea palier vizează factorii-cheie de dezvoltare, în primul rând factorii orizontali - educaţia, ştiinţa, cercetarea, sănătatea, infrastructura. Dincolo de aceştia, a explicat Cioloş, urmează o serie de sectoare prioritare, "vârf de lance în valorificarea oportunităţilor competitive pe care le are România".

"Ne gândim să ne concentrăm cu câteva măsuri în primul rând pe tehnologia de vârf şi sectorul IT&C (...) mă gândesc la agricultură, (...) turism şi energie în primul rând. Dincolo de aceşti factori verticali, vrem să introducem şi conceptul de factor de dezvoltare teritorială pentru a nu ne concentra doar pe metropole (...) şi să putem dezvolta echilibrat şi zona mic urbană sau rurală", a punctat Cioloş.

Cel de-al treilea palier ţine de mijloace, de pachetele de măsuri şi instrumentele concrete prin care să fie atinse obiectivele, a menţionat premierul.

"Avem la dispoziţie instrumente variante ca stat, atât ca resurse ale bugetului naţional, fonduri europene, politica de achiziţii publice, cadrul fiscal, politica legislativă, politica de ajutor de stat - toate acestea sunt instrumente prin care statul poate să stimuleze sau să intervină în acest proces de dezvoltare economică. Fără ideea ca statul să fie unul absolut intervenţionist (...) el poate să stimuleze într-un fel sau altul sau să evite să împiedice dezvoltarea acestui potenţial", a explicat prim-ministrul. AGERPRES/(A - autor: Cătălin Alexandru, editor: Andreea Rotaru)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.