Guvern: Noul plafon de scutire de contribuție la asigurări de sănătate este de 872 de lei

 •  Politică
6412 afişări

Guvernul a stabilit, în ședința de joi, printr-o ordonanță de urgență, că noul plafon de scutire de contribuție la asigurări de sănătate este de 872 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie.

e1c3b6a8-6d35-4119-9661-6be6d0b81675

"Guvernul a aprobat astăzi ordonanța de urgență pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările ulterioare. Este vorba de punerea în concordanță a noului Cod fiscal cu Legea reformei în sănătate. Și anume, ca urmare a creșterii punctului de pensie la 872 de lei se punea problema scutirii sau preluării impozitării pentru serviciile de sănătate sub cifra nou indicată de 872 de lei și vechea prevedere considera că doar pensiile care sunt sub punctul de 740 de lei sunt scutite de contribuțiile la asigurări de sănătate. Noul plafon de scutire de contribuție este 872 de lei, ca urmare a majorării punctului de pensie", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-o conferință de presă.

El a precizat că modificarea va viza în jur de 508.000 de persoane care nu vor mai plăti contribuții de asigurări de sănătate la pensia pe care o primesc.

Potrivit acestuia, o altă modificare prevăzută de OUG adoptată de Guvern privește "dreptul asiguratului de a-și schimba medicul de familie mai repede de șase luni, în cazul în care există niște constrângeri semnificative".

"Și ele sunt bine definite în ordonanță. În mod normal, această schimbare se poate face la șase luni, dar acum se poate face mai repede, dacă sunt anumite condiții, cum ar fi decesul medicului sau alte lucruri de urgență", a explicat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Suciu a adăugat că, de asemenea, prin OUG se creează condițiile pentru "evaluarea contractului-cadru de sănătate".

"Cardul european de sănătate are valabilitate de un an de zile și nu șase luni cum era până acum stabilit. De asemenea, se clarifică modul cum poate fi refuzat acest card pacienților care nu sunt asigurați", a afirmat el.

Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai menționat că aprobarea HG privind contractul-cadru de sănătate a fost amânată, iar proiectul urmează să fie discutat în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

"Nu sunt semnificative modificările față de contractul-cadru de anul trecut, dar trebuie puse mai bine în evidență modificările cu care noul contract-cadru va veni pentru 2016 — 2017, pentru că este eșalonat pe doi ani", a declarat Suciu.

Acesta a mai precizat că Executivul a aprobat și modificarea HG privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății.

"Există o unitate de management de proiect introdusă în cadrul ministerului și sunt mai multe posturi legate de control și integritate", a mai spus Suciu.

AGERPRES/ (AS — autor: Daniel Florea, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres