Dan Voiculescu: O nouă suspendare a președintelui - posibilă și legitimă (interviu)

 •  Politică
144 afişări

Președintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a acordat un interviu Agenției Naționale de Presă AGERPRES în care vorbește despre problemele aflate pe agenda politică. Dan Voiculescu susține că o nouă suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu este "posibilă" și "legitimă". În opinia sa, Băsescu "se bazează în tot ce face pe amenințări, presiuni și șantaj". Românii s-au săturat de ezitări, spune Voiculescu, potrivit căruia, după 29 iulie, România s-a schimbat ireversibil.

dd23a7d7-1c42-45db-8495-27d9ee74b771

AGERPRES: Domnule Voiculescu în luna mai, după instalarea Guvernului Ponta, ați declarat public că Traian Băsescu va fi suspendat din funcție. Domnul președinte Băsescu a fost suspendat, dar nu a fost demis și s-a întors la Cotroceni. Ce credeți că urmează?
Dan Voiculescu: Înainte de toate, trebuie să fac o precizare esențială: Traian Băsescu a fost demis. În România reală, nu în cea fictivă, 8,4 milioane de voturi reprezintă aproximativ 60% din total. Așadar, domnul Băsescu este demis. Întoarcerea sa episodică la Cotroceni reprezintă o anomalie, un eșec al democrației. 6, 7 sau 9 oameni nu pot decide împotriva a 60% dintre români. Eu cred că această anomalie va fi, curând, îndepărtată.

AGERPRES: Concret, cum se poate îndepărta?
Dan Voiculescu: Cu mijloace democratice, legale și constituționale. Votul a 7,4 milioane de români nu poate fi ignorat. Nu putem privi în cealaltă parte. Nu putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat. După 29 iulie 2012, România s-a schimbat ireversibil. Cei care nu înțeleg această realitate, pierd legătura cu națiunea. Rezultatul referendumului în care 87% dintre votanți au ales să îl demită pe Traian Băsescu oferă doar două variante: fie respectăm voința națiunii și îl demitem, fie sfidăm voința națiunii și îl tolerăm pe Traian Băsescu. Eu nu cred că ne permitem să sfidăm democrația. Românii s-au săturat de ezitări. Avem nevoie de respectarea cu fermitate a voinței națiunii.

AGERPRES: Așadar, considerați că ar fi posibilă o nouă suspendare?
Dan Voiculescu: O consider posibilă și legitimă. Românii doresc demiterea lui Traian Băsescu, iar articolul 95 din Constituție permite fără nicio problemă declanșarea unei noi proceduri de suspendare. Însă, dacă se va mai iniția o asemenea procedură, ar fi recomandabil să se desfășoare la sfârșitul lui octombrie, începutul lui noiembrie, astfel încât referendumul pentru demitere să poată fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare, din respect pentru cetățeni și din rațiuni economice.

AGERPRES: Dar nu credeți că reacțiile internaționale vor fi extrem de critice?
Dan Voiculescu: Eu sunt convins că niciun lider democratic nu își va permite să critice un demers absolut constituțional, care este deja validat de votul a opt milioane de români. În iulie, unii lideri externi mai aveau justificarea că nu știau că procedura suspendării este prevăzută de Constituție sau își imaginau că preacinstitul președinte Băsescu este hărțuit de o minoritate. În prezent, după votul masiv din 29 iulie și după dezbaterile din ultima perioadă, orice astfel de interpretare este exclusă. Iar dacă, totuși, vor mai apărea astfel de atitudini, autoritățile române trebuie să reacționeze foarte ferm pentru a apăra demnitatea națională și pentru a transmite că România nu își negociază suveranitatea.

AGERPRES: Credeți că românii își mai doresc o nouă suspendare? Nu au obosit de atâtea dispute?
Dan Voiculescu: Sunt convins că au obosit. Acesta este unul dintre motivele pentru care cred că, în acest an, ar mai trebui să îi chemăm la vot o singură dată. Dar nu uitați că de opt ani românii sunt hărțuiți, amenințați, sfidați. Tocmai pentru că au obosit de atâta scandal și ură, românii vor să îl demită pe Traian Băsescu.

AGERPRES: Dar USL mai vrea o nouă suspendare? Demersurile din ultima perioadă dovedesc că, în ciuda unor declarații anterioare, USL se pregătește de coabitare cu Traian Băsescu.
Dan Voiculescu: Sincer, pentru mine este astăzi mai puțin relevant ce va decide USL. Anul acesta, în iunie, eu am demisionat din Parlament și realitatea este, dincolo de dezinformările propagandei PDL, că am decis să nu mă implic în deciziile USL. Dacă USL va coabita sau nu cu Traian Băsescu, este, fără îndoială, responsabilitatea conducerii USL. Eu spun doar că românii s-au exprimat ferm în sensul demiterii lui Traian Băsescu și așteaptă și de la clasa politică o fermitate similară.

