Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 16 sep /Agerpres/ - Ministrul Afacerilor Externe (MAE) consideră că nu există niciun fel de elemente sau circumstanţe care să justifice revizuirea Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate cu Ungaria, iar România nu are niciun fel de obligaţie impusă prin niciun de tratat internaţional prin care să acorde autonomie teritorială pe criterii etnice, precizează un comunicat de presă al diplomaţiei de la Bucureşti remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, autonomia pe criterii etnice nu face parte dintre standardele europene în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

"Documentele invocate de cei care propun revizuirea Tratatului pentru a justifica amendarea documentului bilateral cuprind recomandări şi evaluări fără valoare juridică obligatorie şi care, pe cale de consecinţă, nu impun statelor obligaţia de reorganizare teritorială sau de garantare a autonomiei teritoriale pe criterii etnice. Mai mult decât atât, sugestia formulată public privind completarea tratatului cu o dispoziţie în sensul în care 'minorităţile naţionale au dreptul, la solicitarea organizaţiilor lor politice, la autonomie culturală sau, în regiunile unde sunt majoritare, crearea unor autorităţi administrative autonome cu statut special, garantate prin lege, în conformitate cu modelele europene funcţionale', ţine de decizia suverană a statelor privind opţiunea lor de bună guvernare şi organizare internă, nefiind subiect de negociere cu alte state, inclusiv de reglementare prin tratate internaţionale bilaterale", precizează MAE.

Sursa menţionată reiterează ataşamentul României faţă de valorile europene şi de respectul pentru normele internaţionale şi europene în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi faptul că acest subiect subiect se regăseşte "în mod constant" în dialogul româno-ungar.

"Este de notat că între România şi Ungaria există o formă de dialog convenită între cele două părţi prin Tratatul de bază, pentru monitorizarea respectării drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ungaria, respectiv aparţinând minorităţii maghiare din România, şi anume Comitetul de specialitate româno-ungar pe problemele minorităţilor naţionale. România este ferm angajată în acest format de dialog, insistând pentru întâlniri periodice ale acestuia astfel încât situaţia reală a celor două minorităţi să fie corect apreciată", se mai arată în comunicatul amintit.

De asemenea, MAE aminteşte de demersurile făcute de România în ceea ce priveşte reluarea dialogului bilateral pe subiectul minorităţilor.

"Partea română face demersuri constante pentru ca partea ungară să pună capăt întârzierilor în ce priveşte reluarea dialogului pe subiectul minorităţilor în cadrul formatului agreat, Comitetul reprezentând singura formă instituţionalizată în care subiecte care ţin de protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor înrudite ale celor două state pe teritoriul celuilalt stat pot fi discutate între cele două părţi, astfel încât să fie posibilă finalizarea rapidă a Protocolului Comitetului, a cărui negociere a fost iniţiată încă din 2011", adaugă sursa citată.

Se menţionează, totodată, faptul că România este un stat de drept care garantează la nivel constituţional drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi implicarea acestora în luarea deciziilor cu privire la societate în ansamblul său.

"România, cu valoroasa contribuţie a minorităţilor naţionale de pe teritoriul său, a dezvoltat un veritabil model de protecţie şi de promovare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, fundamentat pe ideea de interculturalitate, de dialog între minorităţile naţionale şi între acestea şi majoritate, ceea ce a contribuit şi contribuie neîndoielnic la creşterea tolerantei. România şi-a asumat, prin participarea la diverse tratate internaţionale, obligaţii ferme în privinţa respectării şi protejării elementelor esenţiale ale identităţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale (religia, limba, tradiţiile şi patrimoniul cultural), convinsă fiind de necesitatea protejării diversităţii culturale ca element definitoriu al societăţii româneşti", punctează MAE.

Instituţia subliniază că România ia "măsuri ferme" pentru respectarea obligaţiilor asumate prin Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, documente care creează drepturi şi obligaţii clare în planul dreptului internaţional în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

"În plan bilateral, prin Tratatul de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate, România şi Ungaria şi-au asumat obligaţii reciproce inclusiv în materie de protecţie a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, prin raportare la Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale şi la 'documentele pertinente ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Consiliului Europei' ", susţine MAE.

Potrivit MAE, aceste precizări vin în contextul unei serii de luări de poziţie publice pe tema revizuirii Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate între România şi Ungaria (semnat la Timişoara, la 16 septembrie 1996), de la a cărui semnare se împlinesc, miercuri, 19 ani. AGERPRES/(AS - autor: Cătălin Alexandru, editor: Florin Marin)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.