Mircea Raicu a inițiat un proiect de lege care vizează introducerea standardelor de cost pentru gigacalorie

 •  Politică
52 afişări

Mircea Raicu, candidat pe listele ARD pentru un mandat de deputat în Camera Deputaților, a prezentat sâmbătă un proiect de lege care își propune să introducă standarde de cost pentru gigacalorie.

ffb4e482-b394-4f11-9cea-05aa152a574d

Raicu a precizat că acest proiect de lege nu este o măsură populistă, nu își propune să dea nimic, ci să introducă standarde de cost pentru gigacalorie.
"Nu este admisibil ca în București să avem un preț, la Constanța alt preț, la Ploiești alt preț și la Cluj altul. Și atunci, acest standard de cost va stabili care sunt costurile reale pentru producerea unei gigacalorii, în condițiile în care un agent economic este eficient. Diferența dintre prețul de cost cu care se produce într-un oraș și prețul de cost stabilit prin standardul de cost trebuie plătit de către administrația publică locală prin subvenție, pentru că reprezintă, practic, ineficiența administrației publice locale, nerestructurarea companiilor, nemodernizarea lor și nu trebuie plătite de către populație aceste costuri suplimentare", a afirmat Raicu.

El a mai precizat că vine cu un proiect propriu, determinat de experiența de patru ani ca viceprimar general și de alți 15 ani de lucru în administrația locală și în serviciile publice.
"Proiectul meu se numește legea căldurii și pleacă de la faptul că 6 — 7 milioane de lei pentru o familie, doar pentru căldură, reprezintă un cost mult prea greu de suportat. La începutul toamnei, ne-am trezit cu vestea că prețul gigacaloriei. nu mai poate fi subvenționat de Primăria Capitalei. Niciun primar nu are dreptul să se joace cu nervii noștri, spunând senin că nu mai sunt bani pentru a asigura un cost decent pentru încălzire", a precizat Raicu.

El a adăugat că Administrația publică locală are obligația de a asigura cetățenilor servicii publice de calitate, la un preț corect.
"Dacă nu s-ar fi oprit investițiile în anul 2008, în București, prețul la gcal. ar fi fost astăzi cu 40% mai mic, adică, exact cât plătește populația în București în acest moment", a susținut Mircea Raicu.

În opinia sa, subvenția la căldură care se acordă în fiecare iarnă, "pe care tot noi o plătim", acoperă de fapt lipsa de eficiență a administrației publice.

Potrivit candidatului ARD, căldura poate și trebuie subvenționată până când primăriile și Guvernul vor moderniza și restructura companiile de producere și distribuție a căldurii și vor asigura cetățenilor un preț corect.
"Cu alte cuvinte, consiliile locale și primarii trebuie să-și prioritizeze cheltuielile din buget, să asigure prima dată banii pentru căldură, apă, școli, spitale și pentru transportul în comun, adică banii pentru serviciile publice indispensabile pentru funcționarea unui oraș. Și apoi, dacă le mai rămân bani, pot să-i îndrepte către flori, ceasuri, păsări exotice etc".

Raicu a menționat că acest proiect de lege nu este o problemă nouă.
"Acest lucru s-a făcut în București, începând cu 2009, prin votul majorității Consiliului General și am obligat primarul să prioritizeze cheltuielile menționate. De asemenea, ne aflăm într-un moment special, atât pentru consumatori, cât și pentru sistemele centralizate de încălzire. Se liberalizează piața gazului. Din septembrie a crescut cu 5%, va mai fi o nouă creștere de încă 5%, iar până în 2015 prețul la gaze se va tripla, cu impact negativ asupra sistemelor centralizate, dar mai ales asupra cetățenilor care se încălzesc cu centrale proprii. Această lege se referă la marile orașe, în care sistemele centralizate de încălzire sunt eficiente", a mai precizat Mircea Raicu. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe