Priorități 2016: Ministerul pentru Dialog Civic propune ca publicul să aibă acces la stenogramele ședințelor de Guvern

 •  Politică
543 afişări

Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic își propune, ca priorități, promovarea, până în martie, a unei hotărâri de Guvern privind accesul publicului la documentele din mapa ședinței de Guvern sau la stenogramele ședințelor.

74c963ba-2deb-40d9-aac5-6fbde7501de6

* Premierul a făcut cunoscute prioritățile Guvernului; Cioloș: Intenționăm să lăsăm în urmă ceva vizibil schimbat în bine

Potrivit unui document publicat pe site-ul Guvernului, Ministerul pentru Dialog Civic își mai propune implementarea și a altor inițiative strategice printre care: crearea unei liste a documentelor și tipurilor de informații pentru publicarea din oficiu a informațiilor și documentelor din activitatea ministerelor în gestionarea resurselor publice, publicarea planului de achiziții, a contractelor de achiziții, publicarea bugetului de venituri și cheltuieli, inclusiv salariile, publicarea execuției bugetare, lista reprezentanților Guvernului în CA și crearea unui mecanism la nivelul SAUP de verificare a realizării unei consultări reale înaintea introducerii actelor normative în ședințele de Guvern.

Alte inițiative strategice pe care acest minister urmărește să le implementeze mai sunt: selectarea temelor strategice prioritare pentru a fi supuse dezbaterii publice, structurarea și organizarea procesului de consultare, pentru preluarea a cât mai multor păreri din spațiul public neguvernamental, colaborarea cu Secretariatul General al Guvernului în scopul creării unei platformei accesibile societății civile, pentru preluarea în timp real a punctelor de vedere exprimate, "Vocea ta în deciziile Guvernului" și integrarea acesteia alături de componente de consultare existente ale ministerelor de resort.

Ministerul își mai propune organizarea unor întâlniri de lucru periodice cu reprezentanții autorităților centrale responsabili cu legile nr. 544/2001, nr. 52/2003, dar și departamentele IT ale tuturor ministerelor pentru standardizarea procesului de consultare, respectiv al transparenței, contribuția, alături de Cancelaria Prim-ministrului, la implementarea principiilor guvernării deschise, prin folosirea noilor tehnologii și a datelor deschise în concordanță cu angajamentele României în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.

Guvernul a făcut publice, vineri, prioritățile strategice și planurile de acțiuni sectoriale pentru fiecare minister în 2016.

AGERPRES/(AS — autor: Dana Piciu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandra Cruceru)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe