Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bucureşti, 25 iul /Agerpres/ - Ambasadorul Italiei în România, Diego Brasioli, caracterizează, într-un interviu acordat AGERPRES, relaţiile dintre cele două ţări ca fiind excelente, apreciind că nu există în Italia nicio familie care să nu aibă contact cu cetăţeni români.
În interviu, Brasioli vorbeşte despre impresia pe care i-a făcut-o România când a venit prima dată ca ambasador, despre relaţiile economice dintre cele două state, dar şi despre modul în care s-a integrat comunitatea românească în Italia.
De asemenea, diplomatul italian abordează subiecte legate de conflictul din Ucraina şi de războiul israeliano-palestinian, pronunţându-se în ambele cazuri pentru încetarea focului.

AGERPRES: Sunteţi în România ca ambasador de mai mult de un an. Ce imagine aveaţi despre România înainte de a veni şi cum o vedeţi acum?
Diego Brasioli: România este o ţară extrem de importantă pentru relaţiile internaţionale bilaterale şi este o mare onoare pentru mine să fiu ambasadorul Italiei la Bucureşti. Din acest motiv am fost foarte mulţumit în momentul în care am primit numirea în funcţia de ambasador al Italiei la Bucureşti.
Ştiam că România este o ţară extrem de interesantă atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere social, însă ceea ce am găsit a întrecut toate aşteptările mele. Foarte multe sectoare din această ţară sunt în dezvoltare şi am văzut evoluţii incredibile în ultima perioadă aici, în România. Pot să vă dau şi un exemplu: utilizarea fondurilor europene a fost foarte mult îmbunătăţită. De la nivelul foarte scăzut de la care s-a pornit s-a ajuns la unul mai înalt.

AGERPRES: Ce vă place la România şi ce nu vă place?
Diego Brasioli: Îmi plac foarte mult oamenii, îmi place cum îşi trăiesc viaţa, îmi plac viaţa culturală şi viaţa socială din România. În ceea ce priveşte partea mai puţin plăcută, încă nu am reuşit să o identific.

AGERPRES: Cum aţi caracteriza relaţiile bilaterale româno-italiene? Aţi spus în diferite ocazii că sunt cele mai bune dintre două state ale Uniunii Europene.
Diego Brasioli: Relaţiile bilaterale sunt excelente. Cred că nu există alte două ţări în Europa care să fie mai apropiate decât Italia şi România. Ne leagă foarte multe lucruri: schimburile comerciale între cele două ţări şi prezenţa numeroasă a românilor în Italia, pe de-o parte. Pe de altă parte, numeroşi întreprinzători italieni care îşi desfăşoară activitatea aici, în România.

AGERPRES: Dacă tot aţi atins acest punct - economia României, unde vedeţi cel mai mare potenţial de dezvoltare al României, în ce zonă?
Diego Brasioli: Există aproape 40.000 de societăţi cu capital italian în România, dintre care jumătate sunt active. De aceea sunt foarte importante schimburile comerciale care există între cele două ţări. Capitalul investit aici, în România, este în jur de 12 miliarde euro de câţiva ani încoace. Şi aceste societăţi sunt active în toate sectoarele principale din economia românească.
Sectoarele de mare interes, în România, ar fi sectorul infrastructurii unde există o mare lipsă, din păcate, aici, în ţara dumneavoastră. Ar mai fi agricultura şi sectorul energetic. Bineînţeles, societăţile italiene sunt implicate în sectoarele tradiţionale italieneşti, începând cu îmbrăcăminte şi manufacturi. În ultima perioadă am văzut că sunt active şi în partea industrială.

AGERPRES: Aţi pomenit deja că există numeroşi investitori italieni în România. Există, totuşi, un curent care vorbeşte despre faptul că în România există o birocraţie, un mare hăţiş legislativ care împiedică bunul mers al afacerilor. V-au spus investitorii italieni despre astfel de situaţii?
Diego Brasioli: În cazul acesta trebuie să ne concentrăm pe cifre. Putem să spunem că în primele cinci luni ale acestui an s-au înfiinţat peste 1.000 de societăţi noi cu capital italian aici, în România, conform datelor Registrului Comerţului, ceea ce înseamnă că există în continuare un interes. În jur de 35% dintre firmele noi înfiinţate aici, în România, cu capital străin, sunt cele italiene. România este foarte importantă pentru Italia şi, în ciuda dificultăţilor birocratice care există peste tot, se continuă investiţia aici. Am văzut o îmbunătăţire notabilă în procesul birocratic, o tendinţă a Guvernului de a facilita acest proces. Un alt element care atrage investitorii italieni aici, în România, este limba, care se învaţă uşor. Ar mai fi, bineînţeles, şi avantajul de a lucra în interiorul Uniunii Europene, adică de a-şi desfăşura activitatea într-o ţară membră a UE.