AGERPRES: În opinia dumneavoastră, ar fi trebuit ca parlamentarii USL să boicoteze citirea deciziei Curții Constituționale în Parlament?
Dan Voiculescu: În opinia mea, orice opțiune era mai bună decât o serie de contradicții și ezitări. Fie se prezentau de la început, fie asumau un boicot pentru o perioadă determinată, în semn de solidaritate cu voința națiunii. Ezitările fac rău USL, dar, repet, eu am decis să nu mă implic.

AGERPRES: Totuși, domnule Voiculescu, vă place sau nu, USL vă poartă amprenta. Ați fost primul care a propus public o alianță social-liberală, în ianuarie 2010. Ați insistat constant pentru realizarea acestei construcții, chiar și atunci când liderii PSD și PNL erau foarte rezervați pe acest subiect. Așadar, legătura dintre dumneavoastră și USL rămâne foarte puternică.
Dan Voiculescu: Este adevărat, am susținut deschis necesitatea înființării USL pentru că am înțeles, din timp, că doar o asemenea alianță ar putea rezista regimului Băsescu. Dar, astăzi, USL nu este responsabilitatea mea, USL și-a luat examenul de maturitate la alegerile locale și va avea responsabilitatea propriilor decizii, inclusiv pe cea a unei eventuale coabitări cu Traian Băsescu.

AGERPRES: Dar excludeți posibilitatea ca Traian Băsescu, revenit la Cotroceni, să se schimbe, să fie un alt tip de președinte?
Dan Voiculescu: Traian Băsescu se bazează în tot ce face pe amenințări și presiuni. Nu cred că se mai poate schimba. El caută tot timpul motive de scandal, iar dacă nu le găsește le inventează. Acum este foarte speriat, știe cât de fragilă este poziția sa. Iar frica îl face și mai agresiv, îl predispune la abuzuri mai mari. Aveți dovada în ultima perioadă în care a renunțat să mai salveze aparențele. A amenințat explicit în conferințe de presă, iar structurile pe care le controlează s-au conformat disciplinat. În continuare, va încerca să se răzbune pe cei care l-au suspendat. Vor începe diversiuni media, presiuni instituționale ... Cred că eu sunt printre primii vizați și sunt convins că în următoarea perioadă vor apărea din nou atacuri susținute de propaganda președintelui. Dar, după atâția ani, Traian Băsescu ar trebui să înțeleagă că pe mine nu mă poate intimida, că mie nu mi-e frică. Însă, veți vedea, va încerca cu orice mijloace să destabilizeze USL, să reia guvernarea, să organizeze alegerile.

AGERPRES: Și credeți că va reuși?
Dan Voiculescu: Dacă ar acționa corect, în limita legii, nu ar reuși. Dar Traian Băsescu nu are astfel de limite. Avem exemple foarte recente, cu persoane aflate în funcții de mare responsabilitate care s-au dovedit a fi foarte vulnerabile și care și-au schimbat radical opiniile în doar câteva zile. Îl cunosc de multă vreme pe Traian Băsescu, știu cum procedează. În 2006, când a înțeles că nu mă poate controla, mi-a apărut un dosar la CNSAS, după ce anterior Colegiul stabilise în două rânduri că nu exista nicio suspiciune de colaborare cu Securitatea. A urmat o decizie controversată a CNSAS, chiar ilegală — dar acest lucru se va tranșa în justiție — cu trei voturi ''pentru'' și trei voturi ''contra'' și un lung proces la finalul căruia toate acuzațiile ce mi-au fost aduse au fost infirmate, cu excepția unei comunicări adresate directorului întreprinderii de comerț exterior, o formalitate legală înainte de 1989. Este un exemplu care demonstrează că regimul Băsescu nu se împiedică de lege sau de dovezi obiective. În următoarele trei luni va încerca, prin orice mijloace, cu toate resursele pe care le controlează, să destructureze USL, în primul rând în plan parlamentar.

AGERPRES: Așadar, considerați că este un conflict care se va purta până la eliminarea adversarului, de tipul "ori, ori", ori Traian Băsescu, ori USL?
Dan Voiculescu: Nu. Nu este un conflict între USL și Traian Băsescu, ci între români și Traian Băsescu, între democrație și Traian Băsescu, între normalitate și Traian Băsescu, între speranță și Traian Băsescu. În acest conflict, USL poate și trebuie să fie de partea românilor, a democrației, a normalității, a speranței. Eu consider că, după rezultatul referendumului din 29 iulie, o suspendare urmată de demiterea președintelui ilegitim este vitală pentru democrația din România, este esențială, pentru ca cetățenii români să își păstreze încrederea în votul liber exprimat și în instituțiile democratice. AGERPRES

Etichete:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Comentează


Articole recomandate


Știrile momentului

Știri recente din Politică

Cele mai citite din Politică

Tu actualizezi lumea.

Ai filmat sau fotografiat un eveniment ieșit din comun? Noi îţi publicăm știrea.

Află mai multe