INTERVIU Herwig Van Staa: România a înregistrat progrese în absorbția fondurilor europene; o piedică-birocrația din UE ce trebuie redusă

 •  Politică
780 afişări

România a înregistrat progrese uimitoare în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene, a declarat președintele Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei (CPLRE), Herwig Van Staa, într-un interviu acordat AGERPRES.

b872ba67-28b4-4a26-a62a-edee4e26dc25

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

''Însă, dacă tot vorbim despre gradul de absorbție, trebuie să spunem că o piedică în calea unei mai bune absorbții o reprezintă și înaltul grad de birocratizare din Uniunea Europeană și în acest sens cred că ar trebui să mai reducem birocrația'', a precizat Van Staa.

El vorbește în interviu și despre Alianța Europeană a Orașelor și Regiunilor pentru incluziunea romilor. ''Am constatat că în România, dar și în alte state situația s-a îmbunătățit considerabil în ceea ce privește atitudinea autorităților locale vis-a-vis de problemele populației de etnie romă. S-au întreprins numeroase eforturi, ceea ce bineînțeles este un lucru pozitiv'', a afirmat acesta.

AGERPRES: Domnule președinte, în 2013 Congresul Puterilor Locale pe care îl conduceți a lansat Alianța Europeană a Orașelor și Regiunilor pentru incluziunea romilor. Unul dintre momentele prezenței dumneavoastră în România îl constituie vizita la o școală unde se implementează un proiect pentru incluziunea socială a romilor. Care au fost pașii concreți după lansarea acestei Alianțe și cum apreciați evoluția acestei inițiative?

Herwig Van Staa: Congresul, cu sprijinul meu, a reușit să creeze această Alianță la nivel local și regional pentru a se reuși implementarea unor măsuri concrete în favoarea incluziunii populației de etnie romă și, în paralel, această inițiativă care se referă la întreaga Europă dorește să contribuie la creșterea gradului de conștientizare în rândul populației majoritare cu privire la problemele pe care această etnie le are, pentru că nouă tuturor ne revine o responsabilitate foarte mare în ceea ce privește integrarea acestora. Toți am asistat în secolul XX la persecutarea evreilor, știm cu toții ce proporție a luat aceasta. Constatăm că, în continuare, populația romă are un destin destul de nefericit. Constatăm că nimeni nu este dispus să ajute această populație și până acum aceasta nu a primit niciun fel de despăgubiri pentru ce i s-a întâmplat, niciun fel de sprijin. Pentru noi această Alianță constituie un fel de reconciliere.

AGEREPRES: Cum apreciați eforturile autorităților locale din România în sensul incluziunii sociale a romilor?

Herwig Van Staa: Vreau să vă spun că de 20 de ani activez în cadrul Consiliului Europei și după această experiență am constatat că în România, dar și în alte state situația s-a îmbunătățit considerabil în ceea ce privește atitudinea autorităților locale vis-a-vis de problemele populației de etnie romă. S-au întreprins numeroase eforturi, ceea ce bineînțeles este un lucru pozitiv. Printre prioritățile Consiliului Europei se numără apărarea drepturilor omului, consolidarea respectării principiilor democratice și consolidarea respectării principiilor statului de drept. Eu am fost întotdeauna de părere că toate aceste principii, toate aceste deziderate trebuie implementate nu numai la nivel european și național, ci și la nivel local și regional. Incluziunea socială a romilor constituie un model pentru faptul că regiunile și comunele pot conlucra pentru implementarea acestor principii. Important este însă să creăm premisele necesare în acest sens. Să facem declarații și să ținem cuvântări e prea puțin. Printre aceste condiții necesare se numără și asigurarea spațiilor de locuit pentru această populație, a locurilor de muncă și a educației acestora.

AGERPRES: Probabil că sunteți la curent cu faptul că în România a existat o dezbatere foarte amplă legată atât de descentralizare, cât și de regionalizare, în scopul atragerii mai eficiente a fondurilor europene. În opinia dumneavoastră, care variantă dintre cele două — regionalizare și descentralizare — ne dă o soluție mai bună de atragere a fondurilor europene?

Herwig Van Staa: Nu pot să vă dau un răspuns în acest context. Însă țin să precizez că România a înregistrat progrese uimitoare în ceea ce privește gradul de absorbție. Posibil ca acest lucru să depindă și de actorii implicați în proces, poate are de-a face cu faptul că domnul viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării este un politician foarte experimentat care cunoaște toate portițele Uniunii Europene. Însă, dacă tot vorbim despre gradul de absorbție, trebuie să spunem că o piedică în calea unei mai bune absorbții o reprezintă și înaltul grad de birocratizare a Uniunii Europene și în acest sens cred că ar trebui să mai reducem birocrația. Și dacă eu acum rostesc cuvinte de laudă la adresa domnului viceprim-ministru (n.r. Liviu Dragnea) este cu atât mai remarcabil cu cât provin din alt partid.

