COD GALBEN: 08-12-2019 Intre 00:00 si 03:00 se va semnala Local precipitaii predominant sub formă de ploaie care depune polei in Județul Mureş, Județul Harghita; COD GALBEN: 07-12-2019 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local ceață care reduce vizibilitatea sub 200 m in Județul Buzău; COD GALBEN: 07-12-2019 ora 23 Intre 23:00 si 05:00 se va semnala local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m in Județul Bacău, Județul Galaţi, Județul Vrancea, Județul Iaşi, Județul Vaslui;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Partidul Naţional Liberal care va fi creat în urma fuziunii PNL cu PDL reprezintă partidul modernizării României şi va fi un apărător al demnităţii umane, libertăţii şi solidarităţii, se arată în proiectul programului politic al acestei formaţiuni.
Documentul cuprinde viziunea politică a partidului în mai multe domenii şi zone de interes importante pentru societatea românească. Noul partid se pronunţă pentru o politică a valorilor - demnitate, libertate, dreptate, solidaritate.
"Libertatea este o valoare centrală pe care o respectăm. (...) Libertatea individuală are o singură limită: respectul pentru libertatea celuilalt. Libertatea nu este un cec în alb pentru lipsa unor reguli de convieţuire. Dreptul la a fi liberi include şi obligaţia răspunderii individuale. Numai un stat care asigură libertatea propriilor cetăţeni este un stat puternic", se arată în documentul amintit.
În viziunea noii formaţiuni politice statul nu trebuie să intervină decât atunci când o persoană nu-şi poate asigura un trai demn şi nu primeşte ajutor din partea apropiaţilor sau a comunităţii din care face parte iar organizaţiile private dedicate acestui scop se află în imposibilitatea de a întreprinde măsuri în favoarea sa.
Modernizarea statului este, în optica Partidului Naţional Liberal care va rezulta din fuziunea PNL cu PDL, un element ce ţine de voinţa politică.
"Capacitatea de progres a României depinde de voinţa politică reformatoare îndreptată împotriva sistemului clientelar, dezvoltat în timpul regimului comunist şi continuat de partidele de stânga. Funcţionarea statului se bazează pe buna guvernare, pe primatul legii şi pe administrarea judicioasă şi responsabilă a finanţelor publice", arată proiectul de program politic.
Liberalii reuniţi în noua formaţiune se pronunţă pentru respectarea instituţiilor democratice şi apreciază că România de mâine trebuie să se bazeze pe trei piloni: statul subsidiar cu rol de regulator al proceselor din societate şi compensator al dezechilibrelor, societatea modernă constituită din cetăţeni demni, liberi şi responsabili şi societatea civilă ca mediator între stat şi cetăţeni.
Membrii noii formaţiuni politice consideră că redobândirea încrederii cetăţenilor în Parlament, Guvern şi justiţie reprezintă o responsabilitate a partidelor.
"În acest sens, susţinem o revizuire a Constituţiei care să aibă ca obiectiv întărirea definiţiei proprietăţii private şi a independenţei justiţiei, respectarea demnităţii umane, asigurarea unei separaţii funcţionale şi a unui echilibru a puterilor", susţin membrii partidului care va rezulta din fuziunea PNL cu PDL, potrivit proiectul de program politic.
De asemenea, aceştia şi-au stabilit ca obiective majore respectarea legii, consolidarea statului de drept şi reforma justiţiei.
"Corupţia subminează buna guvernare, încrederea în instituţii, siguranţa naţională, statul de drept şi drepturile cetăţenilor, încalcă demnitatea umană, afectează sectorul privat, produce dereglări ale pieţei şi generează costuri financiare ridicate din bani publici. PNL (PNL + PDL) susţine şi apără public, împotriva oricăror atacuri, independenţa justiţiei şi neintervenţia politicului în activitatea magistraţilor şi a tuturor profesioniştilor angajaţi în lupta împotriva corupţiei", se arată în documentul citat.
În ceea ce priveşte politicile fiscale pe care acest nou partid le va promova, proiectul de program politic al formaţiunii, precizează că ele au la bază principiul încurajării antreprenoriatului şi asigurarea mijloacelor financiare pentru funcţionarea statului minimal. Se consideră că munca este prea mult impozitată în România, nivelul taxelor şi impozitelor este nesustenabil iar taxa pe valoare adăugată se situează la una dintre cele mari valori din Europa.
