Motoc: Nu a fost abolită posibilitatea de a exista un dialog între NATO și Rusia

 •  Politică
687 afişări

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a afirmat sâmbătă, la Realitatea Tv, din perspectiva recentelor declarații ale premierului rus Dmitri Medvedev, că în momentul de față "nu a fost abolită posibilitatea de a exista un dialog" între NATO și Rusia și că nu ar exista o "ipoteză de conflict".

62b9b8c4-b9c3-42b2-a8db-02087e8db6d5

* Dmitri Medvedev: Relațiile dintre Rusia și Occident au intrat într-un nou "război rece"

"Desigur, tot ceea ce s-a clădit, în special de la Summitul NATO din Țara Galilor și până acum, a fost declanșat de anexarea ilegală a Crimeii, de evoluțiile separatiste din estul Ucrainei, de acumulările, între timp, de prezența militară, de capabilități militare, navale, aeriene la Marea Neagră — toate aceste lucruri sigur că sunt chestiuni concrete, la care ne raportăm și ipoteze documentate în raport de care se face planificarea, dar nu suntem într-un scenariu care se privează de dialog, dialog care merge de la cel aplicat, respectiv definirea unor proceduri de evitare a incidentelor (...) la Rusia și coaliția care acționează în Siria, în principal. La NATO, după cum știți, nu a fost abolită posibilitatea de a exista un dialog, un dialog între NATO și Rusia, un dialog care nu poate fi 'business as usual', nu poate să se poarte în aceiași termeni ca acum câțiva ani, dialog care trebuie să aibă o anumită agendă care poate fi purtat la un anumit nivel, până la un anumit nivel, care probabil se va materializa în perioada următoare. Deci este o abordare duală", a declarat Mihnea Motoc.

Acesta s-a referit, totodată, la recenta reuniune ministerială a Apărării din cadrul NATO, subliniind că aceasta a marcat o "consacrare foarte clară a noii posturi întărite de descurajare și de apărare a NATO pe flancul estic".

"Nu m-aș referi (...) în primul rând prin prisma riscului, să definim riscul care există și scenariile extreme în care ne-am putea regăsi. M-aș referi, mai degrabă, inclusiv prin prisma reuniunii ministeriale a Apărării din cadrul NATO, care tocmai s-a încheiat, la tipul de asigurări și la evoluția garanțiilor de securitate în ce privește flancul estic, în mod special regiunea Mării Negre, de interes aparte pentru noi, și securitatea noastră, în ultimă instanță. Această reuniune, care este prima dintre cele două ce pregătesc deciziile summitului de la Varșovia din luna iulie, a marcat o consacrare foarte clară a noii posturi întărite de descurajare și de apărare a NATO pe flancul estic, care este una dintre expresiile adaptării pe termen lung, strategice a Alianței atât la amenințările dinspre est, cât și la cele de altă natură, înregistrate la sud.(...) Deci s-a consacrat această postură a NATO, dar mai mult, pe ce anume se bazează ea, luând în considerare faptul că acele măsuri de asigurare și reasigurare, pe care le vedem derulate de la Summitul din 2014 până acum, sunt considerate insuficiente în raport cu evoluția mediului de securitate de relevanță pentru noi. Deci aceasta postură, conform deciziilor de etapă, dar importante, luate de miniștrii Apărării în ultimele zile, se va baza pe o prezență aliată avansată pe bază rotațională, deci cvasipermanentă", a spus ministrul, răspunzând unei întrebări privind un eventual risc la care ar fi supusă România.

El a reamintit că în Romania există două entități NATO de comandă și control, care definesc tipul de forțe, procesul decizional într-o situație de criză sau de amenințare directă.

"Deci avem structurile de planificare și de comandă. Vom avea — și există toate asigurările în acest sens — până la Summitul de la Varșovia, două planuri pentru România și pentru Bulgaria, planuri de răspuns gradual și (...) care definesc tipul de forțe, procesul decizional care ar fi luat într-o situație de criză sau de amenințare mai directă. Deci, formula aliată de răspuns la aceste scenarii. Deci avem aceste componente, comanda, controlul, planul aliat. Trebuie să vedem exact cărei combinații de forțe și de mijloace li se vor aplica acestea în zona noastra, în partea noastră de Europa. (...)", a completat Motoc.

El a menționat că, la recenta întâlnire a miniștrilor Apărării de la Bruxelles, la care a participat, s-a luat decizia de principiu ca structurile NATO și cele naționale să avanseze niște planuri operaționale concrete până la Summitul NATO de la Varșovia.

"E vorba (...) de o combinație între această prezență de efective aliate, deci din partea altor țări membre NATO, care se rotesc încontinuu și exersează acest tip de scenarii, cu forțele noastre, dublate de posibilitatea de a obține într-un termen foarte scurt, în virtutea unei reacții rapide care începe să se consolideze, și anumite structuri ale NATO, obținerea de întăriri suplimentare. Deci este un concept de apărare modernă, la nivelul NATO; nu mai este vorba de o prezență perpetuă, permanentă, fixă, ci o prezență rotațională, care permite și angajarea interoperabilității cu mai mulți aliați. (...) Cine va contribui exact, care va fi formula de forțe cu care vom lucra este tema pentru perioada următoare. Dar unde vrem să ajungem este, cred, destul de clar și este destul de asigurator. (...) În cazul nostru, e vorba de operaționalizarea celor două structuri NATO de care vorbeam, este vorba de contribuția noastră și a altor aliați la acea Forță de Reacție Rapidă, de Răspuns Rapid, a NATO, NRF, unde, în ce ne privește, contribuția cu efective este dublată, contribuția prin angrenarea în exerciții din ce în ce mai complexe este triplată, iar per ansamblu, contribuția aliata la NRF este dublă. Deci, o serie de angajamente sunt în grafic și ori sunt îndeplinite, ori vor fi până la Summitul de la Varșovia. Mai sunt și câteva capabilitați care (...) rămân încă de completat, dar, pe ansamblu, suntem în grafic", a mai spus ministrul Apărării.

Premierul rus Dmitri Medvedev a afirmat săptămâna trecută că marile puteri trebuie să se așeze la masa negocierilor pentru a pune capăt războiului din Siria și că o ofensivă terestră străină în această țară ar putea duce la izbucnirea unui "nou război mondial", potrivit Reuters și AFP.

Pe de altă parte, Statele Unite au acuzat joi Rusia de "exacerbarea" conflictului în Siria prin sprijinul militar acordat forțelor guvernamentale, în plină conferință internațională la Munchen consacrată războiului în această țară, conform AFP.

AGERPRES/(AS—autor: Mihaela Tudorache, editor: Diana Dumitru, editor online: Alexandra Cruceru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres