COD GALBEN: 21-01-2018 ora 10 Intre 10:00 si 13:00 se va semnala Ceață ce determină scăderea vizibilității, local, sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Neamț, Județul Bacău, Județul Vaslui, Județul Botoşani, Județul Galaţi; COD GALBEN: 21-01-2018 Intre 09:30 si 12:00 se va semnala ceaţă ce determină scăderea vizibilităţii local sub 200 m şi izolat sub 50 m in Județul Gorj, Județul Olt, Județul Dolj; COD GALBEN: 21-01-2018 Intre 07:40 si 11:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Prahova; COD GALBEN: 21-01-2018 Intre 07:30 si 11:00 se va semnala ceaţă care determină scăderea vizibilităţii, local sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Argeş, Județul Dâmboviţa;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 15 feb /Agerpres/ - Normele de aplicare a OUG care reglementează absorbţia fondurilor structurale vor fi publicate în Monitorul Oficial la sfârşitul acestei săptămâni, a anunţat luni ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

Răducu a precizat, la o întâlnire iniţiată de Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR), la grupul PNL din Camera Deputaţilor, că normele de aplicare a OUG nr. 40/2015 nu s-au clarificat până acum din cauza "problemelor privind legea bugetului public".

"A fost o singură şedinţă de guvern în care s-au discutat aceste norme, au fost consultări cu Ministerul Justiţiei şi cu Ministerul Finanţelor pentru elaborarea acestor norme. Vom avea contractări încontinuu, în funcţie de realizările acestor selecţii ale proiectelor. Din luna martie până la sfârşitul anului, vom avea diverse contractări. Se finalizează acum modelul de contract şi încontinuu avem contractări pe diversele componente ale programelor operaţionale din cele 23 de miliarde de euro", a explicat Răducu.

În context, preşedintele CNMR, Alexandru Cumpănaşu, care este şi preşedinte al Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei, i-a cerut ministrului Fondurilor Europene să prezinte un calendar "concret şi clar", pe care să "şi-l asume", la lansarea ghidurilor pentru Programul Operaţional Capacitate Umană, dar şi pentru celelalte programe operaţionale.

"Doamnei ministru i-am cerut explicaţii cu privire la normele de aplicare a acestei ordonanţe, care sunt vitale, pentru că fără aceste norme nu se pot încheia contracte. Sunt foarte multe contracte evaluate deja, care nu au putut intra în contractare. Banii nu pot să intre la bugetul de stat, nu pot să meargă la beneficiari - majoritatea instituţii publice - pentru că nu există normele. Patru luni de zile este un termen exagerat, iar în Ordonanţa 40 termenul legal este de maximum 45 de zile. Sunt întârzieri majore în semnarea contractelor pentru proiectele deja aprobate. Fac precizarea că niciunul dintre membrii coaliţiei nu este beneficiar al acelor proiecte aprobate anul trecut, numai instituţii publice", a afirmat Cumpănaşu.

Preşedintele CNMR a adăugat că este vital ca MFE să simplifice procedurile şi să dea drumul cât mai rapid la finanţări.

"Dacă aceste lucru nu se întâmplă, din păcate, sutele de mii de şomeri vor ieşi în faţa Ministerului Fondurilor Europene", a susţinut Cumpănaşu.

Nu în ultimul rând, Cumpănaşu a spus că CNMR condiţionează solicitarea demisiei ministrului Fondurilor Europene de respectarea termenelor pe care şi le-a asumat, în sensul ca la sfârşitul acestei săptămâni normele OUG 40 să fie publicate.

"Un alt punct important este respectarea Ordonanţei 40 - ordonanţă care simplifică semnificativ absorbţia fondurilor structurale: rambursarea în 20 de zile, 2% co-finanţare pentru sectorul nonprofit, existenţa ofiţerului de proiect ş.a.m.d. Sunt 12 măsuri pe care coaliţia noastră le-a disputat cu Guvernul anterior şi am reuşit să convingem să fie incluse", a menţionat Cumpănaşu. AGERPRES/(A - autor: Sorin Peneş, editor: Claudia Stănescu)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.