Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 1 sep /Agerpres/ - Secretarul de stat pentru analiză politică şi relaţia cu Parlamentul din Ministerul Afacerilor Externe, Radu Podgorean, s-a pronunţat, marţi, în favoarea unei diplomaţii economice "tot mai active", apreciind că, în contextul globalizării, orice punct al lumii poate fi considerat o piaţă importantă pentru economia românească.

"Avem nevoie ca această componentă importantă a diplomaţiei să devină tot mai activă. Am trecut printr-o perioadă dificilă de criză economică, avem în acest moment beneficiul unei economii cu un ritm de dezvoltare peste nivelul Uniunii Europene. Asta înseamnă că avem toate motivele să facem eforturi susţinute în promovarea intereselor economice ale României în spaţiile în care dumneavoastră sunteţi acreditaţi. Pieţele respective devin tot mai importante pentru noi. Globalizarea face ca aceste pieţe să nu se mai poată restrânge doar la zonele de imediată vecinătate geografică. Practic, în orice punct al lumii putem considera că este o piaţă importantă pentru economia românească", le-a transmis oficialul MAE diplomaţilor români prezenţi la sesiunea pe tematică economică "Priorităţi, oportunităţi şi provocări în promovarea economică externă a României", eveniment care face parte din Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române 2015.

Podgorean le-a mai spus acestora că rezultatele componentei economice a activităţii lor diplomatice vor deveni un indicator - cheie din ce în ce mai important în măsurarea randamentului lor şi al ministerului.

La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, a arătat că trebuie pus accentul pe capitalului românesc şi a pledat pentru o orientare mai mare a României către pieţele din afara Europei.

"Trebuie să ne axăm foarte mult pe capitalul românesc. (...) Cred că mediul de afaceri din România trebuie sprijinit nu neapărat prin încercarea de a umbla cu mostre din produse româneşti. Cred că trebuie să încercăm să exportăm servicii, să încercăm să accesăm licitaţii publice din ţările (...) extracomunitare, să încercăm să fim mai activi", a spus Daraban.

Pe aceeaşi linie, consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu a exprimat opinia că diplomaţii români trebuie să colaboreze cu operatorii economici români, pronunţându-se, de asemenea, pentru sprijinirea "mult mai substanţială" a reprezentanţilor capitalului românesc.

"Eu cred, văzând şi ce fac alţii, că este mult mai mult loc pentru ca fiecare dintre diplomaţi, ambasadori, cei care se ocupă de dimensiunea economică, dar şi ceilalţi, să aibă un dialog, formal sau informal, cât mai intens cu operatorii economici români şi să aibă şi iniţiative. (...) E nevoie de un dialog mult mai puternic, o relaţie permanentă aş putea spune, între misiunile diplomatice şi Camera de Comerţ şi Industrie", a susţinut Comănescu, precizând că vorbeşte în nume personal.

El a arătat, însă, că e necesară şi o schimbare de abordare în diplomaţia economică. "E nevoie şi de o depăşire a modului de abordare a demersului în materie de diplomaţie economică care era mai degrabă tradiţional şi derivat dintr-o perioadă în care sistemul de comerţ exterior era eminamente centralizat. Asta ţine şi de împrospătarea cu resurse umane, dar şi de crearea cadrului pentru atractivitate", a spus consilierul prezidenţial. AGERPRES/(A - autor: Cătălin Alexandru, editor: Andreea Rotaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.