AGERPRES: Aţi menţionat deja că minoritatea românească din Italia este una foarte numeroasă, peste un milion de persoane. În alte momente aţi vorbit şi despre contribuţia adusă la economia italiană de aceste persoane. Cum de Italia a reuşit să integreze o comunitate aşa de mare de români, în timp ce alte state europene, care au de gestionat comunităţi mai mici de români, nu pot face acest lucru şi încearcă să împiedice, în multe cazuri, intrarea României în Spaţiul Schengen?
Diego Brasioli: După anumite estimări există un milion, un milion şi jumătate de români în Italia, deci este poate cea mai numeroasă prezenţă de minorităţi în ţara noastră. După cum bine ştiţi, acum 10 ani au existat mai multe probleme legate de criminalitatea românilor din Italia, probleme care au fost încet-încet rezolvate şi cu ajutorul presei, de aceea rolul dumneavoastră este unul foarte important, şi, bineînţeles, cu ajutorul celor două guverne care s-au implicat în rezolvarea acestei situaţii. La început presa a avut un rol negativ, amplificând foarte multe dintre episoadele nefericite care s-au întâmplat în Italia şi după aceea, încetul cu încetul, acest rol s-a transformat într-unul pozitiv.
Autorităţile s-au implicat în rezolvarea problemelor, pe de-o parte. Pe de altă parte societatea italiană este o societate obişnuită cu imigraţia, suntem obişnuiţi cu acest fenomen. Suntem foarte înţelegători în ceea ce priveşte acest fenomen şi putem să privim (...) popoarele care migrează către Italia cu mai multă înţelegere.
Nu există, cred, în acest moment, în Italia, nicio familie care să nu aibă un contact cu un cetăţean român care lucrează şi trăieşte în Italia. Aş dori să subliniez şi afinităţile culturale care leagă cele două ţări şi care au contribuit la succesul acestui fenomen.
Cazul românilor din Italia poate să fie dat drept exemplu de caz rezolvat cu succes. De aceea, Italia susţine aderarea României la Spaţiul Schengen. Italia crede că România, din 2011, a îndeplinit toate criteriile tehnice necesare pentru aderarea la Spaţiul Schengen. Bineînţeles, este nevoie de o decizie unanimă în interiorul Uniunii în acest sens, însă noi ne implicăm în facilitarea acestui lucru.

AGERPRES: Alegerile europarlamentare au adus în Parlamentul European grupuri de eurosceptici, partide extremiste. Prezenţa acestor actori în forul legislativ european ar putea fi un factor care să îngreuneze întărirea procesului de coeziune europeană?
Diego Brasioli: Este un fenomen care trebuie evaluat şi luat în calcul cu foarte multă atenţie. România este din acest punct de vedere o ţară interesantă pentru că cred că este singura ţară care nu are niciun eurosceptic nici în Parlamentul naţional, nici în cel european. În Italia, partidul la conducere este pentru Europa, ceea ce ne mulţumeşte. Este un fenomen, însă, care trebuie tratat cu foarte multă atenţie pentru că este vorba de apropierea instituţiilor europene de opinia publică.
Una dintre priorităţile preşedinţiei italiene a Uniunii Europene în semestrul doi din 2014 este aceea de a apropia instituţiile europene de cetăţeanul de rând printr-o politică de creştere, de dezvoltare şi prin ocuparea forţei de muncă.