AGERPRES: Pentru că vorbim de experiența politicienilor, în România mai mulți primari sau șefi de autorități locale s-au impus în politica națională, ajungând să ocupe cele mai înalte funcții în stat. Președintele Băsescu a fost primarul Capitalei, fostul premier Emil Boc a fost primarul orașului Cluj-Napoca, dl Dragnea, președinte al CJ Teleorman, acum e vicepremier. Este experiența în administrația locală o rampă de lansare în politica la nivel înalt?

Herwig Van Staa: Trebuie să vă spun că și eu am fost primar nouă ani, primar al Innsbruckului și atunci conduceam guvernul tirolez, iar de 20 de ani activez la Strasbourg și la Bruxelles. Dar nu am acceptat niciodată propunerea venită din partea partidului meu de a prelua o funcție de conducere la nivel național. Fiecare funcție, poziție poate lua forme diferite și, dacă vrei să schimbi ceva la nivelul societății, este cel mai bine să accepți acele poziții care îți permit să duci la îndeplinire în modul cel mai eficient ceea ce consideri că e bine.

AGERPRES: Este binecunoscută experiența Congresului Puterilor Locale în monitorizarea scrutinelor și a referendumurilor naționale. Cum priviți ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, dar și tendința secesionistă, pe criterii etnice, din estul Ucrainei?

Herwig Van Staa: O întrebare dificilă, dar am să încerc să răspund. Congresul nu se ocupă doar de monitorizarea scrutinelor electorale. Congresul realizează și proceduri de monitorizare la diferite intervale pentru a identifica inclusiv încălcări ale drepturilor omului și principiilor statului de drept ulterioare scrutinelor respective, astfel încât, pentru anul 2015, este din nou rândul României să fie monitorizată și, comparativ cu ultima monitorizare, pot să spun că numeroase recomandări formulate de Consiliul Europei, de Congres, au fost implementate.

Și acum revenind la Crimeea. Consiliul Europei, în totalitatea structurilor sale, fie că vorbim despre Consiliul de Miniștri, de Adunarea Parlamentară sau de Congresul Puterilor Locale, toate aceste structuri au constatat că abordarea Rusiei în această problematică contravine, încalcă principiile dreptului internațional. Dar pe de altă parte, există obligațiile legale de protejare a drepturilor minorităților etnice. Încălcări ale reglementărilor de drept internațional se constată peste tot, să spunem, în Europa, cu grade de intensitate diferite și multe dintre aceste încălcări au de-a face cu conjunctura politică, au de-a face cu cine se află practic la putere și de multe ori este greu să se facă ceva. Evaluarea unei situații, mai exact dacă aceasta reprezintă sau nu o încălcare a principiilor sau reglementărilor de drept internațional, are loc prin vot la nivelul Consiliului Europei și unii votează într-un anumit fel considerând că unele situații nu reprezintă încălcări ale dreptului internațional.

Congresul este gata, la cererea unei regiuni sau a alteia, să vină cu modele, sugestii privind derularea într-o manieră cât mai eficientă a proceselor de descentralizare, în ce condiții se poate introduce autonomie locală și în ce măsură pot fi admise aceste separări. Acestea trebuie bine pregătite și trebuie să se desfășoare sub controlul strict al organizațiilor internaționale. Astfel, referendumul din Scoția a reprezentat sau reprezintă o abordare care respectă întru totul principiile de drept internațional, având aprobare de la Westminster.

Eu sunt un apărător al principiilor statului de drept inclusiv în ceea ce privește respectarea normelor de drept internațional, dar aș dori să spun că este deosebit de important să ținem seama în evaluările noastre și de ceea ce simte omul de rând cu privire la dreptatea istorică. De exemplu, consider crearea statului Israel o încercare de reconciliere în spiritul unei dreptăți istorice. Și în toată această discuție, dacă îmi permiteți să mă exprim în felul acesta, este foarte important să vorbim. Să vorbim unii cu alții pentru că și la nivel politic internațional este ca între rude, ca într-o familie. Atunci când nu mai vorbești cu cei cu care conviețuiești, această lipsă de comunicare se poate transmite și la generațiile următoare și nu e bine.

Herwig Van Staa, de naționalitate austriacă, este președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.

În 1994, Congresul Autorităților Locale și Regionale a fost înființat în calitate de organ consultativ al Consiliului Europei, înlocuind Conferința autorităților locale și regionale din Europa. Funcționează pe baza Rezoluției Statutare 2007 a Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei.

În 2014 se celebrează 20 de ani de la înființarea Congresului. Principalele obiective ale Congresului constau în promovarea unor structuri eficiente ale puterilor locale și regionale în toate statele membre ale Consiliului Europei și, în special, în noile democrații, precum și examinarea situației democrației locale și regionale în statele membre și în țările candidate la aderare. 

AGERPRES/(A — autor: Doroteea Purcărea, editor: Georgiana Tănăsescu)

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe
Noul Agerpres