INTERVIU Ambasadorul britanic: Vrem ca românii care vin în Marea Britanie să fie pregătiți pentru această experiență

 •  Politică
4575 afişări

Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că vrea ca românii care vin în Regatul Unit să fie suficient de pregătiți pentru această experiență, adăugând că nu sunt de dorit oameni fără adăpost pe străzile Londrei.

60f1206e-e59d-4637-ae67-dcf7d12e43be

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

"Sunt multe exemple de cetățeni români care au dezvoltat cariere de mare succes în Marea Britanie, cum ar fi balerina Alina Cojocaru, actrița Anamaria Marinca, violonistul Remus Azoiței. Desigur, vrem ca românii care vin în Marea Britanie să fie suficient de pregătiți pentru această experiență. Nu vrem oameni fără adăpost pe străzile Londrei", spune Brummell.

În interviu, diplomatul britanic vorbește, printre altele, despre modul în care au fost percepute la Londra alegerile prezidențiale din țara noastră din 2014, despre potențialul economic al României, dar și despre conflictul din Ucraina.

AGERPRES: Domnule ambasador, cum s-au văzut din Marea Britanie alegerile prezidențiale de la București și cum este văzut președintele Klaus Iohannis?
Paul Brummell: Avem un parteneriat strategic între Marea Britanie și România, care a fost relansat în 2011 sub președinția domnului Băsescu și sunt sigur că acest parteneriat o să se dezvolte sub președinția domnului Iohannis. În ianuarie anul acesta a fost în vizită în România ministrul britanic de Externe, Philip Hammond, și în timpul acestei vizite a fost o întâlnire (...) cu domnul Iohannis.

Bineînțeles, guvernul britanic este neutru în ceea ce privește rezultatul alegerilor, dar cred că a fost un semn foarte bun că 64% dintre alegătorii români au votat. E un semn că aici, în România, este o democrație foarte activă.

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Ați pomenit parteneriatul strategic dintre România și Marea Britanie. Concret, în ce constă acesta?
Paul Brummell: Sunt două domenii principale: securitate și prosperitate. În ceea ce privește domeniul securității, avem o colaborare foarte bună, de exemplu între forțele armate britanice și române. Cred că Summitul NATO din Țara Galilor de anul trecut a fost foarte productiv și punctele de vedere ale României și Marii Britanii sunt foarte apropiate, de exemplu, în ceea ce privește importanța modernizării NATO în fața riscului global de securitate. Luna aceasta, ministrul Apărării din Marea Britanie, Michael Fallon, a anunțat că va fi o contribuție britanică pentru noul centru NATO din România.

În ceea ce privește domeniul prosperității, schimburile comerciale au ajuns la aproximativ 3 miliarde de euro. Este o cifră bună, dar poate să fie și mai bună. Încurajăm firmele britanice să facă afaceri aici, în România.

AGERPRES: O să revin puțin la alegerile prezidențiale de anul trecut. Cum s-a văzut în Marea Britanie modul în care au fost organizate de România alegerile în străinătate? Știți că au fost cozi la secțiile de votare din străinătate, inclusiv la Londra, în anumite situații s-a creat dezordine.
Paul Brummell: Organizarea alegerilor ține de autoritățile române. Aveți dreptate, am văzut la Londra și în alte orașe din Europa cozi foarte lungi și cred că a fost clar că niște persoane care au avut dreptul de a vota nu au putut să voteze. Știu că au fost multe discuții pe acest subiect aici, în România. Sunt sigur că atunci când Parlamentul va examina o posibilă reformă a Legii electorale aceste probleme vor fi luate în considerare. Bineînțeles, este o decizie pentru Parlament și poporul român, dar este clar că este ceva important de făcut.

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Vă aflați în România de ceva vreme. Cum vi se pare țara, cum vi se par oamenii?
Paul Brummell: Am avut noroc că înainte de a-mi prelua mandatul, în august anul trecut, am locuit la Iași pentru două luni și jumătate. A fost un curs de aprofundare a limbii române și am avut oportunitatea de a cunoaște viața, cultura și istoria românească. A fost o experiență foarte bună pentru mine și când am ajuns la București m-am simțit imediat ca acasă. Avem un fiu de 18 luni, George, și el este foarte fericit că locuim nu departe de Parcul Herăstrău, pentru că sunt foarte multe locuri de joacă pentru copii acolo. Românii sunt foarte primitori, ne simțim foarte bine aici.

AGERPRES: După ce ați văzut România și ați cunoscut oamenii, vi se pare că imaginea României în Occident, în cazul dumneavoastră în Marea Britanie, poate fi mai bine oglindită?
Paul Brummell: Cred că, în general, România este prea puțin cunoscută și cred că cetățenii români care vizitează, studiază sau locuiesc în străinătate reprezintă cel mai important ambasador pentru țară, pentru că este o țară foarte frumoasă. La fel, în ceea ce privește investițiile și afacerile, cred că România este prea puțin cunoscută și de aceea lucrăm pentru atragerea mai multor firme britanice, să cunoască mai bine posibilitatea de a face afaceri în România.

AGERPRES: Dacă tot ați atins acest subiect, unde credeți că ar fi zonele în care România poate crește economic? În ce domenii?
Paul Brummell: Este clar că, în ceea ce privește media europeană, de exemplu, infrastructura în România nu este prea dezvoltată și este mult de făcut, dar cred că este foarte bine că sunt foarte multe fonduri structurale alocate (...) pentru acest domeniu. Guvernul britanic consideră, de exemplu, în ceea ce privește Uniunea Europeană, că piața unică europeană este ceva foarte pozitiv, dar, din păcate, nu prea există. Există în domeniul bunurilor comerciale, dar trebuie să fie dezvoltată în domeniul serviciilor, în ceea ce privește piața digitală și în energie.