AGERPRES: Aţi spus mai devreme că România este una dintre puţinele ţări care nu a adus europarlamentari extremişti sau eurosceptici în Parlamentul European. Şi la noi există un nivel de trai scăzut, nemulţumiri există şi la noi, deci cum vă explicaţi că românii nu au votat extremişti sau eurosceptici?
Diego Brasioli: În România, percepţia despre Uniunea Europeană este încă pozitivă pentru că ne gândim la perspectivele care pot duce la o creştere economică, deci putem să spunem că există încă un eurooptimism aici, în ţara dumneavoastră. Şi perspectiva introducerii monedei euro merge către această direcţie şi asta este foarte important.
Nu am putut să nu observ faptul că în România, după părerea mea, nu există un fenomen naţionalist. Există o mare mândrie de a fi român, însă păstrând echilibrul şi toleranţa faţă de toată lumea, fără fanatism. România, fiind o ţară cu foarte multe minorităţi, poate fi dată ca şi exemplu pentru o lipsă a naţionalismului în cadrul Uniunii Europene.

AGERPRES: Dincolo de pericolul acesta al euroscepticismului există în Uniunea Europeană perspectiva ca Marea Britanie să părăsească UE. Există semnale ale politicienilor britanici în acest sens. Cum vedeţi Uniunea Europeană fără Marea Britanie? Ar putea exista acest pericol în mod real?
Diego Brasioli: Italia, care este una dintre ţările fondatoare ale Uniunii Europene, crede că procesul de integrare este unul ireversibil. Dacă îmi permiteţi un pic de analiză istorică, peste câteva zile vom comemora începutul Primului Război Mondial, în 1914. Primul Război Mondial şi al Doilea Război Mondial au reprezentat o fază negativă în istoria Europei. Pe ruinele Europei de după Al Doilea Război Mondial s-au născut ideile de integrare, întâi din punct de vedere economic, social, monetar şi sperăm că şi politic. De aceea cred că acest proces este ireversibil. Bineînţeles, pot să existe divergenţe pe anumite aspecte politice şi sunt normale, chiar bine-venite aceste divergenţe. De aceea Uniunea Europeană are mecanisme de consultare şi de decizie, sunt permanent reuniuni la Bruxelles, la Strasbourg tocmai pentru a dezbate aceste probleme. Italia şi eu, personal, suntem optimişti din acest punct de vedere.

AGERPRES: Europa se confruntă chiar la graniţele sale cu conflictul ucrainean. Cum vedeţi ieşirea din acest conflict în condiţiile în care, deja, prin prăbuşirea aeronavei malaeziene, conflictul acesta a început să privească întreaga lume? Ce soluţii vedeţi pentru oprirea acestui conflict?
Diego Brasioli: Italia este implicată în procesul pentru încetarea focului şi, bineînţeles, tragedia avionului bombardat în Ucraina a fost punctul cel mai dramatic al acestui conflict care durează deja de luni de zile. Italia este pentru încetarea tuturor violenţelor în acea zonă.

AGERPRES: Putem vedea în acest conflict germenii unui nou Război Rece?
Diego Brasioli: Noi sperăm sincer că nu. Italia susţine dialogul între cele două părţi şi menţinerea echilibrului în acea zonă şi sper ca acest conflict să nu degenereze.

AGERPRES: Ce soluţii vede Italia în calitate de preşedinte în exerciţiu al UE pentru soluţionarea unui alt conflict, într-o altă parte a lumii, conflictul din Fâşia Gaza?
Diego Brasioli: Şi în această situaţie trebuie să înceteze violenţele în cel mai scurt timp posibil pentru că numărul victimelor civile a atins cote intolerabile. Ceea ce vă pot spune este că şi palestinienii trebuie să trăiască în linişte, însă la fel şi israelienii, fără ameninţări continue din partea lor şi fără atacuri la graniţele ţării.
Italia este pentru recunoaşterea statului palestinian, însă şi pentru recunoaşterea statului israelian ca ţară care poate să funcţioneze fără ameninţări continue. Să sperăm că se ajunge la încetarea focului şi la o soluţie care să fie mulţumitoare pentru ambele părţi.

AGERPRES: Credeţi că se impun sancţiuni pentru statele care livrează arme palestinienilor? Israelul spune că armele palestinienilor vin şi din Iran prin contrabandă.
Diego Brasioli: Statul israelian vrea să împiedice (...) fluxul acestor arme către Palestina, însă, încă o dată, noi dorim încetarea imediată a focului. (...) E important ca toată comunitatea internaţională (...) să se adapteze la standardele internaţionale. AGERPRES/(A - autor: Cătălin Alexandru, editor: Georgiana Tănăsescu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.