COD GALBEN: 16-01-2018 ora 12 Intre 16 ianuarie, ora 17 - 17 ianuarie, ora 20 se va semnala 16 ianuarie, ora 12 – 17 ianuarie, ora 20Fenomene vizate COD GALBEN: 17-01-2018 Intre 08:15 si 11:00 se va semnala Ploi cu caracter torențial care vor cumula local 25-35 l/mp in Județul Timiş, Județul Arad;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 8 iul /Agerpres/ - Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Peste Hotare, Angel Tîlvăr, a declarat miercuri că structura pe care o conduce - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) - va organiza "într-o cadenţă relativ rezonabilă" întâlniri aplicate cu privire la problemele cu care se confruntă românii din diaspora.

"Este un proiect care îşi propune să abordeze din perspective multiple lucruri legate de dorinţa noastră ca românii să se întoarcă acasă. Îmi propun ca într-o cadenţă relativ rezonabilă, cam odată la două luni, să organizez acest gen de întâlniri, dar aplicate. Vom începe să discutăm lucruri legate de educaţie (...) vom aborda probleme legate de drepturile românilor atunci când muncesc în alte state în paralel cu ce oferim pe piaţa muncii din România. (...) Vom avea apoi abordări din perspectiva felului în care li se respectă drepturile ca cetăţeni în diferitele locuri în care aleg să-şi stabilească reşedinţa. Deci, iată, subiecte din perspective multiple", a afirmat Tîlvăr, în cadrul primei ediţii a întâlnirilor "Românii de pretutindeni", un for de discuţie privind relaţia dintre România şi românii de peste hotare în contextul globalizării şi integrării europene.

Printre participanţii la dezbatere s-a numărat şi coordonatoarea de programe sociale Sandra Pralong, în opinia căreia modernizarea României depinde într-o mare măsură de întoarcerea în ţară a românilor plecaţi în străinătate.

"Cred cu tărie că, aşa cum s-a întâmplat în 1848 când paşoptiştii români întorşi de la studii la Paris au modernizat România prin revoluţia pe care au propus-o, aşa cred că se poate întâmpla şi acum, că modernizarea şi europenizarea cu adevărat a României trece în mare parte prin întoarcerea diasporei. Nu ca să aibă pretenţii, nu ca să vină cu aroganţe şi cu fumuri cum se întâmplă uneori - e adevărat şi regretabil - dar pentru că trăind într-un sistem normal şi funcţional, ei pot să aducă acea exigenţă faţă de aparatul administrativ şi faţă de statul roman de care avem atâta nevoie", susţine Pralong.

Ea consideră că românii aflaţi în ţară sunt prea îngăduitori cu disfuncţionalităţile sistemului administrativ, în timp ce o persoană venită din străinătate va manifesta mai puţină toleranţă la acestea provocând astfel o schimbare mai rapidă.

O voce critică în cadrul discuţiilor a fost cea a deputatului independent Aurelian Mihai. Acesta şi-a exprimat nemulţumirea faţă numărul mic de reprezentanţi ai diasporei în Parlament, apreciind că "românii de pretutindeni sunt mult prea puţin ascultaţi la Bucureşti".

"Cu mai mult de o săptămână în urmă noi, românii din diaspora, am dorit să avem mai mulţi reprezentanţi, în afara ţării. Eu reprezint 20% din populaţia României pentru că în colegiul Europa de vest am 4 milioane de cetăţeni legali şi ilegal. (...) Ar fi bine ca în Parlament majoritatea să se gândească. PSD nu a votat. (...) Eu cred că era un mesaj destul de bun ca în Parlamentul României diaspora să aibă anumiţi reprezentanţi, nu şase persoane la 4 milioane de cetăţeni. Altminteri, dacă ar fi să facem un calcul matematic, Parlamentul ar trebui să aibă 20-30 de deputaţi şi senatori, ceea ce nu mi se pare corect", a spus deputatul.

Aurelian Mihai a arătat că proiectele de legi pentru diaspora vor fi "tocate rând pe rând", dacă nu există voinţă mai ales la nivelul Parlamentului. AGERPRES/(A - autor: Cătălin Alexandru, editor: Cătălina Matei)
Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.