"Susţinem o reformă fiscală care să aibă în centrul său încurajarea muncii şi deopotrivă menţinerea deficitului bugetar în limitele necesare trecerii la moneda unică europeană", se subliniază în proiectul de program.
Agricultura este privită de PNL (PNL+PDL) ca fiind o şansă pentru dezvoltarea României. Obiectivele majore ale acestui partid pentru dezvoltarea rurală urmăresc favorizarea competitivităţii agriculturii, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi combaterea schimbărilor climatice, obţinerea unei dezvoltări teritoriale echilibrate a economiilor şi comunităţilor rurale, inclusiv crearea şi menţinerea de locuri de muncă.
Pentru ca aceste obiective să fie atinse, noul partid care va rezulta din fuziunea liberalilor cu democrat-liberalii consideră că trebuie susţinută crearea unei clase de mijloc puternice şi competitive în agricultură, dar şi procesul de comasare a terenurilor agricole. Totodată, se apreciază în programul politic al formaţiunii, este necesară încurajarea transferului de cunoştinţe şi a inovării în agricultură, în silvicultură şi în zonele rurale. Modernizarea structurilor administrative, susţinerea cercetării agricole şi a formării profesionale a unor fermieri calificaţi, în vederea facilitării intrării acestora în sectorul agricol şi a reînnoirii generaţiilor, reprezintă o altă condiţie de atingere a obiectivelor majore în dezvoltarea rurală.
"Din perspectiva PNL (PNL + PDL), satul românesc în general, dar persoanele care trăiesc în mediul rural în mod special trebuie să fie în centrul politicii agricole. Degeaba avem câmpuri frumoase pe care se obţin producţii la nivel european dacă cei care locuiesc în mediul rural trăiesc din ce în ce mai greu. Nu este normal ca lanurile din jurul satului să arate mai curate, mai bogate şi mai frumoase ca satul românesc în sine", susţine documentul citat.
Pe de altă parte, PNL (PNL + PDL) îşi asumă şi un proiect de modernizare a sistemului educaţional care presupune alocarea de resurse suficiente pentru educaţie şi pentru cercetare, descentralizarea în educaţie bazată pe principiul subsidiarităţii, aplicarea principiului finanţarea urmează elevul sau studentul. Modernizarea sistemului mai înseamnă, potrivit proiectului de program, accesul nediscriminatoriu, fără ingerinţe politice şi gratuit la educaţia preuniversitară şi eliminarea decalajelor de calitate dintre oraş şi sat.
Legat de politicile sociale, noul partid apreciază că acestea sunt strâns legate de conceptul economiei sociale de piaţă, care leagă libertatea economică de echitatea socială.
"Suntem pentru o politică în folosul familiei şi care recunoaşte contribuţia acesteia în societate. Nu este obligaţia statului de a-l îndruma pe cetăţean pe tot parcursul vieţii sale şi de a-l feri de orice risc. Obiectivele esenţiale ale politicilor noastre sociale sunt: protejarea cetăţenilor, de orice vârstă, faţă de sărăcie; măsurile sociale preventive de solidaritate, pentru aceia care nu-şi pot asigura prin forţe proprii existenţa; grija proprie în faţa necesităţilor şi asigurarea păcii sociale", se precizează în documentul programatic menţionat.
În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, se consideră că este necesară o regândire a reformei în acest domeniu, care să dea satisfacţie pacientului, dar să ofere şi medicului "o justă recompensă".
"Sistemul asigurărilor publice de sănătate nu are resurse pentru acoperirea tuturor nevoilor pacientului. Este necesară completarea finanţării publice cu o finanţare privată. Suntem pentru introducerea unei asigurări complementare de sănătate, care să permită, în funcţie de contribuţia fiecăruia la schema privată de asigurare, servicii diversificate, condiţii mai bune în spitale, urmând ca sistemul public de sănătate să acopere nediscriminatoriu serviciile medicale şi tratamentele care să redea pacientului sănătatea", se arată în proiectul de program politic.
La capitolul politică externă, poziţia noului partid este una de sprijinire "fără echivoc" a procesului de integrare europeană.
"Suntem totodată partidul euro-atlantic al României şi considerăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii drept o componentă fundamentală a politicii noastre externe. Apartenenţa României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord reprezintă unica garanţie durabilă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, iar relaţia privilegiată cu Statele Unite trebuie să rămână fundamentul politicii de securitate şi apărare a ţării noastre", subliniază reprezentanţii partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL. AGERPRES/(AS - autor: Cătălin Alexandru, editor: Antonia Niţă)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.