Cred că pentru România sunt foarte multe posibilități în domeniul energiei și al pieței digitale, al IT. România are o forță de muncă foarte bine calificată, foarte bună vorbitoare de limbă engleză, are o poziție geografică foarte bună, deci sunt multe oportunități pentru România să devină un loc de creștere în ceea ce privește industria IT, de exemplu.

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Această forță de muncă despre care vorbiți are tendința să migreze și asta mă duce cu gândul la o altă întrebare. Cum este văzută comunitatea românească din Marea Britanie, știind faptul că acolo au existat anumite campanii de presă care nu au fost tocmai pozitive pentru români?
Paul Brummell: Conform Tratatului de la Lisabona, cetățenii români, ca cetățeni ai Uniunii Europene, au dreptul de a munci, a locui, a studia în Marea Britanie și ei fac acest lucru și sunt bine-veniți. Sunt multe exemple de cetățeni români care au dezvoltat cariere de mare succes în Marea Britanie, cum ar fi balerina Alina Cojocaru, actrița Anamaria Marinca, violonistul Remus Azoiței. Desigur, vrem ca românii care vin în Marea Britanie să fie suficient de pregătiți pentru această experiență. Nu vrem oameni fără adăpost pe străzile Londrei. În ceea ce privește mica minoritate de cetățeni români care vin pentru infracțiuni, sunt fericit că este o colaborare foarte bună între polițiștii români și cei britanici.

AGERPRES: Se știe că prințul Charles vine foarte des în România și este un ambasador foarte bun care promovează țara noastră în străinătate, în special în Marea Britanie. Cum vedeți acest lucru, mai știți cazuri de politicieni din Marea Britanie, alte persoane, care ar putea să-i urmeze exemplul?
Paul Brummell: Așa cum ați spus, este clar că prințul Charles iubește România, vine des, iubește natura. Sunt foarte fericit că prințul Charles vine pentru vacanță, dar și sprijină multe ONG-uri care, la rândul lor, sprijină agricultura sustenabilă și (...) conservarea clădirilor istorice cum ar fi bisericile săsești din Transilvania.

Sărbătorim săptămâna aceasta 135 de ani de relații bilaterale între Marea Britanie și România. Este o ocazie foarte importantă — pe 20 februarie se aniversează stabilirea relațiilor oficiale dintre cele două state — și cred că în acești 135 de ani sunt sute, mii de exemple de cetățeni britanici care au sprijinit România, care au iubit România.

În secolul al XIX-lea, de exemplu, independența României a fost sprijinită de cetățeni britanici ca Maria Rosetti, soția lui C.A. Rosetti. În Primul Război Mondial, regina Maria, care a fost născută în Marea Britanie, a înființat spitale și i-a sprijinit pe soldații răniți. A fost și o grupă de asistente medicale scoțiene, pe front, în Primul Război Mondial, numită Potârnichile Gri, pentru că aveau uniforme gri. În perioada comunistă, bineînțeles, contactele au fost mai dificile, dar, imediat după Revoluție, multe ONG-uri britanice au venit în România și au sprijinit dezvoltarea și modernizarea sistemelor de sănătate și educație. Și acum sunt cetățeni britanici care lucrează într-un mod pozitiv cu ONG-uri, aici, în România, cum ar fi "Light into Europe", care sprijină oameni cu probleme de auz și cu probleme de vedere. Este organizația "Hospices of Hope", care a contribuit la sistemul de medicină paliativă pentru România. Este un ONG nou, "Bridging the Gap", care sprijină ONG-urile românești. Deci sunt foarte multe exemple de cetățeni britanici care iubesc și sprijină România.

Foto: (c) Alex MICSIK / AGERPRES FOTO

AGERPRES: Trecem la agenda internațională. Legat de terorism, se știe că foarte mulți membri ISIL sunt cetățeni europeni, mulți dintre ei sunt cetățeni ai Marii Britanii. Aceștia se pot întoarce în țara de origine și pot pune la cale atacuri teroriste. Ce strategie are Marea Britanie pentru a preveni astfel de situații?
Paul Brummell: Cred că evenimentele din Paris și, mai recent, din Copenhaga au demonstrat că aceste probleme sunt, din păcate, probleme globale și necesită un răspuns comun, robust și internațional. Da, problema celor care au luptat pentru ISIL în Siria sau Irak sau Libia și s-au întors în Marea Britanie sau alte țări ale Europei este reală, o problemă pentru Marea Britanie și o problemă pentru noi toți. Trebuie un răspuns comun și sunt foarte fericit că avem o colaborare cu România și cu alte țări ale Uniunii Europene în această privință, pentru că este important.

AGERPRES: Conflictul din Ucraina s-a amplificat. În ciuda faptului că a fost încheiat un al doilea acord la Minsk, confruntările au continuat, armata ucraineană s-a retras din Debalțevo. Acordul nu a funcționat, se pare că nici sancțiunile nu sunt foarte puternice în a descuraja Rusia. Ce e de făcut mai departe?
Paul Brummell: Cred că în fața agresiunii ruse este clar că Uniunea Europeană și NATO trebuie să fie unite, să aibă un răspuns robust și clar. Nu sunt de acord că sancțiunile nu au efect, cred că sancțiunile au importanță și este foarte important că România și Marea Britanie au același punct de vedere în această privință. Agresiunea rusă este în continuare îngrijorătoare și este necesar un răspuns.

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Georgiana Tănăsescu)

Citește și:
Ambasadorul Marii Britanii la București a vizitat AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres