Senatul a aprobat ratificarea Convenției de la Istanbul

 •  Politică
1734 afişări

Senatul a aprobat, luni, proiectul de lege referitor la ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și a violenței domestice, cunoscută și sub numele de Convenția de la Istanbul.

e359cd51-a851-4cd4-ad7e-355181b002be

Proiectul de lege a fost aprobat cu 100 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" și o "abținere".

Deputatul Ana Birchall, reprezentant al Legislativului român la Consiliul Europei pentru problematica eliminării violenței împotriva femeilor, le-a cerut colegilor senatori să voteze ratificarea Convenției de la Istanbul.

"Din păcate, și România se confruntă cu consecințele distrugătoare ale violenței, pornind de la violența domestică, violența împotriva femeilor sau violența împotriva copiilor. Tocmai de aceea fac apel la dumneavoastră să votați pentru adoptarea acestui proiect legislativ, pentru ca împreună să condamnăm cu fermitate violența de orice fel. Prin semnarea și ratificarea Convenției de la Istanbul, România se obligă să-și schimbe legile, să introducă politici publice mai cuprinzătoare și să aloce resursele necesare pentru a crea o zonă de toleranță zero față de violența de orice fel, fie că vorbim de violență fizică, psihică, emoțională, economică sau discriminarea de pe piața muncii. Este și datoria noastră, a Parlamentului, să transformăm cât mai curând un reper istoric pentru România în voință politică și prin votul dumneavoastră de astăzi, fiind Camera decizională pentru acest proiect legislativ, definitivăm un proces de ratificare a unui tratat internațional care așează România definitiv între statele care luptă pentru combaterea acestui flagel", a declarat Ana Birchall.

Reprezentantul Guvernului, Ioana Cazacu, a prezentat, la rândul său, susținerea Executivului pentru aprobarea ratificării Convenției de la Istanbul.

"Ratificarea Convenției de la Istanbul constituie pentru țara noastră o certitudine a continuării eforturilor la nivel guvernamental pentru a preveni și combate fenomenul violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, evidențiind în mod ferm continuitatea politicii statului român în acest domeniu, dar și promovarea spiritului de solidaritate la nivelul tuturor actorilor relevanți pentru prevenirea și eradicarea acestui fenomen. (...) În ceea ce privește stadiul ratificării Convenției de la Istanbul, putem afirma că ne aflăm la capătul unui drum sinuos, început în luna ianuarie 2015, odată cu elaborarea proiectului de lege de către Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse și intrarea sa în procedura de avizare. (...) Măsurile care au fost implementate venind spre ratificarea acestei Convenții reprezintă funcționarea unei linii telefonice gratuite pentru victimele violenței domestice, un număr gratuit unic — 0800.500.333, operațional 24 de ore din 24, și Guvernul susține ratificarea acestei Convenții", a declarat Ioana Cazacu.

Senatul este Cameră decizională pe acest proiect de lege.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres