Iohannis: România a obținut ca solicitările de restricționare a liberei circulații să fie făcute pe justificări solide

 •  Politică
1430 afişări

Președintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că cetățenii români care lucrează în Marea Britanie în prezent nu vor fi afectați de deciziile luate la Consiliul European de la Bruxelles, punctând că România a obținut la negocieri ca solicitările de restricționare a liberei circulații să se facă în baza unor justificări solide.

d4ea3de1-d6f5-43d8-92c4-1a0d10107e0d

*UPDATE Cameron: "Am negociat un acord pentru a da Regatului Unit un statut special în UE"

*"Brexit": "Acord obținut", confirmă Donald Tusk

*Detalii ale noului acord al UE pentru Marea Britanie (Reuters)

El a precizat că discuțiile de la Consiliul European au fost foarte dificile, subiectele importante fiind statutul Marii Britanii în UE și criza migrației.

"S-a ajuns la un acord în relația dintre Marea Britanie și UE. (...) Pentru România subiectul beneficiile sociale și libera circulație a lucrătorilor a avut o importanță majoră. Am cerut ca acordul să respecte pe deplin drepturile cetățenilor români și care lucrează în Marea Britanie", a spus Iohannis, la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European.

El a adăugat că la reuniunea Consiliului s-a decis crearea a două mecanisme în cazul Marii Britanii, unul fiind de salvgardare prin modificarea ulterioară a legislației europene, care va limita accesul cetățenilor UE la o categorie restrânsă de prestații specifice necontributive, prestații specifice numai pentru această țară.

"Mecanismul este nediscriminatoriu, aplicabil tuturor cetățenilor UE și care are un caracter excepțional. Va putea fi aplicat pe o perioadă de timp de maximum șapte ani. Cetățenii români care lucrează deja pe piața de muncii în Marea Britanie — atenție, foarte important — nu vor fi afectați de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii în Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului, dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult în această chestiune și suntem foarte bucuroși că negocierea a dat acest rezultat", a spus șeful statului.

El a precizat că al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocațiile pentru copii rămași acasă ai lucrătorilor altor state membre ale Uniunii, punctând că și în acest caz decizia are un caracter nediscriminatoriu și ține cont de diferențele dintre statele membre.

"Marea Britanie va putea aplica indexările pentru cererile de alocații care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Este important pentru lucrătorii UE stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020. (...) Aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ", a mai spus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocațiile pentru copii la alte prestații sociale.

"România a obținut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricționare a liberei circulații a persoanelor în conformitate cu articolul 45 al Tratatului UE vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important, fiindcă astfel vor fi evitate situații în care se iau decizii pur politice fără o motivație foarte serioasă. România a obținut acest lucru prin negocieri foarte aplicate și foarte bine pregătite altfel decât alții care au vorbit poate un pic mai mult și au obținut probabil ceva mai puțin", a conchis președintele Iohannis.

AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Cristina Tatu, editor online: Adrian Dădârlat)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres