Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Strasbourg, 12 feb /Agerpres/ - Respingerea în Parlamentul de la Chişinău a executivului condus de premierul desemnat Iurie Leancă reprezintă "dovada că gândirea şi calculul politic conform cărora PCRM ar putea să sprijine un guvern pro-european sunt iluzorii şi falimentare pentru parcursul european al Republicii Moldova", a declarat joi, în exclusivitate pentru AGERPRES, eurodeputatul PSD Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei UE-Republica Moldova a Parlamentului European.

"Azi (joi - n.r.) am avut dovada că gândirea şi calculul politic conform cărora PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - n.r.) ar putea să sprijine un guvern pro-european sunt iluzorii şi falimentare pentru parcursul european al Republicii Moldova", a afirmat europarlamentarul român.

Echipa guvernamentală propusă de premierul desemnat Iurie Leancă, care este şi şeful în exerciţiu al guvernului de la Chişinău, nu a primit joi votul de încredere din partea Parlamentului, doar 42 de parlamentari pronunţându-se în favoarea noului executiv, în condiţiile în care erau necesare 51 de voturi. Cele 42 de voturi au venit de la coaliţia minoritară formată din Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat, liberalii şi comuniştii, de la care se aşteptau cele nouă voturi lipsă, refuzând să susţină noul guvern.

Potrivit Constituţiei, preşedintele Republicii Moldova urmează ca, după votul negativ de joi din Parlament, să desemneze un alt candidat pentru funcţia de premier. Dacă şi acesta va fi respins de Parlament, şeful statului va trebui să dizolve legislativul şi să anunţe alegeri anticipate

"La Bruxelles, în Parlamentul European, este greu de înţeles această stare de fapt. Partidele care promovează vectorul european, e drept cu diferenţe de
abordare şi nuanţe, au majoritatea în urma alegerilor pentru a asigura un guvern care să continue acţiunile bune şi constructive ale guvernului care a
semnat Acordul de Asociere, şi totuşi o coaliţie pro-europeană majoritară a întârziat să se formeze preţ de atâtea săptămâni. A fost un desant al reprezentanţilor grupurilor europene, lucrurile păreau în prima faza ca se aşează, apoi s-au blocat, ulterior a fost realizata coaliţia Alianţei Politice pentru Moldova Europeană, fără cel de-al treilea partid pro-european, cum este denumit generic", a precizat Andi Cristea.

"Ca preşedinte al Comitetului Parlamentar de Asociere cu R. Moldova din partea Parlamentului European nu am rolul să comentez alegerile liderilor
politici de la Chişinău. Însă, ca membru al Comisiei pentru Afaceri Externe sunt la curent cu existenţa unor nivele diferite de ambiţie şi abordări constructive din partea celor implicaţi în negocieri. Nici unul dintre colegii mei europarlamentari cu care am discutat nu este încântat că Guvernul este în Parlament la mâna unui partid comunist care organiza manifestaţii împotriva semnării Acordului de Asociere", a adăugat el.

"Este evident o situaţie complicată având un guvern minoritar. În perioada ce urmează vom avea practic o foaie de turnesol - guvernul reuşeşte să se formeze şi apoi să treacă prin votul Parlamentului reformele cerute de UE şi lucrurile merg înainte din acest punct de vedere sau se intră în zodia negocierilor politice care au potenţial să ducă la blocaje", a subliniat preşedintele Delegaţiei UE-Republica Moldova a Parlamentului European.

"Ceea ce ne interesează pe noi la Bruxelles este continuarea reformelor, adică respectarea aspiraţiilor europene legitime ale cetăţenilor prin urmarea drumului sigur spre prosperitate şi stabilitate. Desigur, situaţia optimă, care ar fi putut preveni în mod mai clar instabilitatea pe viitor era cazul unei coaliţii PLDM-PDM-PL, cu atât mai mult cu cât erau reprezentate toate trei marile familii politice europene (PPE, S&D, ALDE), dar dacă liderii din trio nu s-au putut pune de acord, noi nu avem prea multe de comentat", a mai spus Andi Cristea.

"Capitalul de înţelegere de care se bucură R. Moldova din partea oficialilor europeni, generic vorbind, şi a factorilor de decizie de la Bruxelles, este unul limitat. Exista bunăvoinţă, dar timpul, mai mult ca niciodată, nu mai are răbdare cu R. Moldova. Din nou, eu sunt încrezător ca noua coaliţie de la Chişinău este conştientă de provocările viitorului, de aşteptările populaţiei şi ale partenerilor europeni. În rest, nu văd de ce am porni cu un sentiment de negativitate, e mai bine să fim optimişti, cu o doza necesară de realism. În fiecare nou proiect, trebuie pornit cu bună-credinţă, urmând a analiza ulterior faptele de dincolo de vorbe. Noi, la Bruxelles, ne dorim stabilitatea Moldovei, restul stă în energia şi hotărârea de la Chişinău", a încheiat el.AGERPRES/(AS - editor: Ionuţ Mareş)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.